Afectiunile dermatologice ale picioarelor in diabetul zaharat

Actualizat: 20 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Afectiunile dermatologice ale picioarelor sunt complicatii posibile si periculoase in diabetul zaharat, de aceea ingrijirea membrelor inferioare trebuie sa fie o prioritate pentru pacienti, in managementul bolii cronice de care sufera.

Pielea uscata, dura si crapata este o problema frecventa pentru suferinzii de diabet de tip 2, cand nivelul ridicat al glicemiei determina deshidratarea organismului, inclusiv a tesutului cutanat.

Ingrjirea corespunzatoare a pielii, examinarea sa atenta si instiintarea medicului curant asupra modificarilor aparute sunt conditii esentiale in prevenirea complicatiilor date de problemele dermatologice specifice diabetului zaharat.

Uscarea pielii picioarelor in diabetul zaharat

Uscarea excesiva a pielii de la nivelul picioarelor este o complicatie deseori ignorata in diabetul de tip 2, desi nu reprezinta doar problema estetica, ci un grad mai ridicat de risc de infectare cu agentii patogeni din mediu. Acest efect secundar neplacut este provocat de nivelul ridicat al glicemiei la un prag critic.

Hiperglicemia determina in sine pierderea unei cantitati importante de apa, respectiv deshidratarea pielii, insa tesutul cutanat poate deveni uscat, dur si crapat si pe fondul leziunilor nervoase capatate de-a lungul timpului (pielea nu mai primeste informatia de a secreta sebum si transpiratie pentru a-si mentine nivelul normal de hidratare).

Pentru pacientii diagnosticati cu diabet de tip 2, pielea uscata nu este doar o problema deranjanta sau inestetica, ci se transforma intr-o sursa semnificativa de imbolnavire. Cand tesutul cutanat isi pierde umiditatea, se exfoliaza mai rapid si ramane chiar fara stratul exterior protector, prima linie de aparare impotriva germenilor.

Intrucat bacteriile se hranesc cu glucoza, diabeticii cu un nivel necontrolat al glicemiei sunt mult mai susceptibili dezvoltarii infectiilor bacteriene. Din acest motiv, medicii spun ca pana si cele mai superficiale leziuni, in special cele de la nivelul membrelor inferioare, se pot infecta grav in cazul pacientilor cu diabet zaharat care nu isi tin sub control nivelul glicemiei.

Craparea pielii permite patrunderea microbilor in organism, inclusiv a fungilor, ceea ce inseamna ca diabeticii sunt in mod special vulnerabili inclusiv in fata infectiilor fungice.

Examinarea atenta a pielii picioarelor si identificarea timpurie a zgarieturilor, arsurilor sau altor rani, fie ele si minore, permit evitarea unor complicatii dramatice in diabetul zaharat, asa cum sunt amputarile.

Ingrijirea atenta a picioarelor si a pielii de la acest nivel este o alta conditie pentru evitarea uscarii excesive a tesutului cutanat si descuamarii sale. Diabeticii trebuie sa utilizeze un produs de curatare intens hidratant cand isi spala membrele inferioare, sa tamponeze usor pielea cu un prosop moale si sa se asigure ca nu raman portiuni umede in zonele in care germenii se pot inmulti (mai ales intre degetele de la picioare)

Folosirea unei lotiuni intens hidratante dupa fiecare baie si purtarea de sosete din materiale naturale si de incaltaminte care protejeaza picioarele de traumatisme si leziuni sunt alte masuri importante de prevenire a potentialelor complicatii date de uscarea si craparea pielii picioarelor in diabetul zaharat.

Solutia pentru pielea uscata, dura si crapata cauzata de diabet

Maxiderma este o gama de produse dermatologice care pastreaza pielea hidratata si sanatoasa. Formulele concentrate ale produselor noastre imbunatatesc starea mainilor si a picioarelor extrem de uscate, crapate si deshidratate, precum si preventia aparitiei crapaturilor la pielea predispusa.

Toate produsele Maxiderma au fost dezvoltate in conformitate cu functia specifica a acestora. Ureea (prezenta in proportie de 25% si 10% in compozitia produselor), care se gaseste in pielea umana normala (ca un factor de hidratare natural prezent in proportie de aproximativ 7% in pielea umana), este o componenta integrala a bazei de hidratare intensa pentru Crema pentru calcaie si picioare Maxiderma si pentru Crema de maini Maxiderma. Ureea imbunatateste nivelul de hidratare a pielii prin marirea nivelului de absorbtie a apei in stratul de piele.

Produsele noastre au la baza cercetarea stiintifica si au un efect de hidratare dovedit clinic. Crema pentru calcaie si picioare Maxiderma se poate utiliza si pentru tratarea pielii uscate, dure si crapate cauzate de diabet.

Cremele pentru calcaie si picioare si pentru maini Maxiderma contin o formula hidratanta aparuta ca urmare a relatiei dintre stiinta si natura, esentiala pentru ingrijirea corespunzatoare a picioarelor si a mainilor.

De ce Maxiderma?

- Deoarece efectele sale se pot observa dupa 3 ZILE.

- Deoarece poate fi utilizata de persoanele care sufera de diabet.

-Deoarece este adecvata utilizarii zilnice.

Crema pentru calcaie si picioare Maxiderma asigura ingrijirea corespunzatoare a picioarelor si este dovedita clinic a fi eficienta in hidratarea calcaielor si a picioarelor uscate, dure si crapate.

Aceasta contine Uree cu o concentratie de 25%, dovedita clinic ca actioneaza ca agent de hidratare, ajutand la cresterea capacitatii de legare a apei din stratul cornos si la descompunerea celulelor de piele moarta.

Crema pentru calcaie si picioare este recomandata pentru utilizarea zilnica, drept crema preventiva, facandu-va picioarele netede, catifelate si perfect hidratate.

Adecvat si pentru diabetici
Crema pentru calcaie si picioare Maxiderma ofera un tratament eficient clinic pentru diabetici. Crema pentru calcaie si picioare se poate utiliza pentru tratarea pielii uscate, dure si crapate care insoteste diabetul.

Piciorul diabetic este adesea deshidratat (82,1% din diabetici sufera de aceasta problema, al carei simptom este pielea rosie, crapata sau care prezinta mancarimi).

Acest lucru este cauzat de tulburarea circulatiei periferice, ceea ce determina ca pielea sa devina uscata si se se exfolieze. Tratamentul din timp al calcaielor crapate poate determina o reducere semnificativa a complicatiilor; netratarea poate determina chiar si amputarea.

Crema pentru calcaie si picioare Maxiderma contine 25% uree, care imbunatateste hidratarea pielii prin cresterea absorbtiei de apa a stratului de piele si a capacitatii de legare a apei a stratul cornos. Actionand ca o bariera si imbunatatind capacitatea pielii de legare a apei, s-a dovedit ca ureea reduce pierderea de apa prin piele.

Crema pentru calcaie si picioare Maxiderma:

- ofera rezultate vizibile dupa trei zile;

- formula cu substante nutritive pe baza de 25% uree;

- efect dovedit medical;

- face picioarele netede, catifelate si perfect hidratate;

- adecvata si pentru diabetici;

- fara parabeni.

Instructiuni de utilizare:
Spalati-va si uscati-va picioarele! Utilizati crema dimineata si seara pe picioarele aspre, dure si deshidratate, minimalizand astfel riscul craparii. Dupa refacerea pielii, continuati sa utilizati Maxiderma pentru a va mentine hidratarea si catifelarea pielii. Crema nu este destinata utilizarii de copii.

A nu se utiliza pe pielea deteriorata! incetati utilizarea produsului daca apare inrosirea sau iritatia in timpul utilizarii! Contine 25% uree, care este un agent de hidratare naturala a pielii.

A se evita contactul cu ochii! Exclusiv pentru uz extern! A se pastra la distanta de copii. A se depozita la temperaturi sub 30 grade Celsius. Hipoalergenic si fara alcool, parfumat.

Ingredientele produsului
Apa, Uree, Lanolina, Vaselina, Alchil benzoat C12-15, Acrilati copolimer, Ceara alba, Dimeticona, Glicerina, Fenoxietanol, Etilhexil glicerina, Trietanolamina, Parfum

Uree
Ureea (25% si 10%), care poate fi gasita in pielea umana normala (un factor de hidratare natural care alcatuieste aproximativ 7% din pielea umana),este o componenta integrala a bazei bogat hidratante a Cremei pentru calcaie si picioare Maxiderma si a Cremei de maini Maxiderma. Ureea imbunatateste nivelul de hidratare a pielii prin cresterea absorbtiei apei la nivelul pielii.

Cum functioneaza ureea?
Ureea este un agent de transport care atrage apa in stratul cornos (stratul exterior al pielii). Ureea faciliteaza procesele de hidratare si keratolitice prin divizarea legaturii de hidrogen normale a proteinei din stratul cornos.

Concentratia ridicata a ureei indeparteaza celulele de piele moarta, promovand astfel procesele care incep in straturile inferioare ale pielii. Pielea care prezinta mancarimi si care se exfoliaza este un semn al absentei ureei.

Solutia de uree 25% determina si reguleaza exfolierea stratul cornos al pielii (Crema pentru calcaie si picioare Maxiderma). Concentratia maxima de 10% (Crema de maini Maxiderma) accelereaza proliferarea celulelor granuloase ale pielii si, in mod corespunzator, regenerarea acestora.

Dupa utilizarea produselor Maxiderma, pielea devine moale, catifelata si hidratata corespunzator. Deoarece ureea are un efect de catifelare si imbunatateste permeabilitatea stratul cornos, aceasta promoveaza absorbtia ingredientelor active in straturile mai profunde ale pielii. Ureea are de asemenea proprietati antipruriginoase si anti-microbiene.

Testele clinice dovedesc:

- un efect de hidratare perfecta a pielii;

- o imbunatatire semnificativa a aspectului pielii;

- o imbunatatire a starii calcaielor aspre si uscate;

- un rezultat vizibil dupa trei zile.

Un studiu clinic simplu, aprobat etic si verificat, realizat recent, in care s-a utilizat un dispozitiv recunoscut la nivel global de masurare a hidratarii pielii a dovedit ca, in cazul diabeticilor, Crema pentru calcaie si picioare Maxiderma a imbunatatit hidratarea pielii cu 16,3 unitati sau cu aproximativ 150% intr-o perioada de 14 zile. Rata de hidratare initiala a fost de 11,7 unitati, crescand la 28 de unitati. Studiul verificat, desfasurat pe parcursul a 14 zile, al unuia dintre principalii nostri competitori a stabilit o crestere a hidratarii pielii cu doar 21 de unitati.

O combinatie optima a ingredientelor traditionale si moderne de hidratare este utilizata in cazul cremei noastre, sustinuta de 25% uree. Aceasta ajuta la mentinerea sau refacerea functiei de protectie a pielii si ii imbunatateste aspectul.

Intrebari frecvente

Ce determina aparitia crapaturilor pe picioare?
Functionarea sistemului senzorial periferic este afectata in cazul diabeticilor. De asemenea, si sistemul circulator de la nivelul membrelor este afectat in cursul evolutiei diabetului zaharat. Pielea devine uscata si fragila, cauzand astfel formarea crapaturilor.

Nu sufar de diabet. De ce am calcaiele crapate?
Crapaturile sunt cauzate in general de hidratarea inadecvata. Aceste crapaturi pot sangera si cauza durere.

Cele mai frecvente motive:

- picioarele dumneavoastra nu sunt hidratate;

- deshidratarea sau administrarea insuficienta a apei;

- picioarele au fost frecate pana la uscare;

- folosirea pentru spalat a unei ape excesiv de fierbinti;

- baile cu apa calda prea lungi sau prea frecvente;

- utilizarea sapunurilor dure, care usuca.

Obezitatea poate cauza calcaie crapate?
Da. Obezitatea creste riscul aparitiei calcaielor crapate, din cauza greutatii mari suportate de talpi si calcaie, ceea ce cauzeaza expansiunea pirlii la acest nivel . Pielea uscata nu poate face fata presiunii si si apare fenomenul de crapare.

Cat de periculos este?
Poate reprezenta un pericol grav, intrucat ingrosarea aparent inofensiva a pielii se poate transforma in infectii grave. Se formeaza mici rani in locul ingrosarii pielii care pot cauza simptome dureroase.

Aceste leziuni se intind adesea in profunzime si se pot infecta, iar infectiunea se poate intinde cu usurinta in tesutul moale, putand afecta chiar si osul. Procesul poate cauza in cele din urma dezvoltarea necrozei.

Cum pot evita formarea acestora si ce pot utiliza pentru a le trata?
Cu ajutorul unei ingrijiri corespunzatoare a picioarelor din care hidratarea piciorului cu o crema hidratanta cu un continut ridicat de uree reprezinta o parte integranta.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ingrijirea picioarelor Afectiuni ale cavitatii bucale Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii Modificarile patologice ale unghiilor Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Cum iti afecteaza diabetul organismul Legatura dintre aparitia alunitelor rosii si afectiunile organelor interne Cum sa impiedici recurenta infectiilor pielii Transpiratia excesiva: ce este, de ce apare si cum o tii sub control Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor
Cere sfatul medicului ×