6 motive care fac inima sa-ti sara din piept

Actualizat: 18 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Inima este primul organ care se dezvolta la embrion, contractiile ei putand fi auzite cu ajutorul ecografului dupa doar trei saptamani de la fecundarea ovului de catre spermatozoizi.

Acest muschi extraordinar continua sa bata de-a lungul intregii tale vieti si nu se odihneste decat o fractiune de secunda intre batai.

Rolul inimii este vital, deoarece ea contribuie la pomparea sangelui oxigenat in corp si la mentinerea vietii.

Ca sa-ti mentii inima sanatoasa si sa te bucuri de o viata lunga, trebuie sa adopti un stil de viata echilibrat, o alimentatie corecta si sa eviti consumul de alcool, tutun sau droguri.

Cum iti dai seama ca ai o problema de inima?

Cand te afli in stare de rapaos, inima ta se contracta si se relaxeaza cu toata forta, batand de aproximativ 70 de ori pe minut. La efort, frecventa batailor inimii poate ajunge si la 200 de batai pe minut.

Senzatia pe care o resimti dupa un efort fizic intens, cum ar fi alergarea pe o distanta lunga, este ca iti bubuie inima in piept. Acest lucru este firesc si nu trebuie sa te ingrijoreze. Odata ce te-ai odihnit, numarul batailor inimii scade si senzatia de disconfort din piept dispare.

Daca te afli in stare de repaus si simti ca inima ta isi iese din ritm fara motiv, e cazul sa te adresezi unui medic cardiolog. Doar acesta iti poate explica, in urma unui examen amanuntit, ce se intampla cu inima ta si daca exista vreun motiv de ingrijorare.

In general, inima isi iese din ritm atunci cand apar probleme la nivelul impulsurilor electrice, cele care determina acest organ musculos sa bata constant.

Lista celor sase motive ce cauzeaza aritmii ale inimii:

1. Fibrilatia atriala

Este o tulburare de ritm cardiac, caracterizata prin batai rapide si neregulate ale atriilor – camerele superioare ale inimii. Fibrilatia atriala afecteaza mai mult persoanele in varsta si este asociata cu un risc crescut de accident vascular cerebral.

Persoanele care sufera de aceasta boala trebuie sa respecte indrumarile medicului.

2.Tahicardia

Aceasta boala afecteaza camerele inferioare ale inimii, numite ventricule. Tahicardia se caracterizata prin accelerarea brusca a frecventei batailor inimii, insotita de stari de ametela, palpitatii, slabiciune si lesin. Este o afectiune grava, deoarece poate provoca un atac de cord.

3. Fibrilatia ventriculara

Aceasta afectiune face ca ventriculele sa tremure, in loc ca pompeze normal. Este cea mai periculoasa dintre toate tipurile de aritmie, deoarece provoaca oprirea totala a fluxului de sange, decesul survenind in cateva minute.

Medicii de la urgenta folosesc metode de resuscitate bazate pe socuri electrice pentru a reporni inima in timp util.

4. Palpitatiile

Sunt caracterizate printr-o bataie in plus sau in minus a inimii si sunt, in general, inofensive. Atunci cand devin frecvente, e bine sa te adresezi unui medic cardiolog, pentru a exclude existenta unei boli de inima. Palpitatiile mai pot fi cauzate de stres, agitatie sau un consum prea mare de cafea si tigari.

5. Brahicardia

Cand suferi de brahicardie, frecventa cardiaca este sub 60 de batai pe minut, sub media normala. Acest lucru inseamna ca inima ta bate mai incet decat a altora. Sportivii si tinerii pot suferi de brahicardie, tocmai pentru ca inima lor este obisnuita cu efortul.

Pe de alta parte, brahicardia poate fi asociata cu probleme ale glandei tiroide sau un dezechilibru nutritional.

6. Sindromul Q-T lung

Este o tulburare de ritm cardiac de natura ereditara, ce cauzeaza batai rapide si haotice ale inimii, soldate uneori cu lesin brusc sau leziuni ale inimii. Sindromul Q-T lung se poate trata cu medicamente sau se poate corecta printr-o interventie chirurgicala.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

9 reguli pentru o inima sanatoasa Caderile pe gheata – un motiv alarmant de aparitie a fracturilor si entorselor Hipertensiunea pulmonara Arterita cu celule gigante 50 de sfaturi pentru imbunatatirea dietei Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Hipetensiunea este mai periculoasa vara Cum iti dai seama ca ai un cheag de sange? 5 cauze frecvente ale palpitatiilor cardiace Bolile cardiovasculare - preventie, diagnostic si tratament Tratamente anticelulitice: 20 de moduri de a spune ADIO celulitei! De ce avem doi plamani dar o singura inima?
Cere sfatul medicului ×