Liposuctia (coapse)

Actualizat: 21 Noiembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ruxandra Iliescu
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Ce este liposuctia


Liposuctia este, la momentul actual, cea mai accesata interventie chirurgicala din sfera estetica. Aceasta poate fi realizata la nivelul miltiplelor segmente ale corpului, insa, cel mai frecvent, se apeleaza la liposuctia coapselor. Interesul crescut pentru acest tip de interventie poate fi pus pe seama problemelor cu care se confrunta societatea actuala, si anume aspectul fizic, pe care se pune din ce in ce mai mult accentul.

Traim intr-o lume in care "influecing-ul" a devenit o meserie, in care imaginea vinde, astfel ca pacientii, deopotriva femei si barbati, se vad nevoiti sa apeleze la astfel de operatii pentru a-si imbunatati aspectul fizic.

Popularitatea liposuctiei se datoreaza, cu siguranta, faptului ca ofera rezultate imediate, usor de cuantificat, astfel ca satisfactia pacientilor apare rapid.Cu toate acestea, nu poate fi minimizat riscul procedurii in cazul in care este efectuata de catre persoane neautorizate, indiferent de aparatura utilizata.

Lipodistrofia reprezinta excesul adipos ce constituie indicatia pentru efectuarea liposuctiei, indiferent de zona anatomica incriminata. Aceasta se datoreaza unui cumul de factori, precum ereditatea, stilul de viata si obiceiurile alimentare. De-a lungul timpului, aceasta a fost denumita obezitate localizata , insa, mai frecvent, se foloseste denumirea de lipodistrofie pentru a descrie colectiile adipoase cu care se confrunta pacientii.

Indicatii

Indicatiile acestei proceduri sunt, dupa cum urmeaza:

Este foarte important ca pacietii sa inteleaga ca acest tip de interventie nu face parte din categoria celor de scadere in greutate, ci are rolul de a defini corpul.

Investigatii preoperatorii

Inainte de interventie, pacientii trebuie sa intrerupa fumatul, antiinflamatoarele nesteroidiene, medicatia folosita in tratamentul unor patologii vasculare (antiagregante, anticoagulante), insa numai cu acordul medicului curant.

Procedura

In functie de volum de tesut adipos ce este extras, procedura poate fi realizata in regim ambulator sau cu internare.
La inceputul interventiei, se va administra anestezia. Se poate realiza sub anestezie locala, insa numai pentru regiuni mici, astfel necesarul de anestezic depaseste cantitatea maxima ce poate fi administrata/kg corp. Se poate apela la anestezie locala combinata cu sedare, insa numai sub stricta supraveghere a unui medic anestezist. Anestezia generala ramane cea mai populara optiune, atat pentru confortul chirurgului, cat si al pacientului. 

Medicul chirurg va injecta o solutie formata dintr-un antialgic usor, o solutie salina si epinefrina, o substanta care contracta vasele sanguine la nivelul ariei dorite. Acesta faciliteaza indepartarea grasimii, scade pierderea sanguina si asigura analgezie in timpul si dupa interventia chirurgicala.


Dupa efectuarea unor incizii fine, dispozitivul de aspiratie va fi introdus la nivelul tesutului grasos, aflat intre tegument si fascia musculara, grasimea fiind indepartata lent. Durata procedurii variaza in functie de cantitatea de grasime indepartata.

In liposuctia asistata de ecografie, se va efectua o injectie cu anestezic si cu o solutie care determina umflarea tesutului grasos. Ulterior se introduce un tub subtire sub tegument prin intermediul unei mici incizii. Proba va fi manevrata sub piele, emitand unde ultrasunete care determina colapsul si lichefierea celulelor grasoase. Grasimea lichefiata si fluidul anestezic vor fi indepartate folosind aspiratia blanda.

Efecte adverse frecvente

Poate aparea tumefiere locala si echimoze, ce se amelioreaza cu medicamente antiinflamatorii si creme pe baza de heparina. Cu toate acestea, evolutia fiecarui pacient depinde de volumul tesutului grasos indepartat si de regiunea afectata.

Complicatii

Complicatiile sunt rare, dar pot include infectia, aparitia de seroame, hematoame, sangerare, cicatrizare vicioasa, riscuri legate de anestezie.

Recuperare

In majoritatea cazurilor recuperarea, se face foarte rapid. Majoritatea pacientilor isi pot relua activitatea in cateva zile de la interventie.

Rezultate

In cazul in care pacientul creste in greutate dupa interventia chirurgicala, grasimea se poate depune in aceeasi zona. Pentru a mentine rezultatele, se recomanda urmarea unei diete adecvate si efectuarea de exercitii fizice.


Citeste si despre:

Ridicarea coapselor Liposuctia Liposuctia (abdominala) Totul despre liposuctie Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima Liposuctia: riscuri si beneficii Cum putem invinge celulita? menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini Celulita Operatiile plastice dupa slabirea drastica in greutate Cele mai eficiente tratamente contra celulitei Celulita - un dusman al femeilor Cat costa operatiile estetice Liposuctia (sub barbie) Ridicarea feselor