Pneumoconioza

Orice afectiune difuza a plamanilor cauzata de inhalarea indelungata a prafului raspandit in atmosfera. Pneumoconiozele pot fi cauzate de praful de silice (silicoza), de amiant (azbestoza), de sisturi (sistoza sau boala lucratorilor din cariere), de diverse metale ca fierul sau titanul, de plastice, de polivinil, de cuart, de talc sau de fibre de sticla.

Simptome si semne - Primele semne ale unei pneumoconioze, afectiune cel mai des legata de activitatile profesionale si care nu debuteaza decat dupa mai multi ani de expunere la praf, sunt descoperite cu ocazia examenelor radiologice sistematice, practicate la subiectii expusi riscului. Apoi apare o jena respiratorie care poate evolua pana la o insuficienta respiratorie.

Tratament si prevenire - Tratamentul consta in intreruperea expunerii la praf si in tratarea simptomelor insuficientei respiratorii (administrarea de oxigen la domiciliu pentru formele evoluate). Prevenirea consta in purtatul unei masti de catre persoanele expuse acestui praf de la locul de munca si in practicarea unei supravegheri medicale sistematice in profesiile de risc.

Citeste si despre:

Antracoza sau plamanul negru - pneumoconioza minereului de carbune Silicoza - boala produsa de inhalarea prafului cu siliciu Azbestoza sau fibroza pulmonara cauzata de azbest Hemoptizia (expectoratia cu sange) Bolile cardiopulmonare Secretiile nazale negre, semn al cancerului pulmonar As. Univ. Dr. Anca Bobirca, medic specialist reumatologie, ne spune tot ce trebuie sa stim despre nodulii reumatoizi
Cere sfatul medicului ×