Semnele si simptomele pyodermei gangrenosum includ:
- initial, apar una sau mai multe papule, de culoare rosie la nivel cutanat, asemanatoare intepaturii de paianjen;
- ulceratii deschise, dureroase, cu margini rosii-purpurii;
- dureri osoase sau articulare;
- fatigabilitate si oboseala.
Ulceratiile apar initial la nivelul membrelor inferioare, dar pot aparea in orice regiune. Ulceratiile multiple se pot mari, se unesc si pot forma ulceratii gigante.
Pyoderma gangrenosum este o afectiune care consta in aparitia unor ulceratii la nivel cutanat, mai ales la nivelul membrelor inferioare.
Nu se cunoaste exact etiologia acestei afectiuni, dar se presupune ca ar exista o tulburare a sistemului imunitar. Aproximativ jumatate din pacientii cu pyoderma gangrenosum asociaza o afectiune sistemica subiacenta.
Pyoderma gangrenosum este o boala rara. Tratamentele care exista sunt eficiente, dar exista situatii cand ulceratiile pot produce cicatrici. Diagnosticul precoce si tratamentul reduc riscurile aparitiei unor cicatrici. Ocazional, pyoderma gangrenosum mai poate recidiva.
Nu exista o cauza specifica care produce pyoderma gangrenosum. Cu toate acestea, traumatismele cutanate, de exemplu taieturile sau plagile prin intepare, pot genera ulceratii persoanelor cu aceasta afectiune.
Pyoderma gangrenosum este mai frecventa la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani, dar poate aparea la orice varsta. De asemenea, se asociaza cu o serie de alte afectiuni ca:
- colita ulcerativa: aceasta afectiune a intestinului gros consta in inflamatia cronica a intestinului gros;
- boala Crohn: asemanator colitei ulcerative, boala Crohn produce inflamatie pe termen lung la nivel intestinal, dar poate afecta orice portiune a tubului digestiv;
- artrita reumatoida: aceasta consta din inflamatia si iritatia membranelor subtiri care inconjoara articulatiile;
- hepatitele: aceasta afectiune produce inflamatia ficatului; etiologia hepatitei poate fi virala sau o disfunctie a sistemului imunitar.
Se recomanda consult medical in cazul in care apar bule de cauza necunoscuta la nivel cutanat, o eruptie pruriginoasa sau o inflamatie care nu se vindeca. Daca ai pyoderma gangrenosum, se recomanda consultul unui medic specializat in afectiuni cutanate (dermatolog).
Debutul brusc prin aparitia unor ulceratii de cauza necunoscuta la nivel cutanat constituie primul indiciu ca pacientul ar putea avea pyoderma gangrenosum. Se va efectua examenul clinic general al pacientului, teste sanguine si alte tipuri de teste, care ar putea depista o eventuala afectiune sistemica asociata cu pyoderma gangrenosum.
Biopsia cutanata ar putea fi necesara pentru confirmarea diagnosticului sau pentru excluderea altei cauze. Acesta test consta in prelevarea unui fragment mic fragment cutanat. Fragmentul va fi examinat la microscop pentru confirmarea diagnosticului de pyoderma gangrenosum.
Ulceratiile din pyoderma gangrenosum sunt de obicei sensibile si sangerande. Ar trebui sa-ti limitezi activitatile pana la vindecarea ulceratiilor. Cel mai frecvent ulceratiile lasa cicatrici.
O categorie de medicamente folosite in tratamentul pyodermei gangrenosum, denumite imunosupresoare, deprima sistemul imunitar. Folosirea imunosupresoarelor timp indelungat creste riscul dezvoltarii anumitor infectii si a cancerelor.
Daca ai o afectiune sistemica asociata pyodermei gangrenosum, se recomanda tratarea acestei afectiuni si probabil ca acest lucru va imbunatati si evolutia ulceratiei. Cu toate acestea, pot fi necesare alte tratamente pentru vindecarea ulceratiei. Aceste optiuni includ:
- ingrijirea leziunii - medicul ar putea recomanda aplicarea unor unguente cu antibiotic la nivelul ulceratiei, pentru prevenirea infectiei sau efectuarea unor pansamente sterile protectoare
- corticosteroizi - ajuta la diminuarea inflamatiei: de obicei pyoderma gangrenosum se trateaza cu corticosteroizi orali; in anumite situatii, ar putea fi necesara aplicarea unui corticosteroid topic - un medicament aplicat la nivel cutanat
- imunosupresoare - aceste medicamente ajuta la imbunatatirea raspunsului imun la nivel cutanat, reducand inflamatia
- antiinflamatorii nesteroidiene - medicamentele din familia sulfonelor sunt frecvent folosite
- interventia chirurgicala - medicii nu folosesc de obicei interventia chirurgicala ca optiune terapeutica din cauza traumatismului exercitat asupra tegumentelor care pot agrava ulceratiile existente sau pot stimula aparitia altelor noi.
Aceasta tendinta de a agrava ulceratiile dupa traumatisme, interventii chirurgicale poarta numele de patergie. Daca ulceratiile sunt intinse si necesita alte tratamente pentru cicatrizare, medicul ar putea atasa o bucatica de piele normala sau artificiala (grefa cutanata) la nivelul ulceratiilor. Medicul ar putea interveni chirurgical numai daca inflamatia s-a imbunatatit.
Pe masura ce tegumentele se vindeca se poate scadea doza de corticosteroizi sau imunosupresoare. Vindecarea ar putea aparea dupa cateva luni de la initierea terapiei. Fara tratament, ulceratia se poate inrautati, poate stagna sau se poate vindeca foarte lent.
Ingrijirea la domiciliu si stilul de viata
Daca aveti pyoderma gangrenosum, este important sa ingrijim tegumentele cu blandete. Acesti pasi pot ajuta:
- aplicarea unor bandaje si creme calmante conform prescriptiei medicale; tratamentele aplicate corect reduc riscurile de aparitie a cicatricilor;
- evitarea traumatismelor cutanate: purtarea unor imbracaminte protectoare in cazul in care exista riscul de traumatism sau injurii cutanate;
- aplicarea unor creme cu un factor de protectie solara (SPF) de 15 inainte de expunerea la soare.
Tratament de sustinere
Cu tratament, pyoderma gangrenosum se vindeca. Cu toate acestea, ar putea exista o posibilitate de recurenta a bolii sau de cicatrizare a tegumentelor.
Iata cateva sugestii pentru managementul corect al bolii:
- cunoasterea amanuntita a acestei afectiuni - cu cat stii mai multe, cu atat vei fi mai pregatit de a face fata complicatiilor sau recurentelor. In afara de consultul medical, mai este recomandata consilierea medicala. Mai este utila discutia cu persoane care au aceasta afectiune.
- respectati recomandarile medicului - daca medicul va recomanda anumite tratamente sau modificari ale stilului de viata, fiti siguri ca le aplicati ca atare. Puneti intrebari daca aveti nelamuriri.
- mentineti un sistem de suport puternic - prietenii si familia va pot ajuta ca sa treceti de aceasta perioada dificila. Uneori, puteti gasi intelegere si suport foarte reconfortant din partea persoanelor care au aceeasi afectiune. Comunicati cu aceste persoane care au aceeasi afectiune.
Exista metode de preventie a acestei afectiuni. Daca aveti aceasta boala, se recomanda evitarea traumatismelor cutanate de orice tip. Traumatismele cutanate pot determina aparitia de noi leziuni.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.