Tromboza venoasa profunda - semne de avertizare

Publicat: 23 Ianuarie 2013 | Actualizat: 23 Ianuarie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Tromboza venoasa profunda este o conditie caracterizata prin formarea de cheaguri de sange in venele pofunde, de obicei, de la nivelul picioarelor.

Tromboza venoasa profunda poate duce la declansarea unei afectiuni destul de grave, numita embolie pulmonara, care apare atunci cand un cheag de sange se desprinde de pe peretii venelor profunde si ajunge in plamani. Aproximativ o treime dintre persoanele diagnosticate cu embolie pulmonara mor din cauza acestei boli.

Cauzele trombozei venoase profunde

Cauzele trombozei venoase profunde includ orice situatie sau lucru care ar putea afecta interiorul unei vene: interventii chiurgicale, leziuni sau chiar un raspuns anormal al sistemului imunitar, dar si factori care cresc riscul de coagulare al sangelui (tulburari genetice, modificari hormonale si lipsa de miscare). Alte cauze ale trombozei venoase profunde sunt sarcina si greutatea corporala excesiva.

Factori de risc

Ati putea avea un risc mai mare de a dezvolta tromboza venoasa profunda daca:

Femeile au un risc mai mare de a dezvolta tromboza venoasa profunda in timpul sarcinii si in cele patru-sase saptamani dupa nastere. Acest lucru se datoreaza nivelurilor mai ridicate de estrogen, care amplifica proprietatea sangelui de a se coagula. Presiunea uterului poate fi un impediment in circulatia normala a sangelui.

Anumite conditii genetice pot creste riscul unei persoane de a manifesta tromboza venoasa profunda. Acestea includ :

Simptomele trombozei venoase profunde

Simptomele trombozei venoase profunde nu sunt intotdeauna evidente. Semnele clasice ale formarii cheagurilor de sange sunt umflarea si sensibilitate la atingerea gambelor. Totusi, semnele clasice ale bolii sunt intalnite la mai putin de 30% dintre bolnavi. Alte simptome ale trombozei venoase profunde includ:

Cu toate acestea, nu toate persoanele care sufera de tromboza venoasa profunda vor prezenta simptomele specifice bolii. De aceea, este foarte important sa se cunoasca semnele si manifestarile unei embolii pulmonare care ar putea sa apara ca urmare a prezentei unui cheag de sange in plamani. Printre acestea s-ar putea numara:

Tromboflebita superficiala este o afectiune in care se formeaza cheaguri de sange cu simptome similare ale trombozei venoase profunde, dar mai putin grave. In cazul tromboflebitei superficiale, roseata si caldura locala sunt localizate de-a lungul unei vene situate chiar sub piele, care nu este profunda.

Conditii cu simptome similare celor intalnite in cazul trombozei venoase profunde

Exista o serie de conditii diferite care pot cauza semne si simptome similare cu cele ale trombozei venoase profunde. Acestea includ:

Tratament

Daca observati orice manifestare care ar putea semnala prezenta trombozei venoase profunde, solicitati imediat asistenta medicala. Cand boala nu este tratata prompt, cheagurile de sange pot pune in pericol viata unei persoane. Tratamentul afectiunii are ca scop:

Tratamentul necesita de obicei spitalizare, in primul rand pentru facilitarea monitorizarii tratamentului medicamentos. Pentru ca afectiunea poate sa apara post-chirurgical, bolnavul ar putea fi deja in spital atunci cand este diagnosticat cu tromboza venoasa profunda.

Odata ce diagnosticul a fost confirmat, bolnavul va sta in pat, cu piciorul afectat ridicat. Alte masuri care pot fi luate sunt:

- odihna - este important ca persoanele care sufera de tromboza venoasa profunda sa ramana la pat si sa se odihneasca pana cand simptomele conditiei sunt ameliorate. Piciorul va fi ridicat la o inaltime deasupra inimii, pentru a se reduce umflarea acestuia. Pentru calmarea durerii locale vor fi aplicate comprese calde, cu apa.

- ciorapi de compresie - medicii recomanda ca persoanele cu tromboza venoasa profunda sa poarte ciorapi de compresie pentru estomparea intensitatii manifestarilor bolii. Acesti ciorapi imbunatatesc circulatia sanguina prin furnizarea unei presiuni asupra piciorului si ajuta sangele sa revina la inima.

- anticoagulante - pentru tratarea bolii specialistii recomanda cel mai frecvent heparina si warfarina pentru prevenirea formarii de noi cheaguri de sange si pentru reducerea probabilitatilor dezvoltarii embolismului pulmonar.

- trombolitice sau medicamente pentru dizolvarea cheagurilor de sange - sunt utilizate pentru dizolvarea cheagurilor existente de sange si redeschiderea venelor blocate de acestea. De obicei, acest tip de medicamente se administreaza intravenos, in spital.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

10 dureri misterioase care nu ar trebui ignorate

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Stimuleaza-ti imunitatea cu acest antioxidant: Quercetin cu Zinc

Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!