Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Endoscopia este o procedura medicala minim invaziva prin care medicul examineaza interiorul unor organe sau cavitati ale corpului folosind un tub subtire, flexibil, prevazut cu o camera video.
In ultimii ani, progresul stiintific si tehnologic al diverselor tehnici endoscopice au dus la imbunatatirea mai multor aspecte precum acuratete, eficienta de diagnostic, siguranta si terapii minim invazive astfel incat medicul gastroenterolog poate identifica, biopsia si chiar aborda terapeutic leziunile de la nivelul tractului gastro-intestinal si, in cazuri selectionate, glandele anexe.
Principalele subramuri ale endoscopiei digestive includ:
Endoscopia digestiva superioara - permite vizualizarea esofagului, stomacului si a unei portiuni din duoden.
Colonoscopia si rectosigmoidoscopia - presupun avansarea aparatului pe intreg traiectul colonic si o portiune din ileonul terminal sau pana la nivelul sigmoidului.
Ecoendoscopia- care combina endoscopia cu o sonda ecografica pentru a obtine imagini la nivelul structurilor vecine tubului digestiv (ex. pancreas, vase, ganglioni) si intregului perete gastro-duodenal.
Colangiopancreatografia endoscopica retrograda - este o tehnica ce combina endoscopia si fluoroscopia pentru a diagnostica si trata afectiuni din sfera pancreatico-biliara.
Cel mai recent progres tehnologic, cu potential imens in medicina este reprezentat de inteligenta artificiala, care isi are utilitatea in practicile endoscopice prin generarea de algoritmi de detectie mai eficienta a leziunilor, stadializarea lor, monitorizarea bunelor practici in endoscopie si crearea de rapoarte si date centralizate cu usurinta.
Anumite leziuni colonice sau gastrice pot prezenta mucoasa de acoperire similara celei normale din jur, putand astfel "scapa" ochiului liber, in special in conditii inadecvate de pregatire a pacientului.
Un sistem de inteligenta artificiala ar putea minimiza leziunile omise in cursul examinarii prin ridicarea suspiciunii pe ecranul examinatorului, permitandu-i sa reevalueze zonele de interes semnalate.
Un alt progres remarcat in endoscopia moderna este introducerea de tehnici de imagistica avansata, cu rol de a augmenta vizualizarea leziunilor prin cresterea rezolutiei (tomografia prin coerenta optica), captarea de imagini microscopice (endomicroscopia confocala cu laser), utilizarea de tehnici ce permit analiza moleculara in timp real sau utilizarea de coloranti sau unde de lumina (Narrow band imaging, cromoendoscopia).
Aceste tehnici isi au rolul intr-o varietate de leziuni precum cancere precoce, boli inflamatorii sau esofag Barrett.
In ceea ce priveste ecoendoscopia, progresele recente permit in prezent utilizarea substantelor de contrast pentru optimizarea imaginilor si diagnosticul diferential al unor tumori, a elastografiei pentru a stabili rigiditatea unor tesuturi si chiar si numeroase tehnici diagnostice si terapeutice precum biopsia cu ac fin, drenaje de colectii sau neurolize de plex celiac.
Daca rolul diagnostic al endoscopiei este deja cunoscut in lumea medicala, rolul terapeutic este intr-o continua dezvoltare, permitand interventii absolut impresionante minim invazive si prevenind astfel necesitatea de interventii chirurgicale.
Dintre cele mai noi tehnici endoscopice terapeutice mentionam:
- rezectii endoscopice tumorale - rezectii mucosale si disectii submucosale, rezectii tansmurale
- ablatii cu radiofrecventa pentru leziuni displazice sau vasculare
- interventii bariatrice (baloane, gastric sleeve)
- injectari endoscopice de substante (ex. toxina botulinica) sau miotomii (pentru acalazie)
- endoscopie robotica - capsule endoscopice controlate magnetic, disectii submucosale asistate
O mentiune speciala in acest domeniu o reprezinta capsula endoscopica, ce nu implica manipularea de catre un medic, insa aceasta permite vizualizarea intregului tract digestiv cu disconfort practic nul pentru pacient, precum si tehnicile de training cu realitate virtuala adresate tinerilor medici rezidenti si specialistilor dornici de imbunatatirea tehnicilor endoscopice.
Ramura endoscopiei digestive este una in progresie rapida, cu aparitia constanta de noi tehnologii menite sa sporeasca acuratetea diagnosticarii si sa ofere pacientului un tratament cat mai putin invaziv si cu recuperare mai rapida fata de alternativele chirurgicale clasice.
Bibliografie:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7002908/
https://www.narayanahealth.org/blog/latest-advancements-endoscopic-techniques-gi-disorders
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.