Factori care pot duce la aparitia cheagurilor de sange

Actualizat: 19 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Cheagul de sange (trombul) este rezultatul coagularii sangelui din procesul de hemostaza. Procesul incepe odata ce fluxul de sange intra in contact cu substante specifice din piele sau din peretii vaselor de sange ca urmare a intreruperii continuitatii pielii sau a vasului de sange.

Cheagul de sange are rolul de a opri sangerarea si de a izola rana. 

Chegurile care se formeaza si nu se dizolva in mod natural necesita interventie medicala, intrucat pot duce la aparitia unor afectiuni grave care pun in pericol viata, in special atunci cand se localizeaza in plamani sau la nivelul creierului.

Tromboza venoasa profunda se caracterizeaza prin prezenta unui cheag de sange la nivelul sistemului venos profund. Este cel mai adesea intalnita la nivelul picioarelor si mai rar la nivelul membrelor superioare, gat sau abdomen.

Simptome

- edem - cresterea in dimensiuni a segmentului afectat;
- cianoza zonei afectate;
- durere;
- tuse cu sange;
- cresterea ritmului cardiac;
- ameteli si stari de lesin;
- respiratie ingreunata, dureri in piept;
- senzatie de amortire;
- afazie - dificultati in vorbire sau in a-i intelege pe ceilalti;
- vedere incetosata.

Localizari

La nivelul piciorului sau al bratului. Cel mai obisnuit loc pentru aparitia unui cheag de sange este zona gambei, insa se poate forma si la nivelul bratelor.

Simptome precum umflarea zonei afectate, durere si sensibilitate si o senzatie de cald pot sa nu apara daca cheagul este foarte mic. Daca cheagul este mare, intregul picior poate deveni umflat.

La inima. Un cheag de sange la nivelul inimii provoaca un atac de cord. Prezenta cheagului de sange poate fi dureroasa sau poate genera senzatia de greutate in piept. Durerea de cap si respiratia dificila sunt alte simptome potentiale.

In abdomen. Durerea abdominala severa si umflarea ar putea fi simptome ale unui cheag de sange localizat undeva in abdomen.

In creier. Cheagul de sange in creier este cunoscut ca accident vascular cerebral. Acesta poate provoca o durere de cap brusca si severa, dar si dificultati de vorbire sau vedere.

In plamani. Poarta numele de embolie pulmonara. Simptomele care anunta cheag la acest nivel sunt respiratie ingreunata, dureri in piept, palpitatii sau ritm cardiac rapid, tuse cu sange.

Factori de risc

- varsta (peste 65 de ani);
- calatoriile lungi;
- sedentarismul;
- obezitatea;
- sarcina;
- istoricul familial;
- fumatul;
- cancerul;
- anumite contraceptive;
- ateroscleroaza;
- hernia hiatala;
- infarctul;
- interventiile chirurgicale.

Prevenire

- evitarea sedentarismului; sunt recomadate pauze cu miscari usoare la fiecare 60 de minute;
- efectuarea de exercitii fizice usoare regulate;
- consumarea unei cantitati suficiente de lichide;
- adoptarea unui stil de viata sanatos;
- mentinerea greutatii in limite normale.


Citeste si despre:

Ce boli pot cauza purtarea hainelor prea stramte? Care este diferenta dintre vanataie si cheag de sange? Cum pot fi evitate si tratate problemele menstruatiei anormale? Fumezi? Afla ce tipuri de cancer poti dezvolta Sangele si bolile de sange Hemotoraxul sau acumularea de sange in cavitatea pleurala Gangrena Fournier, boala care pune in pericol viata barbatilor Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Factorii de risc pentru necroza avasculara Trombembolismul pulmonar - factori de risc si masuri de prevenire 10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate Boli ale inimii care ar trebui sa traga un semnal de alarma Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit? Problemele ciclului menstrual: cheagurile de sange, modificarile de culoare si de consistenta Manifestari care pot semnala probleme ale vaselor de sange