Microcapsula impotriva malnutritiei

Actualizat: 09 Septembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Carenta de Vitamina A (retinolul) reprezinta o problema in peste 70 de tari din intreaga lume. Oamenii afectati de aceasta deficienta pot orbi sau pot contracta mult mai usor infectii, cum ar fi pojarul sau diareea, din cauza sistemului imunitar slabit.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, la nivel mondial, intre 140 si 250 de milioane de copii cu varsta sub cinci ani au carenta de vitamina A. Aceasta este esentiala nu numai pentru vedere, cat si pentru toate functiile corpului uman: sistemul nervos, generarea globulelor rosii, metabolismul proteic, sistemul cutanat, muschi, membranele mucoase, hormoni, oase si sistemul imunitar.

Femeile care sufera de malnutritie prezinta un risc mai mare de a deceda in timpul sarcinii sau la nastere in comparatie cu femeile care isi asigura nivelul optim de vitamina A. “Prin intermediul programelor sale, BASF lupta impotriva malnutritiei in tarile in curs de dezvoltare”, explica Dr. Claus Soendergaard, Global Application Manager la BASF. “Acest lucru il realizam prin fortificarea alimentelor de baza cu vitamina A”.

Obiectivul principal este de a asigura pe termen lung o alimentatie, care sa contina vitamina A”, precizeaza Profesor Dr. Michael Krawinkel, la Universitatea Justus-Liebig din Gieben (Germania), consilier stiintific in cadrul programului Safo – un proiect finantat de BASF si de Deutsche Gesellschaft fur Technische Zusammenarbeit (GTZ) GmbH. “Vitamina A are efect numai daca este administrata in mod regulat si in doze mici. O singura doza din capsulele cu vitamina A aduce beneficii doar pe termen scurt. Alimentele de baza fortificate, precum uleiul, zaharul si faina, care sunt consumate regulat si in cantitati mari de populatie, reprezinta o posibila solutie pe termen mediu si lung”, explica Krawinkel.

Pentru ca organismul uman nu produce singur vitamina A, aceasta trebuie absorbita prin alimentatie - o problema pentru populatia din tarile in curs de dezvoltare, care nu-si poate permite alimente scumpe, precum pestele cu nivel ridicat de grasimi sau carnea cu un aport natural de vitamina A. In schimb, hrana de baza este constituita in principal din alimente precum uleiul, porumbul, orezul sau faina, care pot fi imbunatatite cu nutrienti aditionali. Prin metoda de fortificare a alimentelor, alimentele de baza sunt imbogatite cu vitamine si minerale pe care, in mod natural, nu le contin deloc sau le contin doar in cantitati mici.

Vitamina A, folosita in procesul de fortificare a uleiului, fainii si zaharului, este produsa de BASF la Ludwigshafen: citralul este transformat printr-un proces complex in vitamina A, care este lichida, liposolubila si poate fi amestecata direct numai cu uleiul comestibil. Pentru a putea fi amestecata cu alimente solide ca faina si zaharul, este mai intai ambalata la sediul BASF din Ballerup, Danemarca. “BASF detine o expertiza bogata in tehnologiile de microincapsulare. Vitamina A este ambalata in granule mici de amidon sau gelatina pentru a o proteja de temperaturile ridicate, de lumina si de oxigen, care o pot distruge“, explica Soendergaard.

BASF a dezvoltat un echipament de testare la cheie, care le permite producatorilor de alimente sa verifice concentratia de vitamina pe masura ce este adaugata. Acest laborator in miniatura, de dimensiunea unui laptop, indica nivel optim pentru a evita subdozarea sau supradozarea.

Echipa de Fortificare a Alimentelor de la BASF desfasoara programe in peste 30 de tari din intreaga lume, printre care si Safo – Alianta Strategica pentru Fortificarea Uleiului si a Altor Alimente de Baza” (Strategic Alliance for the Fortification of Oil and Other Staple Foods) – un parteneriat public privat intre BASF si GTZ. Programul este finantat de catre Ministerul Federal German pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si este realizat la initiativa GTZ.

Obiectivul Safo este de a aproviziona comunitatile sarace din tarile in curs de dezvoltare cu alimente de baza fortificate cu vitamina A, la costuri reduse”, explica Evi-Kornelia Gruber, coordonatorul proiectului Safo din cadrul GTZ. Pentru aceasta misiune, GTZ si-a pus serviciile si cunostintele la dispozitia tarilor interesate – deocamdata, Bolivia, Brazilia, Tanzania, Indonezia, Cambodgia si Uzbekistan.
Safo vine in sprijinul oamenilor prin fortificarea alimentelor de baza specifice zonei de care apartin. Pana si gospodariile sarace isi pot permite pretul putin mai mare al produselor alimentare fortificate. De exemplu, fortificarea uleiului de consum cu vitamina A creste pretul produsului doar cu 0,1 - 0,2%”, explica Gruber.

Formula inovatoare


La sediul BASF's Ballerup din Danemarca, picaturile de ulei de vitamina A sunt impachetate in sfere mici, micrometrice, care le protejeaza impotriva influentelor daunatoare, precum temperaturile ridicate sau radicalii liberi. Procesul este cunoscut sub numele de formare de granule sau microincapsulare. Picaturile de vitamina A sunt incorporate intr-o matrice si invaluite intr-un praf de amidon sau gelatina. Matricea este constituita din zahar si din antioxidanti, cum ar fi vitamina E care opreste radicalii liberi si protejeaza vitamina A de descompunere.

Doza corecta

Oamenii au nevoie doar de o cantitate mica de vitamina A, deci mici doze sunt suficiente pentru fortificarea alimentele. Un kilogram de faina fortificata, de exemplu, contine intre trei si cinci miligrame de vitamina A.

In tarile industrializate, aproape majoritatea populatiei are acces la alimente bogate in vitamina A, cum ar fi pestele oceanic sau carnea. Pentru a preveni supradozajul, fortificarea alimentelor cu vitamine se realizeaza in conditii strict reglementate. in tarile in curs de dezvoltare, dozele de vitamine din produsele alimentare sunt stabilite in stransa legatura cu diversele agentii de sanatate. Sunt acceptate pentru fortificare doar alimentele ce nu pot fi consumate in exces, fie datorita continutului caloric ridicat, fie datorita volumului mare. Spre exemplu, ar trebui consumati aproximativ 750 de mililitri de ulei sau doua kilograme de faina zilnic, timp de mai multe saptamani, pentru a provoca o supradoza.


Citeste si despre:

Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Actionati preventiv impotriva calusurilor si a bataturilor Echinaceea: prim remediu naturist impotriva gripei! Protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de prezenta agentilor chimici Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului Moduri simple de protectie impotriva virusului gripei Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Cum sa va protejati impotriva alergiilor Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare Strugurii ne ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale Remedii naturale impotriva parazitilor intestinali Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor Consecintele unei supradoze de aspirina