Informatii esentiale despre cancerul penian (de penis)

Actualizat: 15 Februarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Andreea Vinca
Consultant medical:

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Institutul Regional de Oncologie, Iasi

Generalitati


Penisul este un organ copulator masculin, avand rol si in mictiune. Acesta este alcatuit din doua formatiuni de tesut vascular de forma cilindrica, formatiuni ce poarta denumirea de erectile, deoarece ele cresc in volum, umplandu-se cu sange si provocand erectia.

A treia formatiune de forma cilindrica este un tesut spongios ce contine uretra, cu rolul de a elibera urina sau sperma (ejaculare).

Cancerul de penis incepe pe celulele pielii penisului, dar poate ajunge si in profunzime. Este rar, dar poate fi tratat, mai ales daca este depistat in stadii initiale.

Cauze

Expertii nu stiu exact ce cauzeaza aceasta boala, insa exista cateva posibile cauze:

• daca fluidele corporale sunt prinse in preput si nu sunt spalate, ele pot sa contribuie la cresterea celulelor canceroase;

• unele studii sugereaza faptul ca barbatii care sunt expusi la anumite tulpini de HPV (papilomavirus uman) pot avea, de asemenea, o probabilitate mai mare de cancer de penis;

• varsta inaintata (peste 55 de ani);

• barbatii cu SIDA au un risc mai mare de aparitie a cancerului de penis; acest risc pare sa fie legat de sistemul lor imunitar slabit, care este rezultatul acestei boli;

• tratamentul cu lumina UV a psoriazisului: barbatii care sufera de aceasta boala sunt tratati uneori cu medicamente si apoi cu o sursa de lumina ultravioleta (UVA), aceasta terapie purtand numele de terapie PUVA.

Pentru a contribui la reducerea acestui risc, barbatii care sunt tratati cu PUVA au organele genitale acoperite in timpul tratamentului;

• fimoza.

Acest tip de cancer este mai frecvent la barbatii cu varsta peste 60 de ani, la fumatori si la cei care au un sistem imunitar slabit.

Tipuri de cancer penian

Anatomopatologie

• dupa aspectul macroscopic se intalnesc:

- Forme ulcero-infiltrante;

- Forme vegetante-proliferative.

• dupa aspectul microscopic se intalnesc:

- Carcinom epidermoid;

- Carcinom cu celule bazale;

- Melanom malign;

- Tumora mezenchimala;

- Metastaza de la un cancer al vezicii urinare, prostata, plaman, pancreas.

Preventie

Variatiile mari ale ratelor de cancer la penis in intreaga lume sugereaza ca multe tipuri de cancer la penis pot fi prevenite. Cea mai buna modalitate de a reduce riscul de aparitie al cancerului penian este evitarea factorilor de risc cunoscuti.

Circumcizie: In trecut, circumcizia (eliminarea preputului penian) a fost sugerata ca o modalitate de a reduce riscul de cancer la penis.

Acest lucru a fost bazat pe studii care au raportat rate de cancer la penis mult mai scazute printre barbatii circumcisi decat printre barbatii necircumcisi.

Cu toate acestea, in unele studii, efectul protector al circumciziei nu a fost observat dupa luarea in considerare a unor factori precum fimoza. Totusi, unii experti sunt de parere ca circumcizia previne cancerul penisului.

In SUA, riscul de cancer la penis este scazut chiar si in randul barbatilor necircumcisi. Barbatii care nu sunt circumcisi pot contribui la scaderea riscului de cancer de penis prin practicarea unei igiene genitale bune.

Igiena genitala: poate cel mai important factor in prevenirea cancerului de penis la barbatii necircumcisi este igiena genitala buna.

Barbatii necircumcisi trebuie sa traga inapoi (retrage) preputul si sa curete intregul penis. Daca preputul este restrans si greu de retras (acest lucru se numeste fimoza), medicul poate sa prescrie o crema sau un unguent care poate face mai usor acest lucru.

Daca acest lucru nu functioneaza, medicul poate taia pielea, pentru a face retragerea mai usoara.

Infectia cu HPV: HPV este foarte frecventa. Un barbat poate avea o infectie HPV de ani de zile fara simptome, astfel incat lipsa verucilor vizibile nu poate fi utilizata pentru a spune daca cineva are HPV.

Chiar si atunci cand cineva nu are negi (sau orice alt simptom), el (sau ea) poate fi inca infectat cu HPV si sa transfere virusul la altcineva.

Utilizarea tutunului: utilizarea tutunului creste, de asemenea, riscul de cancer la penis. Daca renuntati la tutun sau nu incepeti sa fumati in primul rand, este o modalitate bun de a reduce riscul de aparitie a multor boli, inclusiv al cancerului de penis.

Semne si simptome

Clinic:

• Anamneza: senzatie de arsura la mictiune; durere in timpul actului sexual;

• Examen clinic: local - examenul penisului: fimoze, leziuni nodulare, ulcero-infiltrante sau vegetante ale glandului balanopreputial, adenopatie inghinala, examen al prostata, examen al vezicii urinare, uretrei; general;

• Paraclinic: bilant sanguin, ecografie, RMN, biopsie, CT.

Clasificare histopatologica

Clasificarea dupa S M Jackson:

• stadiul I: tumora limitata la gland sau la preput;

• stadiul II: tumora atingand corpii cavernosi, fara atingere ganglionara sau metastaze la distanta;

• stadiul III: tumora limitata la penis, dar cu prindere ganglionara;

• stadiul IV: tumora invadand ansamblul penisului, cu metastaze ganglionare inoperabile sau cu metastaze la distanta.

Diagnostic diferential

• afectiuni inflamatorii: ulcer venerian; TBC localizata la nivelul penisului;

• afectiuni inflamatorii la nivelul preputului: condilomatoza, chistul sebaceu;

• leziuni precanceroase: leukoplakia, balanita xerotica obliteranta.

Tipuri de tratament

Radioterapia: curieterapie interstitiala; radioterapie transcutanata pentru tumora primara si ariile ganglionare;

Chirurgia: circumcizie pre- sau dupa iradiere; amupatie partiala; limfadenectomie inghino-crurala (scop diagnostic si curativ); emasculatie radicala, ca tratament chirurgical paliativ: exereza penisului, scrotului si testiculelor.

Chimioterapia.

Factori de prognostic

- gradul histologic

- marimea tumorii;

- atingerea ganglionara.

Supraveghere

Ritm: la 6 saptamani dupa curieterapie; la 3 luni timp de 2 ani; la 6 luni timp de 5 ani; apoi anual.

Obiective: examen clinic al spatiilor inghinale; cautarea recidivelor tumorale; cautarea reactiilor port- curie- sau radioterapie.


Citeste si despre:

Cancerul testicular - autoexaminarea Cancerul penian Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Cancerul testicular Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Semnele timpurii ale cancerului de piele Ce trebuie sa stiti despre cancerul testicular? Cum poate fi depistat din timp cancerul testicular? Cauzele aparitiei punctelor/petelor rosii de la nivelul penisului Cauze generale ale infertilitatii masculine