Remedii naturale impotriva parazitilor intestinali

Actualizat: 30 Ianuarie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Parazitii intestinali sunt adesea cauzati de igiena precara, de surse de apa sau animale infectate. Cel mai frecvent, acestia includ protozoare, oxiuri si tenii.

Parazitii intestinali pot provoca tuse, dureri intestinale, balonare, crampe, varsaturi, scaune cu sange si diaree. Se recomanda consultul medical si realizarea de investigatii specifice pentru a se determina prezenta si tipul de parazit.

Remediile naturale pentru parazitii intestinali pot fi la fel de eficace ca si medicamentele, fara a avea insa, efectele secundare nocive ale acestora.

Usturoi

Usturoiul este eficient impotriva giardiei, tripanosomei si plasmodiumului. Usturoiul este disponibil atat sub forma de capsule si tablete cat si sub forma neprelucrata de catei de usturoi.

Goldenseal - hydrastis canadensis

Planta goldenseal (hydrastis canadensis) a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru tratarea infectiilor membranelor mucoase din organism, cum ar fi cele ale tractului respirator.

Studii preliminare sugereaza ca berberina, componenta activa a plantei goldenseal este activa si impotriva entamoeba histolitica, giardia lamblia si plasmodium.

Nuc negru

Nucul negru este un remediu popular folosit pentru tratarea pecinginei si piciorului de atlet. Sucul de la coaja necoapta de nuc negru este utilizat pentru tratarea parazitilor si infectiilor fungice.

Pelin

Pelinul a fost folosit de secole ca remediu de baza pentru parazitii intestinali. Cercetarile sugereaza ca acesta ar avea efect impotriva ascaris lumricoide, plasmodium, schistosoma mansoni si giardia.

Pelinul contine lactone sesquiterpene, care se considera ca slabesc membranele parazitului. Pelinul poate fi consumat sub forma de capsule, ceai sau extract lichid, dar se va evita uleiul pur care este toxic.

Tamaita

Tamaita (ambrosioides chenopodium) este un remediu traditional din plante utilizat pentru indepartarea oxiurilor si teniei. Este recomandat consumul de ceai si se va evita uleiul concentrat care are efect mult prea puternic.

Pentru a se confirma utilizarea in siguranta a acestei plante sunt necesare mai multe studii stiintifice.

Seminte de dovleac

Semintele de dovleac au fost folosite ca remediu naturist traditional pentru oxiuri si tenii. Specialistii recomanda pentru adulti consumul a peste 350 grame de seminte de dovleac pasate si amestecate cu putin lichid.

Dupa doua-trei ore de la consumarea semintelor de dovleac se va utiliza un laxativ care va ajuta la curatarea intestinelor. Siguranta clinica si eficacitatea semintelor de dovelac nu a fost inca studiata stiintific.

Extractul din seminte de grapefruit

Extractul din seminte de grapefruit este disponibil in forma lichida, la magazinele naturiste. Desi cercetarile preliminare presupun ca ar putea avea proprietati antimicrobiene si antifungice nu au existat rezultate concrete legate de eficienta acestora in cazul parazitilor.

Dieta

Specialistii recomanda urmarea catorva sfaturi legate de dieta, care ar putea fi utile in eliminarea parazitilor intestinali. In acest scop se va consuma:
- usturoi crud
- ananas care contine o enzima digestiva numita bromelaina si care ajuta la indepartarea teniilor
- seminte de papaia care sunt bogate in enzime ce ajuta la digestia proteinelor.
- morcovi, cartofi dulci, dovlecei - sunt alimente bogate in betacaroten, un precursor al vitaminei A, cea care creste rezistenta impotriva patrunderii in organism a parazitilor intestinali.


Citeste si despre:

Viermii si parazitii intestinali Parazitii intestinali - preventie si remedii Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali Simptome ale bolilor parazitare sau cum se manifesta infectiile cu paraziti Boala inflamatorie intestinala – ce reprezinta, cum se manifesta si cum se poate trata? Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelui, a materiilor fecale, a secretiilor) Bolile parazitare: cauze, simptome, tratament Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Analiza sucului gastric si analiza bilei Giardioza Boli care pot fi contactate din apa contaminata Imunodeficienta comuna variabila Tromboza de sinus cavernos Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta?