Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica

Actualizat: 12 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Marian Bogdan Zota
Consultant medical:

Dr. Marian Bogdan Zota
Medic Specialist Gastroenterologie

Generalitati


Videocapsula endoscopica reprezinta o metoda inovativa de investigare a tubului digestiv, completand si inlocuind uneori cu succes procedura neplacuta si dureroasa a endoscopiei digestive clasice.
Conceptul de explorare endoscopica digestiva cu ajutorul videocapsulei este foarte nou in termeni medicali, realizarea sa fiind concomitenta cu debutul secolului XXI. In functie de portiunea tubului digestiv investigata, videocapsula poate fi pentru: intestin subtire, colon sau esofag.

Videocapsula pentru intestin subtire

Principalul avantaj al acestei videocapsule consta in faptul ca permite, asa cum indica si numele, investigarea intestinului subtire, portiune a tubului digestiv inaccesibila metodelor clasice.

De marimea unui antibiotic (casete), videocapsula pentru intestin subtire este prevazuta cu o camera foto alimentata de o baterie cu o durata de viata limitata – 8 ore. Odata inghitita, aceasta preia imagini cu o anumita ritmicitate (2 imagini/secunda) si le transmite unui sistem de inregistrare atasat corpului persoanei investigate.

Printre patologiile carora se adreseaza aceasta videocapsula, se numara: hemoragiile digestive oculte sau obscure (sangerari microscopice digestive identificabile prin metode de laborator sau evidente in fecale, dar fara cauza identificata prin colonoscopie clasica), bolile inflamatorii cronice intestinale, tumorile digestive, patologia vasculara.

Videocapsula pentru colon

Spre deosebire de videocapsula pentru intestin subtire, cea pentru colon este prevazuta cu 2 camere ce preiau 4 imagini pe secunda, dar si cu o durata mai mare de viata a bateriei, de circa 10 ore.

Intrucat segmentul vizat este situat distal in tubul digestiv, capsula a fost astfel reglata incat sa preia imagini in primele 3 minute dupa ingerare, pentru ca ulterior sa se reactiveze la 1 ora si 45 minute de la ingestie. Videocapsula de colon este indicata si in cazul rectocolitei ulcero-hemoragice, al bolii diverticulare a colonului sau al leziunilor rectale (boala hemoroidala, leziuni tumorale, ulcer rectal).

Videocapsula pentru esofag

Aceasta videocapsula este indicata pentru investigarea pacientilor cu patologie esofagiana non stenozanta: esofagite, varice esofagiene, metaplazie mucoasa si esofag Barrett. Ea necesita un protocol special de deglutitie, in pozitie culcat, astfel incat timpul de tranzit prin esofag sa fie prelungit suficient. Videocapsula prezinta, de asemenea, 2 camere care investigheaza atat in amonte, cat si in aval.

Procedura de explorare endoscopica cu videocapsula, si vorbim in special de cea de colon, prezinta anumite avantaje, printre care: faptul ca nu presupune disconfortul examinarii colonoscopice, nu necesita anestezie, eliminand riscurile suplimentare, calitatea si rezolutia imaginilor precum si posibilitatea de a oferi informatii cu privire la dimensiunile leziunilor.

Contraindicatii

Contraindicatiile metodei se refera la: stenoze, ocluzii si fistule intestinale, ca leziuni ce pot retentiona capsula, prezenta unui pacemaker/cardioverter sau a altui dispozitiv electromagnetic implantabil, tulburari ale deglutitiei intalnite in patologia neurologica (accidente vasculare cerebrale, encefalopatii, paralizii progresive). In cazul tulburarilor de deglutitie, exista dispozitive ce permit inserarea videocapsulei direct in intestinul subtire, prin intermediul endoscopului flexibil.

Sarcina nu este o contraindicatie in sine, dar posibilele efecte nedorite nu au fost studiate si ca atare se recomanda abtinerea de la aceasta investigatie. In ceea ce priveste limitele de varsta, capsula de intestin subtire nu este recomandata copiilor sub 8 ani datorita anatomiei tubului digestiv la aceasta varsta, iar cea de colon nu se recomanda adolescentilor sub 18 ani deoarece necesita complianta pacientului. De retinut este faptul ca un consult medical de specialitate este obligatoriu inainte de programarea pentru aceasta investigatie.


Citeste si despre:

Helicobacter Pylori si ulcerele gastrice: importanta diagnosticarii precoce Tractul gastro-intestinal - particularitati, afectiuni si diagnostic Screeningul cancerului colo-rectal Rezectia de intestin subtire sau enterectomia Cancer de intestin subtire De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Ocluzia intestinala sau blocarea intestinului Sindromul intestinului scurt Sindromul de intestin iritabil (SII) Sindromul de colon sau intestin iritabil Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si investigatii