3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi

Actualizat: 25 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Stiai ca bacteriile din intestin ( cel mai frecvent E Coli) sunt principala cauza a infectiilor tractului urinar? Da, acesti germeni, desi inofensivi in tractul digestiv, devin o problema atunci cand coboara din intestin si ajung in tractul urinar si se inmultesc, putand declansa o infectie( cistita) . Si destul de frecvent aceste infectii recidiveaza, una din cauze fiind persistenta bacteriilor la nivel intestinal

In general, conform literaturii de specialitate, dupa un prim episod de infectie urinara, 3 din 10 femei vor avea o prima recidiva in sase luni, iar 3 din 100 femei vor avea o a doua recidiva in sase luni

Dar cum putem preveni aceste infectii suparatoare?

Abordarea corecta a infectiilor urinare recurente include ca prim pas evaluarea factorilor de risc folosind un chestionar simplu, usor de utilizat, dezvoltat de un medic urolog (Prof. Dr. Tomasso Cai). Acest instrument prezice riscul de reaparitie a unei infectii urinare in urmatorul an si-l puteti efectua aici.

Dupa completarea chestionarului veti primi o analiza personalizata si sfaturi care te va ajuta previi infectiile in functie de categoria de risc

Factorii de risc pentru o infectie urinara sunt legati de functia intestinala, activitatea sexuala, statusul hormonal, tratamentele anterioare si de tipul de bacterii care cauzeaza infectia.

Indiferent de risc preventia incepe cu ingrijirea intestinului! O dieta bogata in fibre, consumul de apa si miscarea zilnica pot preveni constipatia si iti pot mentine sistemul digestiv sanatos.Un intestin sanatos inseamna un risc redus de infectii urinare si o stare de bine generala! Nu lasa bacteriile sa-ti afecteze sanatatea!

Intrucat cel mai frecvent sursa infectiei urinare o reprezinta anumite bacterii intestinale , pentru tratarea eficienta a infectiilor urinare trebuie sa tratam si intestinul. Mai multe studii au demonstrat eficacitatea terapiei cu xiloglucan, un mucoprotector, care creeaza o bariera a mucoasei intestinale , in prevenirea recurentelor ITU. Acesta reduce rezervorul de E Coli uropatogen localizat intestinal *.

In prezent exista combinatia de film protector intestinal pe baza de plante, hibiscus si propolis, Utipro plus AF, care actioneaza in doua locuri, in acelasi timp: la nivel intestinal si la nivelul vezicii urinare. Aceasta combinatie va reduce rezervorul de E. Coli din intestin si, in acelasi timp, va crea un mediu nefavorabil pentru germene in vezica urinara.

Utipro plus AF este un produs inovativ destinat controlului infectiilor acute si prevenirii recidivelor
• Contine ingrediente naturale, fara gluten, lactoza, adecvat persoanelor vegetariene
• Produs cu evidente clinice atat in infectiile acute de tract urinar, cat si in cele recurente (Experienta clinica inclusiv pe pacientele din Romania)
• Extrem de bine tolerat
• Se poate administra in profilaxia si tratamentul Infectiilor urinare, singur sau in combinatie cu antibiotice

Discutati cu medicul dumneavoastra despre rezultatele nomogramei si despre masurile care pot fi luate pentru scaderea riscului de a face infectii urinare repetate. Medicul va va explica ce masuri este nevoie sa luati, cum sa va modificati stilul de viata pentru a scadea factorii de risc, care este tratamentul potrivit pentru dumneavoastra si cat de des ar fi recomandat sa faceti evaluari periodice.

Referinte: Cai T, Mazzoli S, Migno S, et al. Development and validation of a nomogram predicting recurrence risk in women with symptomatic urinary tract infection. Int J Urol 2014;21:929–34; Salvatorelli N et al. Urol Int. 2016

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

7 metode de a preveni infectiile de tract urinar Prevenirea infectiilor urinare Prevenirea infectiilor de tract urinar 7 mituri despre infectiile urinare De ce recidiveaza infectiile urinare? Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente? Influenteaza alimentatia activitatea sexuala? 10 curiozitati legate de activitatea sexuala Activitatea sexuala nu prezinta riscuri pentru bolnavii cardiaci Cefaleea legata de activitatea sexuala