Inflamatia in artrita reumatoida

Actualizat: 28 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Artrita (poliartrita) reumatoida este o afectiune autoimuna care provoaca inflamatia si umflaturile din jurul incheieturilor. Aceste simptome tind sa afecteze mai ales mainile si picioarele si pot slabi sau limita mobilitatea unei persoane.

Din fericire, exista atat tratament medical, cat si remedii accesibile acasa, pentru a reduce inflamatiile asociate artritei reumatoide si a imbunatati mobilitatea si a asigura desfasurarea activitatilor zilnice.

Cum provoaca artrita umflarea incheieturilor?

Inflamarea si umflarea sau marirea nu sunt unul si acelasi lucru. Umflarea, acumularea de lichid, de exemplu, poate fi parte dintr-un proces de inflamare. Inflamarea inseamna: inrosire a zonei, reducere a mobilitatii, disconfort si apare adesea in cazul accidentarilor, ca parte din procesul de vindecare.

Umflarea sau marirea articulatiilor insa, fara alte simptome, nu reprezinta neaparat o inflamare a acestora.

Inflamatia este un efect advers al artritei reumatoide. Artrita provoaca atacarea sinoviumului (care include membranele ce protejeaza articulatiile) de catre sistemul imunitar. Sinoviumul produce un lichid care contribuie la functionarea mai usoara a articulatiilor.

Cand sistemul imunitar incepe sa atace existenta acestuia, apar inflamatia si umflaturile. Uneori, umflaturile vizibile sunt provocate de inflamarea sinoviumului, alteori de acumularea de lichid in exces in articulatii.

Uneori, umflarea incheieturilor poate fi severa. De exemplu, mana unei persoane poate fi atat de umflata, incat va arata ca o manusa de box. Umflarea excesiva poate reduce foarte mult mobilitatea.

De-a lungul timpului, inflamarea si umflarea continue pot slabi ligamentele din incheieturi si aceasta poate duce la deformarea mainilor si picioarelor.

Ce zone sunt cel mai frecvent afectate?

- Maini;
- Incheieturi ale mainilor;
- Picioare;
- Genunchi;
- Glezne;
- Solduri;
- Coate;
- Umeri;
- Gat.

Artrita reumatoida afecteaza ambele parti ale corpului. Aceasta este o diferenta majora fata de osteoartrita, care afecteaza in general o singura parte a corpului.
In 20% dintre cazuri, primele care apar sunt simptomele in zona piciorului si a gleznelor.

Tratamente pentru umflarea inchieturilor

Daca umflarea este severa, medicul va recomanda eliminarea lichidului in exces din jurul incheieturii afectate. Aceasta procedura poarte numele de aspirare a lichidului articular (atrocenteze) si se face de obicei cu anestezic local.

Un medic poate de asemenea sa injecteze o substanta numita hidrocortizon in interiorul incheieturii. Acesta este un medicament antiinflamator care poate ameliora o parte dintre simptome.

Pe langa aceste masuri pe termen scurt, un medic poate recomanda si medicatie pe termen lung pentru a ameliora simptomele. Unele persoane vor lua o combinatie de medicamente care sa impiedice aparitia inflamatiei in exces si evolutia bolii.

Foarte importanta este gestionarea afectiunii pentru a mentine calitatea vietii si mobilitatea pacientului.

Remedii la indemana

Gheata administrata pe incheieturile afectate timp de pana la 20 de minute poate contribui la reducerea umflarii articulatiilor.

Odihnirea incheieturilor - orice persoana care simte durere in timpul unui exercitiu ar trebui sa evite continuarea acestuia pana se imbunatateste situatia. Sunt recomandate activitatile usoare, care nu pun presiune suplimentara pe incheieturi, cum ar fi ciclismul sau inotul.

O baie rece pentru maini sau picioare - daca picioarele sau mainile sunt tinute intr-un vas sau in apa rece, poate fi imbunatatita mobilitatea si poate fi redusa tensiunea musculara.

Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene - orice persoana care are deja un plan de tratament pentru artrita reumatoida ar trebui sa se consulte cu medicul curant inainte de administrarea altor medicamente care actioneaza asupra acestei afectiuni, pentru a verifica daca ele nu interactioneaza, in sensul ca nu intervin in acelasi mod sau isi impiedica efectele benefice unul celuilalt.

Preventie

Unele dintre episoadele de inflamare nu pot fi prevazute, insa unele dintre ele au factori declansatori cunoscuti. Printre acestia se numara:

• Stare de sanatata precara;
• Exercitiu fizic in exces;
Somn insuficient sau de proasta calitate;
• Stres.

Unele persoane pot considera util sa tina un jurnal al alimentelor pe care le consuma si a activitatilor de peste zi. Oricine care experimenteaza un episod de inflamare a articulatiilor poate verifica in jurnalul respectiv pentru a identifica un eventual model, daca acesta exista.

Identificarea unor astfel de modele va ajuta persoana sa evite episoade viitoare.

De asemenea, persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune trebuie sa respecte planul de tratament recomandat de medicul curant, pentru a-si imbunatati starea de sanatate zilnica si a ameliora evolutia bolii pe termen lung.

Concluzii

Ideal este ca o persoana afectata sa gaseasca impreuna cu medicul sau curant combinatia potrivita de medicamente si schimbarile stilului de viata care pot contribui la reducerea umflarii excesive a incheieturilor, provocata de artrita reumatoida.

Daca o persoana are mai mult de trei episoade inflamatorii intr-o luna, ar trebui sa mearga la medic. Poate este necesara modificarea medicatiei sau cautarea unor noi medicamente adecvate.


Citeste si despre:

Artrita reumatoida in legatura cu stresul Esentialul despre artrita reumatoida juvenila Complicatiile artritei reumatoide Protejarea articulatiilor in cazul artritei reumatoide Factorul reumatoid Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide? Artrita juvenila reumatoida Tratamente naturiste pentru artrita Durerea de picioare in artita reumatoida Artrita reumatoida si viata sexuala