Mituri despre ingrijrea pielii, desfiintate

Actualizat: 07 Iulie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pielea este unul dintre cele mai sensibile organe, de aceea are nevoie de o ingrijire speciala pentru a o pastra frumoasa. In acest sens, de-a lungul timpului, oamenii au creat anumite ipoteze, care, dupa ce au fost studiate si verificate, s-au dovedit a fi false.

Studiile in acest sens au dat peste cap parerile de pana atunci, iar acestea din urma s-au dovedit a fi doar mituri.

Avand in vedere zvonurile constante despre produsele pe care trebuie neaparat sa le detina oricine, despre tratamentele anti-imbatranire, sfaturile de la orice colt de strada despre ingrijirea pielii sunt greu de separat de realitate.

Specialistii dermatologi au studiat acest domeniu si va ofera cateva perspective comune in care cred multe persoane.

Mit: Cu cat e mai mare factorul de protectie solara, cu atat e mai buna protectia

Exista trei tipuri de raze ultraviolete (UV): UVA, UVB, UBC. Razele UVA patrund adanc in piele, alterandu-va pigmentarea pentru a produce bronzul. Razele UVB sunt principalele raze care produc arsuri. Aceste raze pericliteaza ADN-ul pielii si cauzeaza imbatranirea, schimbari de pigment, chiar si celule canceroase. Razele UVC sunt absorbite de atmosfera si nu ajung pe pamant.

Factorul de protectie solara se refera la cantitatea de protectie pe care o ofera produsul in ceea ce priveste razele UVB. Multe lotiuni pentru plaja trebuie sa ofere protectie atat pentru UVA, cat si pentru UVB. Spectrul larg inseamna protectie impotriva UVA si UVB. Cautati o lotiune cu protectie solara mai mare de 15.

Mit: Nu este nevoie de lotiune de protectie intr-o zi innorata

Chiar si intr-o zi innorata, radiatiile UV din soare ating suprafata pamantului. Pentru a fi siguri, folositi lotiune de protectie solara in fiecare zi si reaplicati-o la fiecare doua ore, la fel si dupa ce innotati sau transpirati.

De asemenea, nu va lasati pacalite de faptul ca sunteti protejate pentru ca purtati un machiaj cu factor de protectie solara. Fiti sigure ca folositi lotiune de protectie solara pe langa machiaj.

Mit: Curatandu-va fata cu sapun, va veti pastra pielea sanatoasa si ferita de acnee.

Procedeul de scrub presupune inlaturarea uleiurilor protectoare, iar pielea tinde sa se arda. In loc de acest procedeu, folositi o metoda de curatare mai delicata, peste care veti aplica o crema hifratanta sau lotiune de protectie solara.

Mit: Produsele scumpe pentru ingrijirea pielii functioneaza mai bine

Nimic mai neadevarat! Multe produse din magazinele obisnuite sunt mai bune decat cele mai scumpe. Cele mai multe ingrediente active intalnite in cremele anti-imbatranire sunt asemanatoare cu cele vandute intr-un magazin de cosmetice.

Produsele scumpe pentru ingrijirea pielii pot fi bune, bineinteles, insa puteti cumpara ceva asemanator cu mult mai putini bani.

Mit: Produsele anti-imbatranire (sau cremele pentru riduri) pot sterge ridurile

Majoritatea cremelor pentru riduri doar hidrateaza pielea, facand-o sa arate mai bine pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, depinde de calitatea cremei. Exista un produs cu o istorie bogata in spate si cu o reputatie bine stabilita.

Este vorba despre Retinol, care patrunde prin piele si creste randamentul celulei pielii. Studiile au aratat ca aceasta crema este eficienta in tratarea acneei, reducand liniile fine, ridurile, inverseaza efectele imbatranirii si a vatamarii soarelui.

Mit: ”Pielea mea este grasa, nu ar trebui sa folosesc nicio crema hidratanta”

Este un mit faptul ca o crema hidratanta este nefolositoare pentru pielea grasa. Toata lumea poate profita de binefacerile unei asemenea creme, chiar daca pielea este uscata sau grasa. Pielea stie cum sa se protejeze: are tendinta sa produca sebum.

Mit: ”Am mai mult de 30 de ani, asa ca trebuie sa folosesc produse anti-imbatranire”

Pielea ramane aceeasi, chiar daca imbatraneste. Este, deci, important sa utilizati produse care sunt potrivite pielii. Astfel spus, ingredientele ca uleiul de karite` sau mierea permit pielii sa ramana hidratata si sanatoasa.

Mit: Uleiul de cocos este o alternativa mai sigura pentru lotiunea de protectie solara.

Uleiul de cocos este natural, sanatos, dar unii oameni duc aceste beneficii mult prea departe, iar ascultandu-le sfaturile, poate fi periculos. Site-urile si blog-urile despre sanatate promoveaza purul si organicul ulei de cocos ca fiind o alternativa mai sigura pentru lotiunile de protectie solara.

Dar orice dermatolog va va spune ca niciun bronz nu este sanatos; orice expunere prelungita la razele ultraviolete pericliteaza celulele pielii, chiar daca nu le arde. Mai mult decat atat, cocosul nu detine o protectie solara notabila.

Sfatul este cu atat mai periculos cu cat se adreseaza copiilor, care sunt mult mai susceptibili cand vine vorba despre razele soarelui. De exemplu, in timp ce continutul lotiunii poate fi prea aspru pentru copii, uleiul de cocos este o alternativa deloc sigura, pentru ca ei nu primesc protectia de care au nevoie.

Mai degraba sunt lezati copiii cu pigmentul pielii mai deschis la culoare, ar trebui protejati mai mult de razele soarelui, deoarece pielea lor este mai subtire si au prea putina melanina pentru a asigura protectia naturala impotriva razelor soarelui.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului Contract cadru 2009 Afazia Pe ring: lupta pentru control dintre parinti si copii Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ocluzia intestinala sau blocarea intestinului Cauze anatomice de infertilitate - Uter Septicemia Ligatura trompelor uterine Ingrijirea pielii prin metode naturale