Infectia urinara cu Escherichia Coli

Actualizat: 20 Februarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


O infectie de tract urinar poate fi cauzata de ciuperci, virusuri si bacterii. Totusi, cel mai frecvent, infectiile de tract urinar sunt cauzate de bacterii. Bacteriile patrund cu viteza in tractul urinar si sunt eliminate cu rapiditate, in mod normal, inainte de a provoca infectii. Totusi, in unele cazuri, bacteriile infrang sistemul natural de aparare al organismului si pot declansa infectii. Infectiile de la nivelul uretrei se numesc uretrite. Infectiile vezicii urinare poarta denumirea de cistita, iar infectiile rinichiului se numesc pielonefrita.

Infectiile tractului urinar pot fi cauzate de orice tip de bacterii, dar cel mai frecvent sunt declansate de Escherichia Coli sau E coli. Acestea sunt bacterii care se gasesc in mod normal in intestine. Infectiile tractului urinar cu Escherichia Coli pot fi dureroase sau incomode, dar sunt usor de tratat si prevenit.

Exista mai multe tipuri de bacterii care fac parte din grupul bacterian E Coli. Acestea sunt prezente in intestine inca de la nastere si sunt principalele organisme care ajuta la procesul digestiei alimentelor. Bacteriile E Coli supravietuiesc in afara organismului doar o perioada scurta de timp.

Cauze

Intrucat bacteria E Coli este in mod normal prezenta in intestine, este intalnita adesea in scaun si in jurul anusului. Uneori, aceste bacterii pot migra spre uretra. Uretra este deschiderea prin care este eliminata urina. De cele mai multe ori, sistemul imunitar lupta impotriva bacteriei care incearca sa colonizeze in alte zone ale corpului. Totusi, atunci cand sistemul imunitar nu actioneaza cum ar trebui, bacteriile cresc si se multiplica, iar rezultatul este infectia. Infectia poate curpinde intreg sistemul urinar.

Simptome

Infectiile sistemului urinar cauzate de E coli au o varietate de simptome. Printre acestea se numara durerea resimtita in zona partii inferioare a spatelui sau a pelvisului, intrucat bacteriile determina inflamarea rinichilor si a vezicii urinare.

In cazul in care bacterilie se concentreaza asupra uretrei, veti experimenta o senzatie de arsura si durere in timpul sau dupa incheierea urinarii. Urina ar putea fi inchisa la culoare sau tulbure, mirosul acesteia se va modifica si ar putea contine chiar si urme de sange.

Cum sunt diagnosticate infectiile urinare

Pentru a stabili daca o persoana sufera de o infectie urinara, medicul ii va solicita acesteia sa descrie simptomele urinare, apoi va recomanda bolnavului sa colecteze o mostra de urina pentru analiza acesteia la laborator.

Infectia urinara se va depista in urma unei uroculturi, analiza care implica recoltarea unei probe de urina intr-un recipient steril in urma spalarii zonei genitale. Va fi inclusa in recipient partea din mijloc a jetului de urina. In cazul in care este prezenta infectia se va face si antibiograma, ce va stabili care este gradul de sensibilitate al germenilor prezent la diferite antibiotice.

In cazul in care o persoana manifesta infectii urinare recurente, medicul poate recomanda investigatii suplimentare pentru a determina daca tractul urinar este normal. Printre acestea se numara:

Tratament

- Tratament medicamentos - Odata ce medicul a diagnosticat infectia de tract urinar, in urma uroculturii si a antibiogramei, va prescrie tratament cu antibiotice. In functie de gravitatea infectiei, tratamentul poate dura intre 3 si 14 zile.

Tratamentul standard presupune utilizarea de trei zile a unei combinatii de medicamente: trimetroprim si sulfametoxazol. Bolnavilor alergici la sulfamide le sunt prescrise doar trimetroprim. Chiar daca simptomele de infectie dispar dupa una-doua zile, este recomandat ca tratamentul sa se faca integral. In caz contrar pot fi distruse doar o parte din bacterii, iar cele care raman se pot multiplica din nou si pot provoca o infectie mult mai severa.

- Fluide - Toate persoanele diagnosticate cu o infectie a tractului urinar ar trebui sa bea mai multe lichide. Acestia se pot vindeca de infectiile usoare, daca beau cantitati mari de apa sau ceaiuri care pot ajuta in lupta cu E Coli. Chiar daca infectia este mai severa, consumul marit de lichide poate creste eficienta medicamentelor.

- Beta-lactamice - Cel mai frecvent recomandate medicamente pentru tratarea infectiei tractului urinar cu E coli sunt penicilina si amoxicilina. Pentru ca aceste tipuri de medicamente sunt utilizate pe scara larga, aproximativ 25% dintre tipurile de E Coli sunt rezistente la amoxicilina. De aceea, specialistii prescriu medicamente numite beta-lactamice, inclusiv cefalosporine, dar si pivecilinam din clasa amidinopenicilinelor.

- Fluorochinolone - Din cauza utilizarii destul de frecvente a combinatiei de trimetroprim si sulfametoxazol pentru tratarea infectiilor tractului urinar, unele tulpini de Escherichia Coli sunt deja rezistente la acestea. Fluorochinolonele sau chinolonele ar putea fi o alternativa de tratament. Printre acestea, cel mai des recomandate sunt: ofloxacin, ciprofloxacin, norfloxacin si levofloxacin.

In cazul infectiilor severe, poate fi necesara spitalizarea si introducerea de fluide pe cale intravenoasa. Tratamentul se va face cu aminoglicozide.

Profilaxie

Profilaxia infectiilor de tract urinar cu E Coli este destul de simpla si implica mentinerea unei igiene adecvate. Mai precis:


Citeste si despre:

Infectia cu Escherichia coli Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente? De ce recidiveaza infectiile urinare? Ce trebuie sa stii despre infectiile urinare: simptome si tratament Ai des infectii urinare? Infectiile urinare recurente si rolul mucoprotectorilor in prevenirea lor Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Infectii urinare frecvente? Episoadele de reinfectare ignorate, netratate, pot duce la afectiuni grave ale rinichiului Acoperisul, infectiile urinare si wonder-women Intestinul, constipatia si infectiile urinare Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei Infectii ale tractului urinar Alimente care combat infectia urinara
Cere sfatul medicului ×