Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Tractul urinar este acea parte a corpului care produce urina si o poarta in acelasi timp in organism. Acesta include vezica urinara, rinichii si tot ceea ce presupune conexiunile intre ele. Cand germenii (anumite bacterii) intra in tractul urinar, acestea pot provoca infectii la nivelul organismului, ce pot avea un grad diferit de afectare a acestuia, fiind cu atat mai periculosi cu cat varsta persoanei este mai frageda.
Infectiile urinare la copii, de obicei, se vindeca foarte repede daca sunt tratate la momentul oportun. In cazul in care copilul dumneavoastra continua sa aiba infectii, medicul va poate sugera diferite teste pentru a exclude viitoarele probleme mai grave de sanatate. Problemele in ceea ce priveste o infectie urinara sunt mult mai probabile sa se intample la copiii prematuri, la nou-nascuti sau la sugari, care au fluxul de urina blocat.
Copiii mici sau sugarii nu pot avea cele mai comune simptome ale infectiilor urinare, cum ar fi durere sau arsuri atunci cand urineaza. Fiti atenti si la:
a. Febra nu este cauzata de gripa sau alte boli cunoscute;
b. Urina are un miros ciudat;
c. Varsaturi;
d. Copilului nu ii este foame;
e. Copilul devine agitat.
Copiii mai mari sunt susceptibili de a avea simptome comune, cum ar fi:
a. Durere sau arsuri atunci cand urineaza;
b. Urinarea deasa;
c. Pierderea controlului vezicii urinare;
d. Urina devine de culoare rosiatica sau rozalie si miroase urat.
Infectiile tractului urinar la copii nu pot provoca simptome urinare evidente. Simptomele de infectie urinara la un sugar sau un copil mic pot include si febra, acesta fiind singurul simptom la sugari, iritabilitate, lipsa poftei de mancare sau imposibilitatea de a castiga in greutate sau de a se dezvolta in mod normal. Pe langa acestea, mai putem adauga si mirosul neplacut al urinei, plans in timpul urinarii, varsaturi si diaree.
Pentru un copil mai mare cu infectie urinara, simptomele sunt de obicei mai usor de recunoscut si pot include durere sau arsuri la urinat, nevoia de a urina frecvent (dar de obicei cantitati mici de urina), durere la nivelul abdomenului inferior, urina devine tulbure si de culoare rosie sau roz. Evaluarea copilului de catre unui medic poate determina daca o infectie urinara sau o alta conditie este cauza simptomelor copilului dumneavoastra.
Modurile in care se pot acumula bacteriile includ:
a. Nu va stergeti corect in partea de jos, dupa un scaun. Bacteriile pot intra in uretra si pot provoca o infectie urinara.
b. Constipatia.
c. Vezica urinara nu este golita complet. Acest lucru poate cauza adunarea bacteriilor in urina.
Factori ce pot influenta
a. O problema structurala a vezicii urinare, care permite ca urina sa curga inapoi la rinichi (reflux vezico-ureteral);
b. Un obstacol, cum ar fi piatra la rinichi, care blocheaza, incetineste sau perturba fluxul normal al urinei prin tractul urinar;
c. Alte anomalii ale tractului urinar.
Complicatiile grave pe termen scurt ale infectiei la tractul urinar sunt neobisnuite si, in cele mai multe dintre cazuri, nu apar. Acestea includ un abces la nivelul tractului urinar, o insuficienta renala acuta. Aceste complicatii sunt mult mai probabile la copiii nascuti prematur si la nou-nascutii cu probleme la nivelul tractului urinar. In cazul in care infectia se raspandeste si afecteaza functia renala sau provoaca alte infectii, copilul dumneavoastra ar trebui sa fie spitalizat. Aceste complicatii sunt rare, dar ele pot fi foarte grave.
Copiii cu sistem imunitar destul de scazut sau cei cu probleme netratate ale tractului urinar, precum si alte conditii ce afecteaza rinichii sau vezica urinara prezinta un risc foarte mare de complicatii.
Factorii de risc pentru infectiile tractului urinar la copii sunt:
-Anomalii ale tractului urinar, inclusiv pietrele la rinichi si alte obstacole urinare. Problemele structurale sau functionale care limiteaza rinichii sau capacitatea vezicii urinare de a elimina urina in mod corespunzator poate creste riscul de aparitie a infectiilor. Aceste probleme pot fi prezente inca de la nastere sau se pot dezvolta intr-un timp foarte scurt dupa.
-Urinare frecventa, golirea incompleta a vezicii urinare sau constipatia.
-O infectie anterioara a tractului urinar. Riscul de a avea infectii creste cu fiecare infectie suplimentara. Sugarii si copiii mici care au infectii ale tractului urinar au adesea reflux vezico-ureteral.
Infectiile tractului urinar la sugari sau copii mici au nevoie de evaluare si tratament precoce. Sunati medicul dumneavoastra pentru a face o programare urgenta in cazul in care copilul dumneavoastra prezinta:
1. Febra fara o cauza cunoscuta
2. Varsaturi;
3. Urina arata roz, rosu, maro sau este tulbure si urat mirositoare;
4. Senzatie de arsura la urinare
5. O nevoie frecventa de a urina;
6. Simptome similare cu cele ale unei infectii urinare anterioare;
Doctorii ce ar trebui sa va trateze copilul sunt: un medic generalist, un medic de familie, un medic pediatru, un medic urolog.
Antibioticele si ingrijirea la domiciliu sunt eficiente in tratarea celor mai multe infectii ale tractului urinar la sugari si copii. Scopul principal al tratamentului este de a preveni leziunile renale si pe termen scurt, dar si pe termen lung al complicatiilor prin eliminarea infectiei rapid si eficient. Evaluarea precoce si tratamentul sunt foarte importante pentru sanatatea copilului.
Tratament initial. Sugarii si copiii cu infectii ale tractului urinar au nevoie de tratament precoce pentru a preveni deterioarea rinichilor. Medicul dumneavoastra ar putea sa se bazeze pe prima decize de a-i administra copilului un tratament si pe rezultatele din analiza urinei. Tratamentul pentru majoritatea copiilor se face cu antibiotice orale si ingrijire la domiciliu. Numarul de zile in care trebuie sa ia medicamente depinde de boala, varsta si de tipul de antibiotice.
Tratament in cazul agravarii bolii sau repetarii acesteia. Daca infectiile tractului urinar nu se imbunatatesc dupa tratamentul cu antibiotice, copilul dumneavoastra are nevoie de o evaluare ulterioara si poate are nevoie de mai multe antibiotice. Copilul poate avea o problema structurala care face infectia greu de tratat sau cauza infectiei poate fi diferita de tipurile de bacterii ce provoaca dureri la nivelul tractului urinar.
Medicamentatia. Medicamentele pot fi administrate pe cale orala, de obicei, antibioticele fiind suficiente si eficiente in tratarea infectiilor tractului urinar. In multe cazuri, in cazul in care simptomele sugereaza o infectie urinara, medicul va incepe sa administreze medicamentele fara a astepta rezultatele unei culturi de urina. Medicul, de asemenea, ii poate administra copilului medicamente intravenos, daca acesta este mai mic de 3 luni, daca prezinta stari de greata atunci cand ia medicamente pe cale orala sau prezinta o infectie renala severa.
Odata ce infectia a fost eliminata, medicul poate sugera mai multe teste, in special in cazul in care copilul a fost tratat pentru o infectie la rinichi. Testele sunt necesare pentru a va asigura ca nu exista probleme la nivelul tractului urinar. Un singur test nu este suficient pentru a va spune totul despre nivelul tractului urinar dupa o infectie urinara, asa ca trebuie facute mai multe teste.
In cazul in care aceste teste arata o problema la nivelul tractului urinar, copilul poate fi vazut de un urolog pediatru (medic ce este specializat in problemele sistemului urinar al copiilor).
Testele necesare sunt:
a. Testele la rinichi si/sau vezica urinara cu ultrasunete – aceste teste prezinta imagini ale rinichilor sau ale vezicii urinare, folosind undele sonore. Acest test poate arata umbre care indica unele tipuri de anomalii, cum ar fi blocaje, dar nu poate afisa toate anomaliile importante ale tractului urinar.
b. Cistouretrografia mictionala – acest test poate arata anomaliile din interiorul uretrei si a vezicii urinare, iar daca fluxul de urina este normal, atunci balonul din care consta analiza este gol. Testul mai arata daca urina din vezica este trimisa in uretra si daca ajunge la rinichi.
c. Scanarea nucleara – exista diferite tipuri de scanari ale vezicii urinare si a rinichilor si fiecare scanare poate da diferite tipuri de informatii. Aceste scanari folosesc lichid. Din aceste teste, un medic va poate spune uneori cat de bine functioneaza rinchii, forma rinichilor si daca urina se goleste de la rinichi sau vezica urinara intr-un mod normal. Desi lichidul folosit este radioactiv, copilul dumneavoastra nu va fi afectat.
d. Scanare RMN – aceste teste observa vezica urinara si rinichii in imagini tridimensionale. Ele sunt folosite uneori in cazul in care alte analize nu sunt clare si ar fi necesare mai multe detalii cu privire la aceste organe.
Chirurgia nu este utilizata pentru a trata infectiile tractului urinar la copii. Daca exista o problema la structura tractului urinar care cauzeaza frecvent infectii severe si cresterea riscurilor complicatiilor pe termen lung, medicul poate lua in considerare o interventie chirurgicala pentru a corecta problema. De exemplu, copilul cu reflux vezico-ureteral sever poate beneficia de o interventie chirurgicala.
Infectiile tractului urinar (ITU) sunt frecvente la copii. Se intampla atunci cand bacteriile (germenii) patrund in vezica sau rinichi. Un copil cu infectie urinara poate avea febra, poate vomita sau poate fi agitat. Copiii mai mari pot avea febra, au dureri cand fac pipi, trebuie sa faca pipi mult sau au dureri de burta in partea inferioara.
Copiii cu ITU trebuie sa se prezinte la medic. Aceste infectii nu se vor ameliora de la sine. Infectiile urinare sunt usor de tratat si, de obicei, dispar in aproximativ o saptamana. Pentru a fi sigur ca antibioticele functioneaza, trebuie sa administrati toate dozele prescrise – chiar si atunci cand copilul dumneavoastra incepe sa se simta mai bine.
Bibliografie:
https://emedicine.medscape.com/article/969643-overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6751349/
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.