Circumcizia: mit si realitate

Actualizat: 20 Decembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Circumcizia reprezinta interventia chirurgicala prin care se indeparteaza preputul, care este un pliu al pielii ce acopera si protejeaza varful penisului. Aceasta interventie chirurgicala se practica cel mai frecvent la nou nascuti in prima zi de viata.

Circumcizia se poate practica si mai tarziu, dupa prima zi de viata, in cazul prematurilor sau nou nascutilor cu anumite afectiuni medicale. Circumcizia se poate efectua si ca tratament al unor afectiuni medicale ale penisului copiilor si adultilor, ca de exemplu balanita (inflamatia varfului penisului), fimoza (imposibilitatea decalotarii varfului penisului) sau parafimoza.

Mituri si realitati

Mit: Nervii nemielinizati nu transmit durerea
Fapt: Nervii nemielinizati nu numai ca transmit durerea, ci transmit o durere cu o intensitate ridicata.

Mit: Bebelusii nu simt durerea deoarece unii dintre nervii lor nu sunt mielinizati.
Fapt: Copii simt durerea, in mod special pentru ca la acestia, nervii sunt puternic nemielinizati, comparativ cu adultii.

Mit: In urma anesteziei locale, circumcizia nu va fi dureroasa.
Fapt: Injectarea anestezicului in zona genitala este dureroasa pentru copil. O data ce efectul anestezicului va dispare, durerea postoperatorie care dureaza cateva zile, este la fel de intensa atat in cazul unui copil caruia i s-a facut anestezie cat si a unuia caruia nu i s-a facut anestezie.

Mit: Igiena organului sexual intact al unui baiat este mai greu de mentinut.
Fapt: Din cauza ingrijirilor suplimentare care se impun ca urmare la leziunilor provocate de circumcizia in curs de vindecare, dar si pentru prevenirea complicatiilor frecvente cum ar fi ulceratia meatului care apar de jurul imprejurul organului sexual circumcis este mai usor de ingrijit un organ sexual intact.

Mit: Exista studii care dovedesc ca circumcizia poate preveni infectiile de tract urinar.
Fapt: Cercetarile mediatizate care au "demonstrat" ca circumcizia previne infectiile de tract urinar au multe lacune. Nici o institutie acreditata nu a confirmat veridicitatea acestor studii. In plus, exista multe studii contradictorii, care au aratat ca nu exista nici o corelatie intre infectiile urinare si circumcizie.

Mit: Pana la varsta de cinci ani, preputul ar trebui sa se fie retractabil.
Fapt: In mod normal, uneori acest proces trebuie sa se faca in mod treptat, iar retragera completa a preputului poate dura si pana la varsta de 17 ani. In nici un caz preputul nu ar trebui fortat de catre copil, chiar si intr-un mod delicat. Pur si simplu nu este necesar.

Mit: Este dificil pentru un baiat sa invete sa isi mentina curat, organul sexual.
Fapt: Igiena organelor genitale ale unei fete este mai grea de intretinut decat organele genitale ale unui baiat. In plus, baietii, ca si fetele, pot intelege cu usurinta ce trebuie sa faca pentru a-si mentine igiena.

Mit: Membrii de sex masculin ai unei familii pot avea probleme psihice, daca unii au fost circumcisi si altii nu.
Fapt: In realitate, nu au existat probleme psihologice raportate, chiar daca tatii erau circumcisi, iar fii nu.


Citeste si despre:

Circumcizia la nou nascut - ablatia preputului Circumcizia la adulti Circumcizia feminina – Mutilarea genitala feminina Cancerul penian Circumcis sau necircumcis? Care sunt diferentele? 10 intrebari despre prima saptamana a nou-nascutului Ghidul sistemului reproducator masculin Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari? Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Hemofilia (boala Christmas) Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Infectiile urinare la copii - inalte si joase Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor Cancerul de prostata Infectiile tractului urinar la copil Boli ale aparatului genital masculin - generalitati