1% din populatia Romaniei sufera de poliartrita reumatoida

Publicat: 13 Octombrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa suferinta cronica articulara de cauza inflamatorie, afectand peste 2,9 milioane de persoane in Europa. In Romania, numarul acestora se ridica la 1% din populatia tarii. Speranta medie de viata a pacientilor cu poliartrita reumatoida este mai mica decat cea a persoanelor sanatoase cu 3 pana la 7 ani, iar cei care sufera de forma severa a bolii pot deceda cu 10-15 ani mai devreme.

Cele mai afectate sunt femeile cu varste intre 30 si 50 de ani. Fiind o boala progresiva, poliartrita reumatoida afecteaza abilitatile locomotorii ale pacientului chiar din primii ani de la instalare. Mai precis, 50% dintre persoanele care sufera de poliartrita reumatoida sunt nevoite sa-si inceteze activitatea profesionala in primii 10 ani de boala si la aproximativ 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile radiologic inca din primii 2 ani de evolutie a bolii.

Poliartrita reumatoida determina costuri financiare considerabile, aferente atat tratamentului si asistentei medicale, cat si scaderii productivitatii profesionale cauzate de invaliditatea locomotorie. Spre exemplu, in 2007, in Europa, poliartrita reumatoida a determinat costuri in valoare de 45 miliarde de euro, 65% fiind cauzate de reducerea productivitatii pacientilor pe piata fortei de munca . De aceea, poliartrita reumatoida a devenit astazi o problema majora de sanatate publica, detectia precoce si imbunatatirea compliantei la tratament conducand la economii semnificative si cresterea sperantei de viata.

"Tratamentul optim al poliartritei reumatoide necesita un diagnostic precoce, precum si aplicarea corecta si din timp a unui tratament eficient, care sa reduca complicatiile bolii. Un fenomen alarmant este rata scazuta a compliantei acestor pacienti la tratament in conditiile in care aceasta afectiune este progresiva si invalidanta inca din primii ani de evolutie. De aceea ARRIVE este un instrument mai mult decat necesar in managementul poliartritei reumatoide. Astfel, Societatea Romana de Reumatologie saluta lansarea acestui site (www.arrive-online.org), care ofera persoanelor afectate de poliartrita reumatoida mai multe informatii cu privire la boala si tratamentul acesteia"
, a declarat Prof. Dr. Horatiu Bolosiu, Presedintele Societatii Romane de Reumatologie.

ARRIVE (www.arrive-online.org) a fost conceput de un grup international de experti in poliartrita reumatoida pentru a sprijini pacientii carora medicul curant le-a recomandat tratament cu Arava (leflunomid).

"Site-ul ARRIVE (www.arrive-online.org), adresat pacientilor care au primit recomandare de tratament cu leflunomid, poate fi considerat un partener activ, mai ales pentru primele luni de la initiere, care sunt si cele mai dificile. Informatiile medicale si sfaturile practice furnizate ii ajuta pe pacienti sa strabata mai usor lungul drum al calatoriei cu poliartrita reumatoida" a declarat Dr. Catalin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.

"Poliartritra reumatoida este o boala cronica, cu evolutie indelungata, impotriva careia pacientii au nevoie de solutii terapeutice pentru a-i incetini progresia. Pentru o buna complianta la tratament insa, exista o mare nevoie de sprijin, resimtita atat in faza de initiere a tratamentului, cat si pe parcursul acestuia. De aceea, prin intermediul arrive-online.org incercam sa fim alaturi de pacientii tratati cu Arava la fiecare pas, prin sfaturi practice adaptate nevoilor lor",
a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis Romania.


Citeste si despre:

Poliartrita reumatoida – simptome timpurii care trebuie sa iti dea de gandit De ce sufera atat de multi oameni de durere de spate? Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii Laserul si poliartrita reumatoida Protocol de practica in poliartrita reumatoida Mituri legate de poliartrita reumatoida Poliartrita reumatoida Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida Reumatismul articular acut si poliartrita reumatoida Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Piciorul Reumatoid Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic Inflamatia in artrita reumatoida