Antracoza sau plamanul negru - pneumoconioza minereului de carbune

Actualizat: 02 Aprilie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Antracoza este o boala pulmonara cauzata de inhalarea prafului de carbune.

Aceasta afectiune este denumita "plamanul negru"/antracoza, deoarece modificarea anatomo-patologica caracteristica este schimbarea culorii plamanului din roz in negru.

Aceasta boala face parte din grupul pneumoconiozelor (boli pulmonare caracterizate prin acumularea de pulberi in plamani) si este denumita pneumoconioza minerului de carbune.

Exista doua forme de pneumoconioze:
- simpla - pneumoconioza minerului de carbune, antracoza pura si complicata - cunoscuta ca fibroza masiva progresiva. Antracoza pura reprezinta stadiul initial al pneumoconiozei si poate fi prevenita daca expunerea profesionala inceteaza.
- fibroza masiva progresiva este o forma complicata de pneumoconioza in care reactia interstitiului pulmonar este de stare cicatriceala permanenta cu afectare functionala ireversibila.

Asocierea frecventa a expunerii la pulberi de carbune cu bronsita cronica, emfizemul si bronhopneumopatia cronica obstructiva complica evolutia acestei pneumoconioze.

Cauze

Factorul etiologic principal este reprezentat de inhalarea si acumularea de pulberi de carbune in timpul activitatii profesionale: cei mai expusi sunt minerii, cei care incarca si depoziteaza carbunele, minerii care extrag si macina grafitul sau lucratorii din industria producatoare si prelucratoare de negru de fum (utilizat in producerea anvelopelor si a altor produse de cauciuc).

Simptome

Antracoza pura poate fi asimptomatica. Uneori pot apare simptome de tipul dispneei (respiratie ingreunata) sau tusei; acestea sunt determinate de aparitia bronsitei sau emfizemului, ce pot apare si prin inhalarea altor tipuri de pulberi sau a fumului de tigara. Pe masura ce se dezvolta fibroza masiva progresiva simptomele obisnuite sunt tusea, sputa mucoasa, dispneea, senzatia de presiune toracica.
Tardiv, fibroza masiva pulmonara se complica cu cord pulmonar. Simptomele de cord pulmonar sunt dispnee, edeme ale membrelor, ascita (lichid in cavitatea abdominala), datorate retentiei de lichid. Fibroza pulmonara se poate asocia cu infectia tuberculoasa (TBC) caracterizata de tuse, febra si astenie.

Investigatii

Radiografia pulmonara si explorarile functionale respiratorii sunt investigatiile paraclinice indispensabile punerii diagnosticului in cazul unei suspiciuni de pneumoconioza. De asemenea, medicul trebuie sa faca o atenta anamneza profesionala care sa releve expunerea la pulberi in cantitate mare, timp indelungat. Istoricul profesional pune in evidenta expunerea la pulberi de carbune atat in activitatea prezenta cat si in angajarile anterioare (munci sezoniere, pe perioada studentiei, istoricul militar sau angajarile temporare).
In unele tari raportarea pneumoconiozelor departamentelor de sanatate publica este prevazuta prin lege.

Mecanism fiziopatologic

Examenul anatomo-patologic evidentiaza depunerea prafului de carbune in plamani sub forma unei "macule de carbune" alcatuita din pulberile de carbune inglobate in macrofage. Pe masura ce boala progreseaza, maculele se transforma in noduli de carbune. In timp, se dezvolta fibroza si emfizem pulmonar.
Nodulii de carbune mai mari de 1 cm (dupa unii autori peste 2 cm) sunt considerati semne clare de fibroza masiva progresiva. Nodulii de carbune pot creste in dimensiuni determinand obstructia cailor aeriene si blocarea fluxului de aer prin plamani.

Tratament

Pneumoconioza simpla a minerului nu necesita tratament. Pentru complicatiile care pot apare - cordul pulmonar si tuberculoza - se instituie terapie: administrare de oxigen, restrictie de sare (pentru reducerea retentiei de lichid) si administrare de medicamente.
In cazul fumatorilor este obligatorie oprirea fumatului. Desi fumatul nu contribuie la progresia antarcozei simple poate determina leziuni pulmonare care cresc riscul de aparitie a bronhopneumopatiei cronice obstructive.


Citeste si despre:

Simptome ale bolilor respiratorii Silicoza - boala produsa de inhalarea prafului cu siliciu Cele mai comune boli profesionale Anatomia plamanilor Pneumotoraxul (plamanii colabati) Boala plamanului alb Boli ale plamanilor si respiratorii De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Dieta pentru sanatatea plamanilor Raceala la plamani: simptome Bronsita - simptome in caz de raceala la plamani Cum se poate ajunge la plaman perforat (pneumotorax)? Bulectomia, procedura chirurgicala care indeparteaza bulele de aer de la nivelul plamanilor Apa la plamani (pleurezia) – cauze, simptome, tratament Displazia tanatoforica, o boala genetica a oaselor si plamanilor