Imunosupresor

medicament care atenueaza sau suprima reactiile imunitare ale organismului. imunosupresoarele se prescriu, in principal, in cursul unei grefe, cu intentia de a limita fenomenele de rejectie, si in bolile autoimune.

Efecte nedorite - Micsorand raspunsurile imunitare ale organismului, imunosupresoarele il expun la complicatii infectioase virale sau bacteriene, iar pe termen lung, la dezvoltarea afectiunilor maligne (indeosebi limfoame). O supraveghere foarte regulata a bolnavilor tratati cu imunosupresoare este deci indispensabila. In caz de efecte nedorite, se pot diminua dozele, se poate trata afectiunea in cauza sau, daca aceasta nu este posibil, se poate schimba imunosupresorul.

Sinonime: imunosupresiv, imunodepresor, imunodepresiv.

Citeste si despre:

Clonarea: mit si realitate! Osteoporoza juvenila Blastomicoza Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele Informatii esentiale despre transplantul de organe Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Sindromul ochiului uscat si iritatia ochiului Pionefroza Nutritia pe timpul verii Bolile sistemice determinate de infectiile orale