Colonoscopia virtuala

Actualizat: 28 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Colonoscopia virtuala foloseste razele X si computerul (tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara) pentru a reda imagini bi- sau tri-dimensionale ale interiorului intestinului gros (colon) si rectului. Poate fi folosita in depistarea precoce a tumorilor canceroase sau leziunilor precanceroase de la nivelul colonului sau rectului (cancerul colorectal) si a polipilor colorectali.
Colonoscopia virtuala, denumita stiintific colonoscopie-tomografie computerizata sau CTC este un nou tip de investigatie inca studiata pentru a determina daca rezultatele acesteia sunt de o mai mare acuratete fata de colonoscopia obisnuita. Deoarece este o metoda noua de investigatie, nu este larg disponibila.

Scopul investigatiei


- screening-ul cancerului colorectal sau polipilor colorectali;
- monitorizarea cresterii in dimensiuni a polipilor;
- screening-ul recurentelor cancerului colorectal la persoanele tratate chirurgical pentru aceasta afectiune;
- evaluarea rezultatelor anormale ale altor investigatii de la nivelul colonului, cum ar fi irigografia;
- poate inlocui colonoscopul obisnuit, in cazurile in care, din anumite motive (de exemplu o tumora care blocheaza colonul) nu se poate depasi obstacolul cu instrumentul obisnuit.
In momentul de fata coloscopia virtuala este o investigatie de rutina in unele afectiuni, dar se poate dovedi a fi utila in:
- depistarea altor boli de la nivelul anusului, rectului sau colonului;
- evaluarea sursei unei hemoragii interne;
- evaluarea cauzei unei diareei cronice;
- monitorizarea tratamentului bolii inflamatorii intestinale.

Pregatirea pentru investigatie


Pregatirea necesara pentru colonoscopia virtuala este identica cu cea pentru o colonoscopie obisnuita. Aceasta dureaza 1 zi sau 2, in functie de recomandarile medicului gastroenterolog. Pentru cele mai multe persoane, pregatirea este mai dificila decat investigatia in sine. Cercetatorii studiaza in prezent alte metode de pregatire care sa creasca complianta pacientilor.
In ziua premergatoare investigatiei este necesara evitarea alimentelor solide, trebuind consumate doar lichide, cum ar fi apa, ceai, cafea, supe, sucuri de fructe etc. Trebuie evitate lichidele sau sucurile de culoare rosie.
In seara premergatoare se bea un lichid realizat din dizolvarea unor pulberi eliberate cu prescriptia medicului specialist (Fortrans). Acest lichid va determina scaune frecvente, diareice, ultimul scaun trebuind sa fie apa clara, astfel incat tot colonul sa fie golit de materii fecale.
Pregatirea este disconfortabila si poate aparea foamea, datorita regimului lichidian recomandat. Se recomanda consumarea de sucuri de fructe dupa ingestia acestui lichid, care are un gust sarat.
Cu 6-8 ore inainte de colonoscopie se interzice consumul de lichide. Se pot face clisme inaintea investigatiei pentru asigurarea unei pregatiri satisfacatoare.
Medicul specialist poate sa mai faca anumite recomandari, depinzand de varsta, starea de sanatate sau alte afectiuni coexistente.

Colonoscopia virtuala versus colonoscopia obisnuita

Avantaje

- este mai putin invaziva;
- dureaza mai putin timp;
- foloseste un tub subtire care se introduce in rect fata de tubul lung care se introduce in rect si avanseaza in sus, in colon;
- nu necesita sedarea pacientului, astfel incat dupa efectuarea colonoscopiei virtuale, pacientul poate pleca acasa si efectua activitatile obisnuite.

Dezavantaje

- nu se pot vedea polipi mai mici de 10 mm;
- necesita oprirea respiratiei pentru perioade scurte de timp, in care scanerul tomografiei computerizate (CT) preia imagini de la nivelul colonului. CT se face in 2 pozitii: in decubit dorsal (pe spate) si in decubit anterior (pe burta);
- pretul nu este acoperit de casele de asigurari;
- se realizeaza in departamentul de radiologie si implica un grad mic de iradiere;
- in cazul depistarii unui polip este necesara confirmarea prin colonoscopie obisnuita.

De ce trebuie luata in consideratie colonoscopia virtuala?

In cazul persoanelor cu un risc mediu pentru cancerul colorectal, colonoscopia virtuala poate fi investigatia adecvata. Cu toate acestea, in cazul persoanelor cu risc crescut nu este o investigatie adecvata, fiind necesara colonoscopia obisnuita pentru a fi recoltate biopsii din tesuturi sau pentru a fi extirpati polipii depistati. Colonoscopia virtuala necesita aceeasi pregatire ca si o colonoscopie obisnuita. In cazul unor anormalitati depistate este nevoie de colonoscopia obisnuita pentru obtinerea de biopsii. Deoarece colonul este pregatit se poate face in aceeasi zi si colonoscopia obisnuita.
Colonoscopia virtuala nu este larg disponibila deoarece necesita un echipament special si medici radiologi instruiti pentru interpretarea rezultatelor. Evaluarea initiala a colonoscopiei virtuale a fost facuta de radiologi foarte bine instruiti, dar rezultatele pot varia destul de larg in functie de experienta radiologului pentru o astfel de procedura.
In prezent, colonoscopia este studiata pentru a se determina acuratetea fata de o colonoscopie obisnuita. Sunt necesare mai multe dovezi in ceea ce priveste beneficiul la persoanele cu un risc mediu pentru cancerul de colon si daca aceasta metoda de screening poate preveni cancerul.
Sunt studiate in continuare alte modalitati de pregatire care sa fie mai putin disconfortabile.


Citeste si despre:

Colonoscopia - scop, pregatire, cum se realizeaza Endoscopia si colonoscopia - investigatii de ajutor in depistarea precoce a bolilor Principalele teste screening de care au nevoie barbatii Polipii colonici Cancerul colorectal Screeningul in cancerul colorectal Cancerul de colon Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Sigmoidoscopia Prevenirea cancerului de colon Recurenta cancerului de colon Cancerul rectal, oglinda unei alimentatii incorecte Analize de laborator si metode de explorare folosite in patologia digestiva Impactul inteligentei artificiale asupra medicinei Alimente care previn cancerul de colon