Ouale – bune sau rele?

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Calitatile si contraindicatiile consumului de oua

Deoarece suntem in perioada Pastelui este momentul perfect sa deschidem o discutie de multe ori controversata si anume despre oua si despre calitatile si contraindicatiile consumului de oua. La un moment dat oul a fost acuzat ca ingreuneaza digestia si ataca tenul, dar in zilele noastre medicii si dietologii i-au reabilitat imaginea pe buna dreptate. In cele ce urmeaza vom analiza tot ceea ce este pro si contra, astfel incat sa stim daca putem include oul in alimentatia noastra.


Oul contine toate substantele necesare organismului ?


Fals. Oul este intr-adevar un produs cu un continut ridicat de energie. In compozitia lui intra albumine, bioregulatori, cantitati mari de minerale (calciu si fier), vitaminele A, B1, B2 si acid nicotinic. insa din ou lipsesc hidratii de carbon si vitamina C.

Oul este produsul cu cea mai mare cantitate de albumine ?

Adevarat. Tocmai din acest considerent dietologii au luat albuminele care exista in ou drept un etalon. Principala caracteristica a albuminelor din ou este capacitatea de a fi asimilate foarte usor, spre deosebire de alte albumine. In ou albuminele reprezinta 93,7%, iar prin comparatie pestele contine 76% albumine, carnea de vita 73,3%, iar fasolea 58%.

Ouale sunt daunatoare pentru ficat ?

Fals. De ce? Pentru ca oul contine aminoacizi (ex. metionina) folositori pentru ficat. In plus galbenusul de ou are calitatea de a ajuta contractia vezicii biliare, stimuland astfel activitatea fierii. Dar daca aveti pietre la vezica biliara contractiile sub actiunea galbenusului de ou sunt dureroase si se pot transforma in colici, deci in acest caz trebuie evitat consumul de oua. Se mai contraindica ouale prajite si ouale cu maioneza deoarece acestea sunt daunatoare pentru ficat.

Ouale sunt contraindicate celor care au probleme cu colesterolul ?

Da si nu. Cand vorbim despre acest subiect trebuie sa avem in vedere ca numai galbenusul de ou contine colesterol, intr-o cantitate destul de mare: 270 mg la un ou de dimensiuni medii. Studiile clinice efectuate au aratat ca dupa consumarea unui ou nivelul colesterolului in sange nu creste aproape deloc (de exemplu o ceasca de oua crude adaugata dietei zilnice creste nivelul colesterolului doar cu 9%). Deci, daca va plac foarte mult ouale dar aveti probleme cu colesterolul, mancati doar albusul. Acesta este un izvor extraordinar de proteine. Dar trebuie sa aveti in vedere un lucru: ouale sunt prezente in dulciuri, fursecuri, inghetata, paste fainoase si in alte produse alimentare.

Ouale pot provoca alergii ?

Da. Acest lucru este posibil in combinatie cu unele medicamente, cum ar fi sulfamidele din antibiotice. Pentru a preveni aparitia unor reactii alergice nu trebuie sa le dati oua copiilor pana la varsta de 6 luni.

Ouale se digera greu ?

Nu. Totul depinde de cat de proaspat este oul si de modul in care a fost preparat. Cu cat oul este supus pregatirii termice o perioada de timp mai mare, cu atat este mai greu de digerat. De aceea indicam sa consumati oul fiert moale deoarece acesta se digera in intregime dupa 1-2 ore, in timp ce oul fiert tare sau omleta se digera dupa 3 ore.

Ouale pot fi o sursa de imbolnavire cu salmonella ?

Da. Pentru a deveni cauza unei boli provocate de salmonella, ouale trebuie mai intai sa fie infectate (germenii de salmonella sunt prezenti doar intr-unul din 7.000 de oua proaspete) si sa fie pastrate mult timp in conditii necorespunzatoare. Pentru a evita neplacerile spalati oul inainte de a il prepara. Cutiile pentru pastrarea oualor in frigider trebuie de asemenea spalate din cand in cand pentru ca oul nu are coaja ermetica, iar bacteriile pot patrunde in interiorul lui.

Cat timp se mentin proaspete ouale ?

Gradul de prospetime depinde de modul in care au fost pastrate. Daca oul nu este pastrat in frigider peste o saptamana nu mai este proaspat. Daca este tinut in frigider intr-o cutie speciala cu capatul ascutit al oului in jos, pentru a nu exista presiune asupra camerei cu aer (spatiul dintre albus si coaja), el poate fi pastrat pana la 3 saptamani.

Culoarea galbenusului ne indica cat de proaspat este oul ?

Fals. Culoarea galbenusului (de la galben palid pana la galben aprins si chiar rosiatic) depinde de componenta furajelor pentru gaini.

Este bine ca oul sa fie preparat termic ?

Da. Este ideal ca oul sa fie pregatit termic deoarece daca este folosit crud proteinele din albus se asimileaza foarte greu.

Ouale ingrasa ?

Nu.
Chiar daca oul este un produs foarte hranitor, el nu ingrasa. Mai mult decat atat, scopul multor diete este scaderea cantitatii de albumine din regimul alimentar, iar oul cu cele 13% proteine si 80 kcal este o adevarata comoara pentru o dieta. Astfel, 2 oua (160 kcal), 100 g de paine intermediara (236 kcal), 100 g de morcov proaspat (35 kcal), 10 g de unt (90 kcal), kiwi sau un alt fruct (50 kcal) constituie o masa excelenta pentru o dieta sanatoasa.

Sursa:Revista Tratamente Naturiste


Citeste si despre:

Eustresul: stresul bun sau productiv Zaharul din fructe: bun sau rau? Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni dezinfectanti? Autopsia De cata nefericire ai nevoie ca sa fii fericit? Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat Care sunt grasimile sanatoase pentru inima Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Alimentatia adecvata pentru o lactatie normala Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele salveaza vieti in moduri diferite Mituri despre sanatate 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida Cum alegem o pasta buna de dinti? Consumul de paste si mentinerea siluetei