Legatura dintre casexie si artrita reumatoida

Actualizat: 04 Februarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Casexia apare ca o complicatie frecventa a artritei reumatoide. Aceasta afectiune poarta numele de casexie reumatoida si se refera la pierderea masei musculare si a rezistentei din cauza artritei reumatoide.

La nivel mondial, conform cercetarilor, aproximativ doua treimi dintre persoanele cu artrita reumatoida vor dezvolta casexie daca nu vor controla boala. Pierderea masei musculare va induce persoanelor afectate senzatia de oboseala permanenta.

De asemenea, poate produce complicatii grave, precum boli cardiace. Persoanele cu artrita reumatoida care dezvolta casexie pot avea, in unele cazuri, o speranta de viata mult mai redusa fata de o persoana sanatoasa.

Tablou clinic

Deseori, casexia ce apare in urma artritei reumatoide poate fi identificata pe baza simptomelor. Persoanele care sufera de casexie in urma artritei reumatoide pot avea senzatia de oboseala musculara. Aceasta oboseala are ca motiv utilizarea energiei de catre muschi, chiar si in stare de repaus.

Persoanele cu acest tip de casexie isi pierd rezistenta musculara, mai ales la nivelul membrelor, intampinand deseori dificultati la indeplinirea sarcinilor zilnice. De foarte multe ori, chiar si cele mai usoare sarcini nu mai pot fi realizate.

Chiar daca pierderea musculara inseamna pierdere de tesut, persoanele care sufera de aceasta afectiuni nu pierd neaparat in greutate, deoarece casexia reumatoida se refera doar la pierderea tesutului slab, nu a grasimii.

Cu toate acestea, exista multe motive pentru care o persoana cu artrita reumatoida poate avea modificari ale masei corporale. Deseori, persoanele cu artrita reumatoida nu mai realizeaza exercitii fizice din cauza disconfortului indus de boala.

Astfel, sedentarismul poate duce la cresterea in greutate a acestor persoane. In mod alternativ, oamenii pot deveni deprimati din cauza bolii, pot manca mai putin si pot sa scada in greutate.

Cu toate acestea, este foarte important de retinut ca nu toate persoanele cu casexie vor suferi pierderi in greutate. Aceste persoane pot ajunge uneori chiar sa acumuleze grasimi, ducand la cresterea generala a greutatii.

Cauze

Cauzele exacte ale pierderii musculare sunt greu de identificat. Totusi, se suspicioneaza ca exista o legatura stransa cu excesul de citokine produse de sistemul imunitar.

O alta cauza cunoscuta este obezitatea. Aceasta poate juca un rol important, mai ales atunci cand dieta persoanei respective este bogata alimente nesanatoase cu continut crescut de grasimi saturate.

De asemenea, lipsa exercitiului fizic este deseori incriminata pentru reducerea masei musculare. Artrita reumatoida produce adesea dureri si dificultati in miscarea articulatiilor, iar drept consecinta, apare incetarea activitatii fizice de catre bolnav, urmata de pierderea musculara.

Optiuni de tratament

Desi nu exista tratamente curative pentru pierderea musculara, exista multe lucruri ce pot fi facute pentru a opri deteriorarea musculara. De asemenea, exista metode prin care musculatura pierduta poate fi redobandita.

Exercitiile pentru rezistenta pot preveni pierderea musculaturii, dar ajuta si la cresterea amplitudinii miscarilor si la reducerea durerii induse de artrita reumatoida.

Anumite studii de specialitate au constatat ca sunt necesare mai multe abordari medicale pentru combaterea pierderii musculare. Abordarile de alimentatie s-au dovedit, de asemenea, eficiente in anumite cazuri.

Exercitiile fizice

Daca o persoana are artrita reumatoida, starea sa de sanatate, inclusiv a musculaturii, poate fi mentinuta prin exercitii fizice. Antrenamentele pentru imbunatatirea rezistentei sunt recomandate pentru persoanele cu aceasta afectiune.

Astfel, prin activitate fizica se poate imbunatati puterea muschilor. De asemenea, exercitiile practicate in apa pot avea efecte foarte bune.

Imbunatatirea rezistentei musculare ajuta la cresterea gamei de miscari, permitand miscarea mai usoara si mai diversa. De asemenea, s-a demonstrat ca activitatea fizica ajuta la reducerea durerii produse de artrita, ulterior ajutand oamenii sa piarda in greutate.

Regimul alimentar

Pentru persoanele cu artrita reumatoida si casexie care sunt malnutrite, excesul alimentar nu reprezinta o solutie. Muschii afectati nu vor absorbi corect substantele nutritive din alimente, iar efectul nu va fi cel dorit.

De fapt, multe persoane cu artrita reumatoida pot suferi de casexie si obezitate simultan. Studiile au demonstrat ca adaugarea uleiului de peste in dieta alimentara poate imbunatati greutatea si puterea musculara, dar poate reduce chiar si oboseala.

Dietele stricte sau cele din surse nesigure trebuie evitate. Medicul nutritionist este cel mai potrivit pentru a recomanda o dieta specifica si individuala. De cele mai multe ori se indica o dieta antiinflamatorie bogata in proteine si carbohidrati.

Ajutor medical

Nu exista teste fiabile pentru a determina daca cineva are sau nu casexie, dar masurarea indicelui de masa corporala si evaluarea gradelor de malnutritie reprezinta teste utile.

Investigatiile de imagistica medicala, precum scanarile IRM (investigatii prin rezonanta magnetica) si scanarile CT (tomografia computerizata), ajuta medicii sa identifice pierderea musculara.

Medicamentele care pot sa ajute la tratarea casexiei reumatoide sunt cele recomandate in tratarea artritei reumatoide. Medicamentele indicate in tratarea artritei reumatoide pot, de asemenea, sa imbunatateasca masa musculara.

Complicatii

Pierderea musculara din casexia asociata artritei reumatoide reprezinta o afectiune ce poate accelera decesul. De asemenea, casexia poate sa produca diferite complicatii, precum:

• Diminuarea calitatii vietii si pierderea capacitatii de a trai in mod independent;
• Reducerea raspunsului la tratamente medicamentoase;
• Reducerea imunitatii;
• Escaladarea simptomelor unor alte comorbiditati;
• Reducerea sperantei de viata.

Concluzii

Casexia este o complicatie grava pentru persoanele cu artrita reumatoida. Pierderea masei musculare duce la durere, oboseala, depresie, accidente cauzate de pierderea echilibrului si chiar insuficienta cardiaca.

Cu alte cuvinte, casexia reumatoida poate reprezenta un factor important de risc pentru diferite conditii medicale, inclusiv unele grave, chiar letale.

Exercitiile fizice pot sa opreasca sau sa inverseze pierderea musculara. De asemenea, activitatea fizica poate ajuta la tratarea altor aspecte ale bolii.

Medicul poate indica o serie sanatoasa de exercitii fizice, acestea completand ideal tratamentul medicamentos al artritei reumatoide. Regimul alimentar este, de asemenea, extrem de important, iar sfaturile ideale pot fi primite de la dietetician.


Citeste si despre:

Cannabisul si cannabinoidele 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Polineuropatia alcoolica Cancerul hepatic Insuficienta cardiaca Un cadru unic pentru stomatologia sub anestezie generala sau sedare Cancerul renal Icterul Cancerul pulmonar non-microcelular Acupunctura in tulburarile de alimentatie Artrita reumatoida si viata sexuala