Boli inflamatorii intestinale

Actualizat: 20 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Termenul de boala inflamatorie intestinala se refera la un grup de tulburari in cadrul carora intestinele devin inflamate (rosii si umflate), probabil ca urmare a unei reactii a sistemului imunitar al organismului impotriva propriului tesut.

Exista doua tipuri majore de boli inflamatorii intestinale: colita ulcerativa si boala Crohn. Dupa cum sugereaza si numele, colita ulcerativa se manifesta la nivelul colonului (intestinului gros). Desii boala Crohn poate implica orice parte a tractului intestinal de la cavitatea bucala la anus, cel mai frecvent este afectat intestinul subtire si colonul.

Simptome

Simptomele bolii inflamatorii intestinale variaza in functie de severitatea inflamatiei si de locul in care se manifesta.


1. Simptome de colita ulcerativa - Colita ulcerativa este clasificata in functie de semnele si simptomele sale:

- Proctita ulcerativa - in cazul acestei forme de colita ulcerativa, inflamatia este limitata la zona cea mai apropiata de anus (rect), iar pentru unele persoane sangerarea rectala ar putea sa fie singurul semn al bolii. In alte cazuri pot fi prezente dureri rectale, sentimentul urgent de defecatie sau eliminari frecvente de scaun, miscari intestinale minore. Aceasta forma de colita ulcerativa tinde sa fie mai usoara.

- Proctosigmoidita - aceasta forma afecteaza rectul si partea de jos a colonului, cunoscuta sub denumirea de colon sigmoid. Sunt prezente: diareea cu sange, crampele abdominale, dureri, precum si incapacitatea de a elimina continutul intestinului.

- Colita stanga fata-verso - dupa cum sugereaza si numele, inflamatia se extinde de la rect pana la colonul sigmoid si descendent, care sunt localizate in partea stanga, superioara a abdomenului. Manifestarile includ: diaree cu sange, crampe abdominale si dureri in partea stanga, insotite de pierdere neintentionata in greutate.

- Pancolita - afecteaza mai degraba colonul stang sau intregul colon si provoaca crize severe de diaree cu sange, crampe si dureri abdominale, oboseala si pierdere importanta in greutate.

- Colita fulminanta - desi este rar intalnita, aceasta forma de colita poate pune in pericol viata unei persoane. Afecteaza intregul colon si provoaca durere severa, diaree cantitativa si uneori deshidratare si soc. Persoanele cu colita fulminanta au un risc major de complicatii grave, inclusiv ruptura de colon, megacolon toxic.
Evolutia colitelor ulcerative variaza cu perioade de boala acuta, care alterneaza deseori cu perioade de remisie. Cei mai multi dintre bolnavii care vor suferi de conditii minore, cum este proctita ulcerativa, nu vor dezvolta semne si simptome severe.

2. Simptomele bolii Crohn - Inflamatia specifica bolii Crohn poate implica diferite parti ale tractului digestiv, la diferite persoane. Cele mai des afectate zone in cazul bolnavilor diagnosticati cu boala Crohn, sunt ultima parte a intestinului subtire, numit ileon, si colonul. Inflamatia poate fi limitata la peretele intestinului (care se poate stenoza) sau se poate raspandi prin peretele intestinului (fistula).

Manifestarile bolii Crohn pot varia de la usoare la severe, se pot dezvolta treptat sau pot sa apara brusc, fara avertisment. Acestea pot include:
- Diaree - Inflamatia care apare in cazul bolii Crohn stimuleaza secretia unei cantitati mai mari de apa si sare a celulelor din zonele afectate ale intestinului. Intrucat colonul nu poate absorbii in totalitate acest exces de lichd, va aparea diareea. Crampele intestinale intense pot contribuii la aparitia scaunelor moi. Diareea este o problema frecvent intalnita la persoanele care au boala Crohn.

- Dureri abdominale si crampe - Inflamatiile si ulceratiile pot cauza inflamatia in anumite portiuni din peretii abdominali, care se pot ingrosa si cicatriza. Acest lucru afecteaza miscarile intestinale normale prin tractul digestiv si pot conduce la durere si crampe. In formele usoare ale bolii Crohn, disconfortul intestinal este minor, dar in multe dintre cazurile grave, durerea poate fi severa si pot fi incluse greata si varsaturile.

- Sange in scaun - Alimentele care se deplaseaza prin tractul digestiv pot provoca sangerarea tesutului inflamat. Sangerarile pot fi localizate si la nivelul intestinului. Posibil sa se observe sange rosu in vasul de toaleta sau mai inchis, amestecat cu scaunul. In unele cazuri, probabil ca sangerarea sa nu poata fi observata (sangerare oculta).

- Ulcer - Boala Crohn si colita ulcerativa pot provoca leziuni mici pe suprafata intestinului, care se transforma in ulceratii mari, ce penetreaza peretii intestinali. Pot fi prezente ulcere si in alta parte a organismului, inclusiv in gura (asemanatoare cu aftele).

- Diminuarea poftei de mancare si pierderea in greutate - Durerile abdominale, crampele si inflamatia peretelui intestinal pot afecta atat apetitul, cat si capacitatea de a digera si absorbi alimente.

Bolnavii cu boala Crohn severa pot experimenta:

Cauze

Nu se cunoaste ce anume cauzeaza boala inflamatorie intestinala, dar exista un consens cu privire la ce anume nu o declanseaza. Cercetatorii nu mai considera ca dieta si stresul se numara printre cauzele principale, desii stresul poate agrava, deseori, simptomele. In schimb, teoriile actuale se concentreaza pe:

- sistemul imunitar - unii oameni de stiinta cred ca un virus sau o bacterie pot declansa boala inflamatorie intestinala. Tractul digestiv se inflameaza atunci cand sistemul imunitar incearca sa lupte impotriva microorganismelor invadatoare (agentilor patogeni). Este posibil ca inflamatia sa fie determinata de o reactie autoimuna in cazul in care corpul ofera un raspuns imun, chiar daca nu este prezent un agent patogen.

- ereditatea - exista mai multe posibilitati ca o persoana sa dezvolte boala inflamatorie intestinala, daca are un parinte sau un frate diagnosticati cu aceasta conditie. Totusi, la majoritatea celor care sufera de boala inflamatorie intestinala, aceasta nu este prezenta in istoricul familial.


Factori de risc

-Varsta. Majoritatea persoanelor care dezvolta o boala inflamatorie intestinala sunt diagnosticate inainte de varsta de 30 de ani. Dar unii oameni nu dezvolta boala pana la 50 sau 60 de ani.
-Rasa sau etnia. Desii boala inflamatorie intestinala este mai frecventa la persoanele albe, poate aparea in orice rasa. Cazurile cresc si la alte rase si etnii.
-Istoric de familie. Aveti un risc mai mare daca aveti o ruda apropiata- cum ar fi un parinte, un frate sau un copil- cu boala inflamatorie intestinala.
-Fumatul. Fumatul este cel mai important factor de risc controlabil pentru dezvoltarea bolii Crohn.
-Fumatul poate ajuta la prevenirea colitei ulcerative. Cu toate acestea, prejudiciul sau asupra sanatatii generale depaseste orice beneficiu, iar renuntarea la fumat poate imbunatatii sanatatea generala a tractului digestiv, precum si ofera multe alte beneficii pentru sanatate.
-Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Acestea includ ibuprofen, diclofenac de sodiu si altele. Aceste medicamente pot creste riscul de a dezvolta o boala inflamatorie intestinala sau pot agrava boala la persoanele care au patologia.


Diagnostic

Boala inflamatorie intestinala poate fi dificil de diagnosticat, intrucat posibil sa nu fie vizibil vreun simptom, chiar daca intestinul este afectat de multi ani. In plus, manifestarile bolii sunt asemanatoare cu ale altor conditii, fapt ce ar putea ingreuna depistarea acesteia de catre medici.

Teste de laborator:
- Teste pentru anemie sau infectie.
- Teste de scaun.

Proceduri endoscopice
- Colonoscopie
- Examen de sigmoidoscopie
- Endoscopie superioara
- Endoscopie cu capsule
- Enteroscopie asistata cu balon

Proceduri imagistice
-Raza X
- Tomografie computerizata
- Imagistica prin rezonanta magnetica

Tratament
-Medicatie antiinflamatorie
-Supresoare ale sistemului imunitar
-Antibiotice
-Alte medicamente precum: antidiareeice, vitamine si suplimente
-Tratament chirurgical

Concluzie

Majoritatea persoanelor cu boli inflamatorii intestinale se bucura de o viata activa. Totusi, simptomele bolii Crohn si ale colitei ulcerative pot perturba viata. Unii oameni intra in remisie (fara simptome) dupa ce au luat medicamente. Unii oameni au nevoie de o interventie chirurgicala pentru a face fata aparitiei simptomelor severe. Medicul dumneavoastra va poate sugera modificari ale dietei si ale stilului de viata pentru a gestiona aceasta patologie.


Citeste si despre:

Bolile autoimune Bolile sistemului imunitar Cauzele dezechilibrului florei intestinale Diferenta intre boala Crohn, colita ulcerativa si boala inflamatorie intestinala Sindromul de fermentatie intestinala. Sau atunci cand intestinul produce propria bere Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Boala inflamatorie intestinala – ce reprezinta, cum se manifesta si cum se poate trata? Boala inflamatorie intestinala si cancerul colorectal Sindromul de hipermotilitate intestinala Cum sa ne confruntam eficient cu ocluzia intestinala Colita ulcerativa