Desi exista multe tratamente care includ diferite tipuri de medicamente, daca suferiti intr-adevar din cauza stranuturilor dese si deranjante, cel mai bine e sa cereti sfatul medicului alergolog, care ar trebui sa recomande un plan de tratament individual, adaptat pentru fiecare bolnav.
Tratamentele de prima intentie in cazul alergiilor implica utilizarea unei combinatii de antihistaminice administrate pe cale orala (care se vor lua mai ales pe parcursul noptii si in perioadele in care polenul atinge perioadele de varf).
O alta alternativa ar fi folosirea intranazal, de corticosteroizi, eliberati pe baza de prescriptie medicala, care au rolul de a ameliora simptomele care determina inflamatie in pasajele nazale.
Pentru persoanele care manifesta alergii severe, imunoterapia poate fi una din cele mai bune alegeri. Aceasta este sigurul tip de terapie recunoscut si recomandat de specialisti pentru tratamentul alergiilor.
Injectiile contin extract de alergeni care sunt eficienti mai ales in cazul alergiilor la acarieni, polen, par de caine si pisica si venin de insecte, dar sunt mai putin eficienti in cazul alergiilor la mucegai si alimente. Imunoterapia are efect pe termen lung.
Este recomandata folosirea unui filtru HEPA care retine si aspira particulele de praf, sporii de mucegai si polenul din locuinta intr-o proportie destul de mare.
Se poate evita aparitia mucegaiului prin reducerea umiditatii excesive in camere, utilizarea unui dezumidificator in salile de baie si subsoluri si curatarea zonelor din jurul casei de frunzele umede.
Cand o persoana inspira alergeni, inflamatia se declanseaza in pasajele nazale. Exista dovezi ca vitamina D ar putea reduce inflamatia, de aceea specialistii recomanda utilizarea a 600UI de vitamina D pe zi.
Probioticele ajuta la restabilirea unui echilibru sanatos al bacteriilor din tubul digestiv si ajuta la minimizarea reactiilor exagerate ale sistemului imunitar, care pot duce la aparitia simptomelor specifice alergiilor.
Dieta mediteraneana aduce cele mai mari beneficii persoanelor care sufera de alergii deoarece fructele, legumele, nucile si restul alimentelor incluse in acest regim alimentar au rol de protectie impotria simptomelor.
Alimentele bogate in vitamina C (broccoli, varza, citrice) si acid folic (curcan, pui, linte, spanac) se numara printre cele recomandate in caz de alergii.
Unele persoane sufera de alergii alimentare, care se manifesta prin prezenta unei senzatii de mancarime la nivelul buzelor, gatului, limbii, dupa consumul anumitor alimente.
Daca sunteti alergici la polen, s-ar putea sa fiti sensibili la morcovi, cirese, piersici, prune, migdale, nuci, iar alte persoane ar putea avea reacti neplacute la consumul de pepene galben, banane, capsuni si castraveti.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.