7 simptome de cancer ovarian

Actualizat: 03 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexandru Velcescu
Consultant medical:

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

NovaLife Clinics

Preambul


Sapte simptome sunt frecvent asociate cancerului ovarian, un tip "ucigas tacut", care ofera putine indicii pana atinge stadii avansate.

Cancerul ovarian reprezinta 4% din cazurile de cancer la femei, dar este cel mai dificil de diagnosticat. Acest ucigas tacut este cu atat mai problematic pentru management-ul viitor al bolii neoplazice in cazul unor caracteristici de risc inalt, pentru ca acestea reflecta capacitatea crescuta a tumorii de a creste si precocitatea cu care poate metastaza, de obicei la nivel abdominal (la nivelul peritoneului), la nivel pulmonar, pleural, hepatic si, mult mai rar, cerebral.

Simptome

Cele mai frecvente simptome declarate de paciente cu un cancer ovarian inca nediagnostic sunt:

- Dilatarea abdomenului;
-
Urinare frecventa;
- Durere abdominala;
- Sangerare dupa instalarea menopauzei;
- Pierderea apetitului;
- Sangerare rectala;
- Balonare.

Studiu

O analiza retrospectiva, publicata in februarie 2022, a unui studiu pe o populatie de paciente cu cancer ovarian de risc inalt (cancer ovarian epitelial incipient, de stadiile IA/IB slab diferentiat, cazuri de cancer ovarian cu celula clara, orice cancer ovarian de stadiul IC sau II), a reconfirmat cele mai prevalente 7 simptome si acuze declarate de paciente.

Studiul citat mai sus a revelat urmatoarele:

- dintre cele 419 paciente simptomatice, 201 (72%) au prezentat unul sau mai multe simptome;

- 118 (28%) erau asimptomatice, dar cu o masa tumorala descoperita la examenul obiectiv de catre clinician;        

- 40% dintre participantele la studiu au avut un singur din cele 7 simptome;      

- 32% au declarat mai mult decat un simptom; dintre acestea, acuza cea mai frecventa a fost durerea abdominala (sau cu localizare mai joasa, pelvina) (31%) si dilatarea abdomenului (26%)        

- in total, 23%, 27% si respectiv 46% dintre pacientele cu tumori cu dimensiuni mai mici de 10 cm, intre 10-15 cm si respectiv peste 15 cm diametru au avut simptomatologie multipla;          

- nu s-au observat diferente semnificative in tabloul simptomatologiei in functie de varsta, stadiul bolii sau tipului histopatologic; de asemenea, simptomatologia la diagnostic nu a putut fi asociata cu riscul de recidiva (recurenta) sau supravietuirea pe termen lung.

Concluzia cercetatorilor a fost ca: peste 70% dintre pacientele cu cancer ovarian epitelial (de departe cel mai comun tip de cancer ovarian) au prezentat unul sau mai multe simptome in timpul examenului obiectiv si asa cum rezulta din anamneza, cel mai comun simptom fiind durerea abdominala (sau pelvina), iar proportia pacientelor simptomatice si numarul declarat al acuzelor au crescut odata cu dimensiunea tumorii.

Ca un comentariu, femeile folosesc de multe ori termenul de balonare pentru simptomul de dilatare, dar expertii medicali considera dilatarea o crestere progresiva in volum a abdomenului, in timp ce balonarea este o crestere si descrestere interminenta.

Cu toate acestea, dilatarea abdominala nu este un simptom care sa convinga pacientul sa solicite o investigare de urgenta. Balonarea este unul dintre simptomele care persista mai mult in cazul unei femei ce sufera de cancer ovarian, comparat cu o femeie sanatoasa. In cazul in care o pacienta acuza balonari frecvente, medicul trebuie sa o supuna unui examen medical care sa includa un test de sange pentru determinarea antigenului CA-125 (nivelul din sange a acestei proteine este de regula mai mare in cazul femeilor cu cancer ovarian) si o ecografie transvaginala.

Aceste analize se recomanda femeilor cu un risc ridicat de a dezvolta aceasta afectiune (in special cele cu istoric familial de cancer ovarian).

Sfaturi

Expertii recomanda ca in cazul semnalarii dialatatiei abdominale la femei sa se efectueze ecografia transvaginala si testul CA 125. In Statele Unite ale Americii au fost estimate 21,550 de cazuri de cancer ovarian in 2009 si se preconizeaza 14,600 de decese cauzate de aceasta afectiune.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cancer/symptoms-causes/syc-20375941
https://www.cancer.org/cancer/types/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html
https://www.cancercenter.com/cancer-types/ovarian-cancer/symptoms


Citeste si despre:

6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre cancerul ovarian Cancerul ovarian - cauze si simptome ascunse. Nu le ignora! Cancerul ovarian: cauze, investigatii si tratament Simptomele precoce ale cancerului ovarian Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor 10 simptome de cancer la femei Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Tipurile si stadializarea cancerului ovarian Simptome obisnuite care pot semnala cancerul Poti face cancer dupa histerectomie? Cancerul endometrial La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin Prezinti risc de a mosteni cancerul de san sau ovarian? Iata ce ai de facut