Inima artificiala, inovatia care salveaza vieti

Actualizat: 08 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este inima artificiala


Inima artificiala totala reprezinta o pompa mecanica ce poate inlocui intreaga inima, pentru pacientii cu insuficienta cardiaca avansata. Inima artificiala se implanteaza de catre un medic chirurg cardio-vascular dupa rezectia anterioara a inimii adevarate a pacientului.

Cum functioneaza

La fel ca si in inima naturala, unde exista 2 atrii si 2 ventriculi, inima aritificala va forma 2 ventriculi (stang si drept) preluand functia acestora. Functia atriilor si anume functia electrica este preluata de catre un dispozitiv situat inafara inimii artificiale, care este insa conectat la aceasta si care dicteaza ritmul si frecventa cu care ventriculii artificiali ar trebui sa bata.

Indicatii

Inima artificiala nu este un tratament uzual si cu siguranta nu este potrivit pentru toti pacientii. Principalele doua patologii ce necesita acest tratament sunt defectele congenitale cardiace grave si insuficienta cardiaca avansata. Aceste afectiuni inlfuenteaza functiile inimii si pot evolua pana in stadiul amenintator de viata, cand inima nu mai functioneaza de una singura.

Atunci cand se instaleaza insuficienta cardiaca, ventriculii nu isi mai indeplinesc corect functia de pompa. Functia de pompa a inimii asigura transportul sangelui din ventriculi catre toate organele si tesuturile din organism. Astfel, pacientii cu insuficienta cardiaca nu vor avea destul sange si oxigen care sa ajunga in restul organismului, aparand simptomele de hipoxie.

Majoritatea pacientilor ce primesc o inima artificiala sunt deja candidati si se afla pe lista de asteptare pentru un transplant cardiac. Exista criterii dupa care se face alegerea atat pentru transplant, cat si pentru implantarea unei inimi artificiale.

Inima artificiala este deseori o solutie temporara la care se apeleaza in timp ce pacientul asteapta transplantul cardiac. Prin inlocuirea ventriculilor cu unii artificiali functionali, starea generala a pacientului se poate imbunatati, facandu-l astfel si mai apt pentru a suporta interventia de transplant cardiac.

Inainte de procedura

Inainte de a fi luata aceasta decizie, o echipa medicala multidisciplinara va evalua cu atentie cazul din punct de vedere medical, chirurgical, etic si economico-social.

Medicul va va recomanda interventia si va va explica atat beneficiile cat si riscurile procedurii. De cele mai multe ori insa inima artificiala este singura si cea mai buna varianta pentru pacienti, intrucat acestia se afla in stadiu terminal si au risc mare de moarte subita cardiaca, in lipsa tratamentului.

Veti fi internat cu cel putin o saptamana inainte de procedura. Pe perioada spitalizarii veti fi monitorizat si investigat pre-operator, pentru ca medicii sa se asigure ca nu exista probleme.

Puteti trece printr-o varietate de teste paraclinice, precum:
• Analize de sange
• Examinare CT
• Radiografie toracica
• Electrocardiograma
• Ecografie cardiaca
• Testare functionala respiratorie
• Cateterism cardiac
Teste de stres

In timpul procedurii

Odata infirmate contra-indicatiile, procedura poate incepe.

Interventia chirurgicala este complexa si de lunga durata, putand dura pana la 9 ore. O echipa de medici chirurgi cardio-vasculari va realiza operatia, iar echipa anestezica se va asigura ca anestezia si functiile vitale sunt in regula pe tot parcursul operatiei. Veti fi sub anestezie generala, ceea ce inseamna ca nu veti simti si nu va veti aminti nimic din timpul interventiei.

Pana in momentul implantarii dispozitivului, veti fi pus sub circulatie extracorporeala. Aceasta circulatie artificiala este temporara si se foloseste doar intra-operator, pana la reluarea functiei de catre organism.

Dupa procedura

Imediat dupa operatie, veti ramane in salonul de terapie intensiva pentru a fi monitorizat atent si trezit treptat in urmatoarele zile. Veti primi hrana pe cale intravenoasa, precum si fluide.

Recuperarea incepe pe aceeasi sectie si veti reincepe sa respirati singur, sa va alimentati si sa beti apa in mod obisnuit. Treptat veti incepe sa mergeti si veti fi transferat pe o alta sectie pentru a fi monitorizat in continuare.

Avantajele interventiei

Inima artificiala este cu siguranta un dispozitiv revolutionar pentru pacientii cu insuficienta cardiaca. Fiind insa un dispozitiv, aceasta nu este o solutie permanenta. Inima artificiala ajuta insa pacientii sa isi recapete fortele si le amelioreaza semnificativ simptomele de insuficienta cardiaca, fiind cu adevarat salvatoare de viata in multe situatii.

In lipsa interventiei, multi pacienti decedeaza din pacate inainte de a avea sansa sa primeasca un transplant cardiac.

Riscuri si complicatii

Fiind o operatie de avengura mare, riscuri si complicatii cu siguranta exista. Acestea nu sunt insa mai grave decat starea pacientului in lipsa acestei interventii. Riscurile hemoragice, trombotice si infectioase sunt posibile, insa pot fi intotdeauna prevenite si tratate de catre echipa chirurgicala.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Dupa interventie veti fi monitorizat timp de mai multe saptamani sau chiar luni si veti reveni la control periodic.

Apelati insa la medicul dumneavoastra daca observati, dupa operatie, urmatoarele:
• Febra
• Semne de infectie
• Simptome de AVC
• Lipsa de aer instalata brusc, durere toracica instalata brusc
• Semne de hemoragie

Recuperare si prognostic

Recuperarea este indelungata, ceea ce inseamna ca veti ramane internat pentru cel putin o luna in spital, dupa aceasta interventie.

Atunci cand medicul insa va da acordul sa parasiti spitalul si sa va intoarceti acasa, veti putea creste progresiv nivelul de activitate. Veti avea un dispozitiv portabil cu dumneavoastra, acel dispozitiv ce controleaza functia electrica si o transmite inimii artificiale. Acesta poate fi cu usurinta purtat intr-o geanta sau rucsac. Veti urma tratament medicamentos antibiotic si antitrombotic pentru mult timp, insa daca respectati indicatiile medicului, nu ar trebui sa existe efecte secundare.

In ceea ce priveste prognosticul pe termen lung, acesta este in continuare unul nefavorabil, inima artificiala nefiind o solutie permanenta.

Durata maxima de pastrare a acesteia este de pana la cativa ani, dupa care va fi nevoie de transplant cardiac pentru ca pacientul sa isi reia functia cardiaca in mod natural si permanent. Calitatea vietii pacientilor este insa mult ameliorata dupa interventie, fiind eliminate simptomele si dificultatile de a realiza activitatile zilnice.

Concluzie

Inima artificiala totala poate fi un dispozitiv cu adevarat salvator de viata, fiind indicat pacientilor cu insuficienta cardiaca avansata, terminala, ce au nevoie de transplant cardiac pentru a supravietui. Inima artificiala este o solutie temporara ce preia functia cardiaca pana cand se gaseste o oportunitate de transplant cardiac. Discutati cu medicul dumneavoastra despre avantajele unei astfel de interventii si despre criteriile ce trebuie indeplinite.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22173-total-artificial-heart
https://www.nhlbi.nih.gov/health/total-artificial-heart/how-it-works


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrele ARES
Tel: 0319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza
Spitalul de Cardiologie ARES Cluj Napoca
Tel: 0040219987
Cluj-Napoca, Strada Republicii 8

Citeste si despre:

Protezele valvulare - tehnologia care prelungeste viata inimii Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Intoxicatia cu monoxid de carbon Endocardita Insuficienta aortica (regurgitarile de valva aortica) Carenta de fier: cum sa obtinem suficient fier? Stenoza aortica Operatia de bypass coronarian Dieta cu continut scazut de potasiu Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten Insuficienta cardiaca cronica
Cere sfatul medicului ×