Impactul inteligentei artificiale asupra medicinei

Actualizat: 22 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Consultant medical:

Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala

Spitalul Universitar de Urgenta Elias

Inteligenta artificiala


Inteligenta artificiala (IA) are un impact semnificativ asupra medicinei, transformand modul in care sunt diagnosticate si tratate bolile, precum si imbunatatind eficienta si precizia in ingrijirea pacientilor.

Impactul IA in medicina este profund si in continua evolutie, promitand sa imbunatateasca semnificativ calitatea ingrijirii medicale, dar necesita si o atentie deosebita in gestionarea provocarilor etice si de securitate.

Inteligenta artificiala in medicina zilelor noastre

In practica medicala dar si in partea de cercetare inteligenta artificiala a inceput sa fie folosita in anumite tari pentru a ajuta cu procesarea numarului mare de informatii.

Cele mai frecvente aplicatii ale acesteia la momentul actual sunt procesarea imaginilor si suportul in luarea deciziilor clinice.

Inteligenta artificiala in medicina are 2 mari componente: virtuala si fizica.

Cea virtuala se refera la aplicatii medicale cum ar fi programe pentru sisteme de registratura medicala, algoritmi pentru decizii terapeutice etc.

Componenta fizica se refera la robotii utilizati in chirurgie sau la proteze pentru persoanele cu handicap.

Astfel in radiologie inteligenta artificala ajuta prin identificarea anumitor modificari, care sa fie analizate de radiolog.

Poate sa fie folosita in orice forma de imagistica: radiologie conventionala, computer tomografie, imagistica prin rezonanta magnetica.

Unele programe legate de identificarea modificarilor in cancerul de san sunt aproape la fel de eficiente ca si radiologii experimentati, desi in practica clinica inca nu au produs reduceri substantiale in volumul de munca.

In plus, datorita numarului tot mai mare de investigatii imagistice efectuate este tot mai greu sa se ofere interpretari rapide, astfel ca inteligenta artificiala ar putea reduce munca radiologilor prin excluderea cazurilor clar negative, care se pot concentra pe cazurile complexe.

Deciziile clinice ale medicilor ar putea sa fie imbunatatite de catre anumite programe, care ar ajuta in procesarea analizelor pacientului, a istoricului dar si prin oferirea de studii relevante despre cazul pacientului.

Pentru creearea unor astfel de programe se formeaza diagrame, care sa urmareasca procesul clinic de obtinere de informatii si care sunt analizate de catre computer prin mecanisme complexe pentru a identifica patologia prin combinarea simptomelor.

O alta modalitate este reprezentata de alimentarea unui program cu multe informatii si creearea de algoritmi, care sa recunoasca anumite tipare din informatiile primite si ulterior sa le aplice fiecarui caz in parte.

Dermatologia este specialitatea clinica, care beneficiaza la ora actuala de cele mai mari beneficii de pe urma inteligentei artificiale.

Astfel s-au creat in SUA programe care pot identifica prin dermatoscopie diferenta dintre nevi pigmentari si melanom dar si diferenta dintre carcinom spinocelular si keratoza seboreica.

Aceste programe au o acuratete similara cu a dermatologilor cu experienta.

O alta specialitate care beneficiaza din plin de inteligenta artificiala este oftalmologia prin utilizarea ei in studiul fundului de ochi.

Astfel un program poate sa identifice modificari precoce in retinopatia diabetica, deoarece poate realiza analiza la nivel granular, ceva ce ochiul uman nu poate.

Poate sa fie ca opinie secundara dupa opinia oftalmologului si ar putea permite programe de screening in masa.

In domeniul chirurgiei inteligenta artificiala poate sa fie utilizata atat preoperator pentru a analiza riscul interventiei chirurgicale dar si in timpul interventiei.

Astfel utilizand baze de videouri intraoperatorii tot mai mari, programele pot sa fie invatate despre structuri critice din timpul interventiei.

De asemenea, utilizand chirurgia robotica se pot implementa anumite programe pentru suturi simple.

Sistemele de inteligenta artificiala pot functiona continuu, astfel ca parametrii masurati continuu de aparatele medicale, cum ar fi tensiunea arteriala, frecventa cardiaca, saturatia Oxigenului si altii pot sa fie analizati in permanenta.

Astfel se pot observa anumite modele in cazul unor patologii (de exemplu, in cazul sepsisului) si astfel clinicianul sa fie avertizat imediat cum se intrunesc anumite criterii.

O alta aplicabilitate a inteligentei artificiale ar fi creearea de asistenti virtuali, care sa informeze pacientii despre anumite aspecte ale bolii lor sau tratamentului la orice moment al zilei.

De asemenea, astfel de programe ar putea permite o triere a pacientilor, indicand daca trebuie consult medical si la ce specialitate ar trebui apelat.

Un program de inteligenta artificiala din Tarile de Jos permite identificarea unor erori in prescrierea medicamentelor, reducerea numarului de internari inutile sau anumite decizii ineficiente.

Codificarea afectiunilor pacientului este o munca repetitiva, ce trebuie efectuata de fiecare medic, dar care ar putea sa fie inlocuita de catre un program de inteligenta artficiala, care sa permita o cautare mai rapida a codurilor de boala.

O alta munca repetitiva ce ar putea fi substituita printr-un program ar fi trecerea automata a consulturilor in bazele de date ale sistemelor nationale de sanatate.

Programele de inteligenta artificala ar putea avea aplicabilitate si in producerea de noi medicamente prin sugerarea de noi combinatii intre molecule sau idei de modificari ale formulelor chimice.

De asemenea, o companie a creeat un program, care poate analiza genomul pacientilor si sa genereze noi terapii pentru patologiile neurologice.

Colonoscopia reprezinta una dintre principalele metode de screening la nivel mondial, ce a permis identificarea cazurilor de cancer in stadii incipiente.

Cu ajutorul unui program de inteligenta artificiala, intr-un centru din SUA medicii au fost ajutati pentru un diagnostic mai rapid si precis al polipilor colonici, ce sunt suspecti de a fi cancerosi.

Astfel programul de detectie automata, semnaliza medicului sonor si luminos identificarea unui polip potential malign.

Ecografia este o investigatie esentiala in secolul 21, putand oferi rapid multe informatii.

In urmarirea gravidelor ecografia fetala este foarte importanta pentru a aprecia varsta gestationala a fatului.

Astfel un studiu din SUA utilizand un program de inteligenta artificiala a identificat varsta gestationala cu acuratete similara cu ecografistii cu experienta.

Protezele au evoluat semnificativ in ultimii ani, astfel ca pot primi semnale stimulatoare de la muschii ramasi intacti.

Prin utilizarea inteligentei artificiale proteza s-ar putea adapta la efortul depus de pacient si sa determine miscari mult mai naturale.

De asemenea o camera pusa la nivelul protezei ar putea permite vizualizarea obiectului, care urmeaza sa fie apucat si sa permita o prindere mai buna.

Desi creearea de programe de inteligenta artificiala ar putea fii costisitoarea, pe termen lung s-ar putea reduce costurile aferente servicilor medicale prin eficientizarea procesului medical.

Problemele inteligentei artificiale in medicina

Principala problema legata de inteligenta artificiala in medicina ar fi cea legata de interactiunea medic pacient, care ar putea disparea. Totusi la ora actuala majoritatea ideilor sunt legate de ajutorarea medicului si eficientizarea proceselor repetivie, ceea ce in final ar permite medicului o mai buna si interactiune cu pacientul.

De asemenea apar si problemele legate de etica inteligentei artificiale, cand trebuie sa pui in balanta experienta medicala, informatiile programului si beneficiul pacientului dar si de partea legala, adica cine isi asuma raspunderea pentru eventualele greseli produse de programele de calculator.

Concluzii

Inteligenta artificiala poate sa fie o unealta puternica pentru dezvoltarea domeniului medical, daca este folosita si cercetata in mod adecvat si etic si se creeaza cadrul legal pentru aplicarea acesteia.

Bibliografie
https://www.ibm.com/topics/artificial-intelligence-medicine#:~:text=Artificial%20intelligence%20in%20medicine%20is,health%20outcomes%20and%20patient%20experiences.
https://postgraduateeducation.hms.harvard.edu/trends-medicine/how-artificial-intelligence-disrupting-medicine-what-means-physicians
https://www.ibm.com/topics/artificial-intelligence
https://www.fletcherssolicitors.co.uk/general/news/the-future-of-prosthetics-and-artificial-intelligence-ai/
https://www.wevolver.com/article/how-ai-is-helping-power-next-generation-prosthetic-limbs


Citeste si despre:

Unt versus margarina Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Profilul nutritional al alimentelor Copilul prematur Dieta Atkins: ghid pentru incepatori Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala Importanta imagisticii in diagnosticare Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala (2008) Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN)