Cancerul si varsta - corelatii, cauze, preventie

Actualizat: 11 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Consultant medical:

Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Ce este cancerul


Cancerul este o boala caracterizata prin cresterea necontrolata si anormala a celulelor in organism. Aceste celule anormale se pot diviza rapid si pot forma mase de tesut numite tumori, care pot fi benigne (ne-canceroase) sau maligne (canceroase).

Tumorile maligne pot invada tesuturile din apropiere si se pot raspandi in alte parti ale corpului prin intermediul sangelui si al sistemului limfatic, proces numit metastaza.

Cand si de ce apare

Cancerul apare mult mai frecvent la varste mai inaintate. Peste 90% din cazuri sunt la persoane de peste 45 de ani, iar 28% din cazuri apar la cei peste 74 de ani.

Studiile nu au demnostrat insa exact de ce se intampla asta. E posibil ca acest lucru sa se intample deoarece celulele au astfel mai mult timp sa sufere mutatii, care sa nu fie reparate la timp si astfel sa apara tumora.

De asemenea o teorie arata si ca odata cu inaintarea in varsta exista un efect cumulativ al factorilor carcinogeni, cum ar fi poluarea, fumatul, expunerea la soare sau alte substante chimice.

In plus sistemul imun devine mai putin eficient cu inaintarea in varsta, astfel incat celulele anormale nu mai pot sa fie distruse inainte sa se multiplice.

In ultimii 30 de ani numarul de cazuri de cancer a crescut, pe de o parte datorita stilului de viata dar pe de alta parte, si datorita cresterii accesului la servicii de sanatate si programe de screening.

Varsta medie de diagnostic la ora actuala este de 65 de ani.

De asemenea, exista diferente de varsta medie de diagnostic intre diversele tipuri de cancere de la 50 de ani pentru cancerul de col uterin pana la 73 de ani in cancerul de vezica.

Cancerul poate sa apara la orice varsta, inclusiv la nou-nascuti. Pana la varsta adolescentei cele mai frecvente cancere sunt limfoamele, leucemia sau cancerele sistemului nervos central.

La varsta adulta sunt mai frecvente urmatoarele cancere: tiroidian, de san, cu celule germinale, melanomul, leucemia si limfoamele.

Dupa varsta de 50 de ani urmatoarele cancere sunt cele mai frecvente:

Cancerul este mai frecvent la femei fata de barbati in tinerete, dar mai rar la varste inaintate.

Cancerul in copilarie

Cancerele aparute in aceasta perioada sunt rezultatul mutatiilor genetice si foarte rar al factorilor de risc de mediu. 1 din 4 cancere osoase si jumatate din cazurile de leucemie limfatica acuta apar in aceasta perioada.

Doar 1% din totalul cancerelor apar inainte de 20 de ani.

Sarcoamele reprezinta tumori maligne cu origine in tesuturile conjunctive: muschi, oase si tesut adipos. Se impart in sarcoame de tesuturi moi si sarcoame osoase.

Sarcoamele de tesuturi moi pot sa apara oriunde in organism, dar mai ales in membrele superioare si membrele inferioare. Cele cu origine in muschi (rabdomiosarcoame) apar in special la copii cu varsta de 10 ani.

Celelalte sarcoame de tesuturi moi apar mai frecvent dupa aceasta varsta. Sarcoamele osoase sunt reprezentate de sarcomul Ewing si osteosarcomul. Acestea apar in principal in adolescenta si determina durere nocturna sau la activitate.

Osteosarcomul apare in oasele membrelor, iar sarcomul Ewing in special in oasele pelvisului si oasele peretelui toracic.

Cancerul la varsta adulta

Pe langa ca exista cancere, care apar mai frecvent in aceasta grupa populationala, sunt si cancere care apar mai frecvent la anumite varste in aceasta perioada.

Astfel, limfoamele apar mai frecvent inainte de 25 de ani, pe cand cancerele de san, colorectal si cervical sunt mai frecvente dupa 25 de ani. Cancerul apare din ce in ce mai frecvent la aceasta varsta datorita urmatorilor factori: sedentarismul, lipsa somnului, fumat, obezitate, consum de alcool in exces.

Cancerul de san apare mai ales la femeile mai varstnice, fiind foarte rar intalnit inainte de 30 de ani. Totusi incepe sa fie mai frecvent dupa aceasta varsta.

Prima manifestare, cel mai frecvent este un nodul identificat la palparea sanului. Totusi la femeile tinere un nodul este mai frecvent benign, dar chiar si asa tot trebuie investigat. Alte manifestari ce pot sa apara sunt: inflamatie si dureri la nivelul sanului, scurgeri de la nivelul mamelonului.

Limfoamele au origine in limfocitele din ganglionii limfactici si tesuturi limfatice (amigdale, timus etc). Manifestarile determinate sunt: scadere ponderala, transpiratii, febra si oboseala.

Sunt 2 tipuri principale de limfoame: limfoame Hodgkin si limfoame non-Hodgkin. Limfomul Hodgkin apare in 2 grupe de varsta in principal: 15-40 de ani si dupa 55 ani. Cel non-Hodgkin apare in special la varste avansate.

Melanomul apare frecvent atat la varste inaintate dar si inainte de 30 de ani. Pot exista anumite mutatii genetice, care sa determine aparitia precoce a acestuia.

Cancerul de col uterin apare in principal intre 30 si 50 de ani, foarte rar inainte de 20 de ani. Marea majoritate a cazurilor pot sa fie descoperite precoce, inca din stadii asimptomatice cu ajutorul screeningului prin testare Babes Papanicolau. Principala manifestare este sangerarea vaginala.

Cancerul tiroidian desi prezinta o crestere a riscului odata cu trecerea anilor, apare in principal la varste mai tinere. Principala manifestare este un nodul in partea anterioara a gatului. Totusi cei mai multi astfel de noduli identificati sunt benigni. Alte manifestari, ce pot sa apara sunt dificultati de respirat sau inghitit si schimbari de voce.

Cancerul testicular apare in principal la barbatii tineri, peste jumatate din cazuri fiind in intervalul de varsta 20-40 de ani. Acesta determina aparitia unui nodul la palparea testiculara, dar poate sa apara si durere, tumefiera sau inrosirea testicului.

Cancerul la varsta inaintata

Cancerul ovarian apare in principal dupa 40-50 de ani, cu exceptia cancerului cu celule germinale, care apare la paciente mai tinere. Manifestarile ce pot sa apara sunt balonarea, discomfortul abdominal si manifestari urinare.

Cancerul colorectal apare la varste inaintate, iar atunci cand apare la varste mai tinere, poate sa fie legat de anomalii genetice. Acesta determina aparitia unor scaune cu sange, modificari de tranzit intestinal, durere abdominala sau scadere ponderala.

Dupa varsta de 50 ani cancerul de prostata devine cel mai frecvent cancer la barbati, iar la femei cancerul de san devine cel mai frecvent.

Un studiu efectuat in Statele Unite ale Americii a aratat ca incidenta cancerului scade dupa varsta de 85 de ani, desi pentru unele cancere continua sa creasca, astfel ca in aceste situatii ar trebui continuata urmarirea periodica.

Acestea sunt:

Tot in aceasta grupa de varsta mortalitatea continua sa creasca si dupa 85 de ani, fiind cel mai ridicata la barbati si la persoanele afro-americane. O alta problema la varstnici este accesul la terapii din diverse motive.

De asemenea tot legat de tratamente, acestea sunt dificil de gestionat datorita multiplelor boli, pe care pacientii le prezinta, multiplelor medicamente, pe care acestia le primesc dar si modificarilor aparute odata cu varsta.

Reducerea riscului de cancer la orice varsta

Desi cu inaintarea in varsta riscul de cancer poate sa creasca, asta nu inseamna ca nu se pot lua masuri pe parcursul vietii pentru a reduce factorii de risc.

Astfel urmatoarele masuri s-au dovedit eficiente in reducerea riscului:

Concluzie

Cancerul este o boala, ce poate sa afecteze orice persoana, la orice varsta, astfel ca un stil de viata echilibrat si vizite regulate la medic pot fie preveni fie permite identificarea in stadii incipiente.

Bibliografie
https://www.webmd.com/cancer/cancer-incidence-age
https://www.cancer.org/cancer/types/cancer-in-young-adults/cancers-in-young-adults.html
https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/incidence/age#heading-Two
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4119927/
https://www.cancercenter.com/community/blog/2023/06/cancer-risk-by-age


Citeste si despre:

Cancerul colorectal Prevenirea cancerului pulmonar la barbati 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Cancerul hepatic Cancerul pulmonar Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Diabetul zaharat si riscul de cancer Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte Analize utile in diagnosticarea cancerului si metode de preventie Oboseala constanta - cauze posibile