Copilul tau are palpitatii? Ghid complet pentru parinti

Publicat: 06 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Istrate Victoria
Consultant medical:

Dr. Istrate Victoria
Medic specialist in Pediatrie

Spitalul de Pediatrie MedLife Bucuresti

Ce sunt palpitatiile la copii


Palpitatiile la copii sunt senzatii neobisnuite de batai rapide, neregulate sau puternice ale inimii. Acestea pot fi descrise de copil ca „inima care bate tare” sau „fluturi in piept”.

Palpitatiile pot fi resimtite in piept sau in gat.

Cum recunoastem palpitatiile

Palpitatia este o constientizare subiectiva neplacuta a propriilor batai ale inimii.

Cauzele palpitatiilor

1. Palpitatiile pot sa apara in contextul unor evenimente fiziologice, cum ar fi efortul, emotia si febra.

2. Evenimente psihologice, precum frica, furia, stresul, atacurile de panica si bolile anxioase.

3. Medicamente sau substante, inclusiv stimulantele (ceai, cola, bauturi energizante), medicamente fara prescriptie medicala (decongestionante nazale, pastile pentru slabit), medicamente care cauzeaza tahicardia (catecolamine, teofilina, hidralazina) si medicamente care cauzeaza bradicardia (beta-blocante, antihipertensive, blocanti ai canalului de calciu).

4. Conditii medicale, precum anemia, hipertiroidismul, hipoglicemia si hiperventilatia.

5. Boli cardiace, cum ar fi prolapsul de valva mitrala, cardiomiopatia hipertrofica, cardiomiopatia dilatativa, stenoza aortica si post chirurgia bolilor cardiace congenitale.

6. Aritmii cardiace, incluzand tahicardia, bradicardia, extrasistolele atriale, extrasistolele ventriculare, tahicardia supraventriculara, fibrilatia atriala si sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW).

Evaluare

Palpitatiile apar de obicei fara alte simptome sau se pot asocia cu: ameteala, lesin, greata, durere toracica, scurtarea respiratiei. Copilul mare poate oferi o anamneza detaliata care ne poate sugera cauza posibila.

In evaluare medicul urmareste:

- Debutul brusc, oprirea rapida a palpitatiilor, cat si un disconfort in piept ce pot sugera o tahicardie supraventriculara. Unii copii pot avea transpiratii si paloare.

- Debutul gradual al palpitatiilor sugereaza o tahicardie sinusala

- Asocierea cu efortul fizic

- Debutul si durata palpitatiilor

- Asocierea cu alte simptome

- Anamneza personala si familala:

- Efortul fizic

- Palparea pulsului (ritm normal, bradicardie, tahicardie, ritm neregulat)

- Examinare cardiovasculara completa

- Conditii medicale noncardiace: anemie, hipertiroidism, boli inflamatorii, infectii, afectiuni ale tesutului conjunctiv, neoplasm, feocromocitom.

- Teste diagnostice

Tratamentul palpitatiilor

Tratamentul palpitatiilor se realizeaza in functie de cauza si boala care le determina.

Este esentiala adoptarea unui stil de viata echilibrat, evitarea consumului de bauturi energizante, ceai si cafea. Uneori, este necesara administrarea de medicamente cu rol antiaritmic.

De asemenea, tratarea afectiunilor patologice non-cardiace care produc palpitatii (cum ar fi diselectrolitemiile, anemia, febra, hipertiroidismul etc.) poate duce la disparitia acestora.

Tratamentul palpitatiilor din contextual bolilor cardiace variaza de la administrarea de antiaritmice pana la implantarea de defibrilatoare cardiace, ablatie cu radiofrecventa, terapii de revascularizare miocardica percutana sau chirurgicala.

Concluzii

Palpitatiile la copii sunt percepute ca senzatii neobisnuite de batai rapide, neregulate sau puternice ale inimii. Identificarea si descrierea corecta a simptomelor de catre copil sunt esentiale pentru a determina cauza si a decide asupra tratamentului adecvat.

Tratamentul palpitatiilor depinde de cauza de baza. Preventia se poate realiza prin adoptarea unui stil de viata echilibrat si evitarea stimulentelor precum bauturile energizante sau ceaiul sunt masuri de prevenire importante. In unele cazuri, poate fi necesara administrarea de medicamente cu rol antiaritmic.

Este esential ca parintii sa consulte un medic daca copilul prezinta palpitatii frecvente sau intense pentru a exclude problemele cardiace sau alte afectiuni serioase.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/departments-centers/childrens-center/pediatric-cardiology/overview
https://www.webmd.com/children/what-is-pediatric-cardiologist
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/25190-pediatric-cardiologist


Citeste si despre:

Copilul tau are febra? Alung-o intr-o veselie! Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor Trucuri pentru parinti Importanta micului-dejun pentru copilul tau 12 reguli de aur pentru parinti Sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar al copilului tau Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Drumul catre fericirea copilului tau 7 sfaturi importante pentru parintii copiilor cu ADHD Piese de muzica clasica pe care copilul tau le va adora Copilul tau sforaie? Iata ce masuri trebuie sa iei Palpitatiile la copii Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima?