Boala plamanului alb

Actualizat: 29 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati


Boala plamanului alb este o afectiune medicala ce se caracterizeaza prin tuse uscata chinuitoare uneori, ce apare ca expresie clinica a unei stari inflamatorii a plamanului. Ca urmare a procesului inflamator care poate evolua subacut, asimptomatic sau paucisimptomatic timp de mult timp, plamanul ajunge sa sufere procese extensive de fibroza.

Drept urmare se pierd anumite caracteristici esentiale ale parenchimului pulmonar: elasticitate, flexibilitate si capacitatea de a permite difuziunea gazelor respiratorii. Organismul incepe sa fie privat de oxigen ceea ce are consecinte globale si va duce la alterarea starii de sanatate.

In literatura de specialitate cauzele de aparitie ale acestei afectiuni cu prognostic rezervat (datorita faptului ca in timp este epuizata rezerva functionala a plamanului) nu sunt analizate in amanunt, insa specialistii sunt de parere ca principalii factori implicati in aparitia bolii sunt expunerile prelungite sau repetate la substante inhalante iritante si toxice.

Simptome

Tabloul clinic al afectiunii poate fi relativ sarac in semne si simptome sugestive. Inflamatia si consecutiv fibroza se manifesta nespecific, cel mai adesea pacientul acuzand:

- Stare de oboseala fizica si psihica
- Dispnee (agravanta)
- Tuse uscata
- Raluri respiratorii
- Alterarea starii generale
- Senzatie de aer insuficient

Factori de risc

Printre factorii de risc in aparitia bolii plamanului alb se numara:

- Istoric indelungat de fumat
- Expunere la substante toxice de provenienta industriala
- Azbestoza diagnosticata sau expunere indelungata la azbest
- Inhalare accidentala de vapori de amoniac, cloruri sau alti iritanti ai parenchimului pulmonar
- Bronhopneumopatia obstructiv cronica
- Infectii pulmonare grave (tuberculoza)

Diagnostic diferential

Datorita simptomelor nespecifice, care pot sa apara intr-o sumedenie de afectiuni pulmonare, este foarte important ca diagnosticul diferential sa fie realizat cu profesionalism.

Simptome similare bolii plamanului alb apar si in caz de:

- Pneumotorax
- Hidropneumotorax
- Cancer pulmonar, mezotelioame
- Azbestoza
- Sechele post-tratament antituberculos
- Revarsat pleural masiv
- Absenta congenitala a unui plaman sau existenta lui in forma hipoplastica

Consultarea unui specialist

Pacientii sunt sfatuiti sa se prezinte de urgenta la medic in cazul in care observa aparitia unor simptome de natura respiratorie, cu debut acut si evolutie relativ rapida (agravarea simptomelor in decurs de cateva zile). Nu se recomanda tratamentul la domicliu pentru aceste simptome, datorita nespecificitatii lor.


Citeste si despre:

Nu confunda batranetea cu BPOC, boala de plamani! Boala Whipple - Lipodistrofia intestinala Furunculul, o consecinta a igienei deficitare Cancerul esofagian – generalitati si stadializare Sindromul Cushing - hipercorticismul Actinomicoza pulmonara Boli de piele autoimune menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza (P)Oare sunt insarcinata? 6 semne ce pot indica prezenta unei sarcini Deficitul de vitamina K la nou nascuti Colestaza in timpul sarcinii Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Afectiuni ale cavitatii bucale Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Bolile autoimune Azbestoza sau fibroza pulmonara cauzata de azbest