Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica

Publicat: 22 Februarie 2010 | Actualizat: 22 Februarie 2010
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Videocapsula endoscopica reprezinta o metoda inovativa de investigare a tubului digestiv, completand si inlocuind uneori cu succes procedura neplacuta si dureroasa a endoscopiei digestive clasice.
Conceptul de explorare endoscopica digestiva cu ajutorul videocapsulei este foarte nou in termeni medicali, realizarea sa fiind concomitenta cu debutul secolului XXI. In functie de portiunea tubului digestiv investigata, videocapsula poate fi pentru: intestin subtire, colon sau esofag.

Videocapsula pentru intestin subtire

Principalul avantaj al acestei videocapsule consta in faptul ca permite, asa cum indica si numele, investigarea intestinului subtire, portiune a tubului digestiv inaccesibila metodelor clasice.

De marimea unui antibiotic (casete), videocapsula pentru intestin subtire este prevazuta cu o camera foto alimentata de o baterie cu o durata de viata limitata – 8 ore. Odata inghitita, aceasta preia imagini cu o anumita ritmicitate (2 imagini/secunda) si le transmite unui sistem de inregistrare atasat corpului persoanei investigate.

Printre patologiile carora se adreseaza aceasta videocapsula, se numara: hemoragiile digestive oculte sau obscure (sangerari microscopice digestive identificabile prin metode de laborator sau evidente in fecale, dar fara cauza identificata prin colonoscopie clasica), bolile inflamatorii cronice intestinale, tumorile digestive, patologia vasculara.

Videocapsula pentru colon

Spre deosebire de videocapsula pentru intestin subtire, cea pentru colon este prevazuta cu 2 camere ce preiau 4 imagini pe secunda, dar si cu o durata mai mare de viata a bateriei, de circa 10 ore.

Intrucat segmentul vizat este situat distal in tubul digestiv, capsula a fost astfel reglata incat sa preia imagini in primele 3 minute dupa ingerare, pentru ca ulterior sa se reactiveze la 1 ora si 45 minute de la ingestie. Videocapsula de colon este indicata si in cazul rectocolitei ulcero-hemoragice, al bolii diverticulare a colonului sau al leziunilor rectale (boala hemoroidala, leziuni tumorale, ulcer rectal).

Videocapsula pentru esofag

Aceasta videocapsula este indicata pentru investigarea pacientilor cu patologie esofagiana non stenozanta: esofagite, varice esofagiene, metaplazie mucoasa si esofag Barrett. Ea necesita un protocol special de deglutitie, in pozitie culcat, astfel incat timpul de tranzit prin esofag sa fie prelungit suficient. Videocapsula prezinta, de asemenea, 2 camere care investigheaza atat in amonte, cat si in aval.

Procedura de explorare endoscopica cu videocapsula, si vorbim in special de cea de colon, prezinta anumite avantaje, printre care: faptul ca nu presupune disconfortul examinarii colonoscopice, nu necesita anestezie, eliminand riscurile suplimentare, calitatea si rezolutia imaginilor precum si posibilitatea de a oferi informatii cu privire la dimensiunile leziunilor.

Contraindicatii

Contraindicatiile metodei se refera la: stenoze, ocluzii si fistule intestinale, ca leziuni ce pot retentiona capsula, prezenta unui pacemaker/cardioverter sau a altui dispozitiv electromagnetic implantabil, tulburari ale deglutitiei intalnite in patologia neurologica (accidente vasculare cerebrale, encefalopatii, paralizii progresive). In cazul tulburarilor de deglutitie, exista dispozitive ce permit inserarea videocapsulei direct in intestinul subtire, prin intermediul endoscopului flexibil.

Sarcina nu este o contraindicatie in sine, dar posibilele efecte nedorite nu au fost studiate si ca atare se recomanda abtinerea de la aceasta investigatie. In ceea ce priveste limitele de varsta, capsula de intestin subtire nu este recomandata copiilor sub 8 ani datorita anatomiei tubului digestiv la aceasta varsta, iar cea de colon nu se recomanda adolescentilor sub 18 ani deoarece necesita complianta pacientului. De retinut este faptul ca un consult medical de specialitate este obligatoriu inainte de programarea pentru aceasta investigatie.

Dr. Marian Bogdan Zota
Medic specialist Gastroenterologie
Competenta ecografie generala, endoscopie digestiva
Centrul Medical Med-As
Call Center: 021.9232


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...

Medici

Medic primar radiologie- imagistica medicala Dr. Cristian Nicolae
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232
Medic primar radiologie- imagistica medicala, Doctor in Stiinte Medicale Dr. Mihaela Sebeni
Radiologie-imagistica medicala - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Endoscopia: tipuri, pregatire si riscuri potentiale

Antiinflamator natural pentru raceli si alte afectiuni

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

7 probleme digestive care pot sa apara din cauza unei mese imbelsugate de Sarbatori

Boala Crohn - inflamatia colonului