7 lucruri mai putin cunoscute despre virusul HPV

Actualizat: 03 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Infectia cu virusul HPV se numara printre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala din lume.

In ciuda raspandirii sale semnificative (aproximativ 90% din populatie il contacteaza o data in viata), virusul Papilloma Uman si efectele sale nu sunt pe deplin intelese de toata lumea.

Exista in continuare multe lucruri mai putin cunoscute despre virusul HPV, desi informatiile in cauza vizeaza un public foarte larg.

Informatii esentiale despre virusul HPV

Virusul Papilloma Uman este un virus cu transmitere sexuala, prin contact genital si tegumentar, care manifesta rareori simptome. Sistemul imunitar il poate elimina din organism in unele cazuri, intr-o perioada de aproximativ jumatate de an.

Statisticile medicale arata ca cel putin 50% din adultii activi sexual dobandesc o infectie cu HPV la un moment dat in viata. In anul 2011, Universitatea de Stat din Ohio, SUA, publica un studiu din care reiesea faptul ca mai mult de 60% din cazurile de cancer orofaringian (un tip de cancer in gat) sunt cauzate de virusul HPV. Acest lucru inseamna ca virusul este un factor de risc mai mare pentru cancerul stabilit la nivelul gatului decat fumatul.

In prezent, virusul Papilloma Uman face obiectul mai multor studii de specialitate, fiind atat de comun, usor de controlat prin vaccinare si cu un rol important in declansarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de col uterin.

Specialistii sunt in continuare ingrijorati cu privire la nivelul de informare al populatiei despre transmiterea virusului HPV, factorii de risc si protectia impotriva complicatiilor asociate cu infectia. Mai jos puteti afla informatii mai putin cunoscute despre Virusul Papilloma Uman si pericolele pe care le ridica pentru sanatate.

1. Aveti sanse foarte mari sa fi contactat virusul HPV

Persoanele active sexual au un risc de cel putin 50% de a contacta virusul HPV sau de a-l fi contactat in trecut. Statisticile oficiale arata ca mai mult de 80% dintre femeile cu o viata sexuala activa ajung sa le fie transmis Virusul Papilloma Uman intr-un anumit moment al vietii.

Denumirea de HPV este de fapt un termen medical care se refera la peste 100 de tulpini de virusuri, majoritatea inofensive intr-o oarecare masura. In jur de 40 dintre acestea pot fi transmise sexual, iar un numar si mai mic pot cauza negi genitali sau cancer.

In cele mai multe cazuri, adultii activi sexuali nu stiu ca au avut virusul HPV in corp, intrucat majoritatea tulpinilor (cu exceptia celor care produc negi) sunt lipsite de simptome. In 90% din cazuri, sistemul imunitar elimina virusul natural, in circa 2 ani.

2. Abstinenta nu asigura o protectie absoluta impotriva virusului HPV

Virusul HPV poate sa traiasca la nivelul scrotului si in parul pubian, astfel ca orice contact fizic ce implica frictiunea pielii intime poate fi o cale probabila de transmitere. Astfel, adolescentii sunt sfatuiti sa se vaccineze impotriva infectiei cu Virusul Papilloma Uman inainte de a-si incepe viata sexuala, cu atat mai mult cu cat ei practica cel mai des preludiul prelungit.

3. Infectia cu HPV nu trebuie sa fie pusa pe seama partenerului actual

Daca aflati de prezenta virusului HPV in organism (de cele mai multe ori in urma efectuarii unor analize mai detaliate dupa obtinerea unui rezultat anormal la testul Papanicolau), nu trebuie sa va acuzati partenerul intim actual ca v-ar fi transmis virusul.

Multi pacienti presupun ca persoana cu care au o relatie in prezent este cea de la care au contactat virusul HPV, insa medicii spun ca prezumtia este deseori falsa. Femeile care se imbolnavesc de cancer cervical la varsta de 40 de ani au fost infectate, cel mai probabil, la inceputul vietii sexuale (de primul partener intim).

Acest lucru se intampla deoarece Virusul Papilloma Uman poate sa ramana in stare latenta un numar mare de ani, inainte sa inceapa sa atace celulele sanatoase si sa dezvolte cancerul. Tulpinile de HPV responsabile cu aparitia celulelor canceroase au nevoie de ani sau chiar zeci de ani pentru a se dezvolta.

4. Fumatul creste riscul aparitiei cancerului provocat de virusul HPV

Chiar daca asocierea nu este evidenta la prima vedere, fumatul contribuie la slabirea sistemului imunitar, permitand virusului HPV sa se extinda mai rapid. Astfel, pacientii care vor sa previna transformarea unei infectii cu HPV intr-o dezvoltare precanceroasa sau canceroasa trebuie sa renunte urgent la acest viciu.

5. Rezultatul anormal al testului Papanicolau arata riscul crescut de cancer cauzat de virusul HPV

Cei mai multi oameni cred ca virusul HPV poate cauza cancerul cervical, insa in realitate, acesta se face responsabil pentru multe alte forme de cancer, instalate la nivelul capului, gatului, vulvei, vaginului, anusului sau penisului. Dovezile stiintifice arata ca prezenta unor schimbari precanceroase sau canceroase la nivelul cervixului (displazie) indica un risc crescut de dezvoltare a celulelor canceroase si in alte regiuni ale corpului.

Chiar si asa, cancerele atipice provocate de virusul HPV sunt rare, cel putin in comparatie cu incidenta cazurilor de cancer de col uterin.

6. Vaccinul HPV nu se adreseaza doar fetelor

Studiile de specialitate au descoperit ca circa jumatate din populatia masculina a Pamantului a fost sau este infectata cu virusul HPV. Vaccinul nu reduce doar rata cancerului cervical in randul femeilor, insa are directe beneficii pentru sanatatea barbatilor.

Vaccinarea impotriva Virusului Papilloma Uman previne 90% din negii genitali ai barbatilor. Din acest motiv, Administratia de Alimentatie si Medicamente din SUA a aprobat vaccinarea baietilor cu varste cuprinse intre 9 si 21 de ani. In ciuda faptului ca inca mai sunt necesare studii pentru certificarea acestei presupuneri, cercetatorii cred ca vaccinarea baietilor poate diminua in cele din urma rata cancerelor provocate de unele tulpini HPV.

7. Vaccinarea nu trateaza infectia cu HPV

Vaccinul impotriva virusului HPV este exclusiv preventiv. Acesta nu are efect terapeutic in cazul infectiei deja instalate, motiv pentru care a fost aprobat pentru administrare doar in randul pacientilor foarte tineri.


Citeste si despre:

HPV Virusul Papiloma Uman - generalitati 11 mituri despre HPV sau Virusul Papiloma Uman Vaccinarea anti-HPV: cine ar trebui sa se vaccineze? Infectia cu HPV: simptome, cauze, investigatii si tratament Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat HPV - cum se transmite, tipuri, simptome, preventie, vaccin Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman Displazia cervicala, cancer de col uterin si Infectia cu virusul papiloma uman