Ruptura splinei

Actualizat: 21 Iulie 2009
Autor: SfatulMedicului

Definitie


Ruptura splinei este o conditie severa care apare atunci cand splina este supusa unui traumatism. Fara tratament medical de urgenta, ruptura splinei poate determina sangerare amenintatoare de viata.

Splina este localizata in partea stanga, sub coaste, un loc predispus la traumatisme. Cu suficienta forta, o lovitura in abdomen – in timpul unui accident sportiv, al unei lupte sau a unui accident rutier, spre exemplu – poate duce la ruptura splinei.

In trecut, conditia era tratata prin indepartarea chirurgicala de urgenta a splinei. Astazi, totusi, este un lucru comun ca pacinetii cu aceasta conditie sa fie tratati in spital pentru cateva zile pana cand splina se vindeca.

Simptome

Splina ajuta ca organismul sa lupte impotriva infectiilor si filtreaza materialul nedorit din sange, cum ar fi celulele sanguine batrane sau distruse. De asemeni, splina produce hematii si un anumit tip de globule albe.

Ruptura splinei poate determina revarsarea unei cantitati mari de sange in cavitatea abdominala.
Durerea si sensibilitatea abdominala sunt simptome clasice ale rupturii splinei. Daca sangerarea interna determina scaderea tensiunii arteriale, pacientul poate deveni confuz. Privirea incetosata si lesinul pot fi, de asemni, prezente.

Consultul medical

Ruptura splinei este o urgenta medicala. Daca pacientul prezinta dureri in partea stanga a abdomenului superior sau semne si simptome ale hipotensiunii arteriale – cum ar fi confuzie, privire incetosata sau lesin – care apar dupa un traumatism, se recomanda sa solicite ajutor medical de urgenta.

Cauze

In mod tipic ruptura splinei este determinata de o lovitura in partea stanga a abdomenului superior sau in partea stanga a toracelui inferior. Accidente sportive, lupte si accidentele rutiere sunt cei mai frecventi factori.

O splina lezata se poate rupe la putin timp dupa traumatismul abdominal sau, in unele cazuri, la cateva saptamani sau luni dupa traumatism.

O splina marita de volum – care poate fi determinata de mai multe probleme, de la mononucleoza si alte infectii pana la afectiuni hepatice si cancere ale sangelui – poate fi uneori rupta de un traumatism in abdomen. De fapt, o splina rupta este cea mai semnificativa complicatie a mononucleozei.

Complicatii

Ruptura splinei poate detemina sangerare amenitatoare de viata in cavitatea abdominala.

Teste si diagnostic

In situatii critice, o examinare fizica poate fi singurul test diagnostic inainte de interventia chirurgicala de urgenta. In alte cazuri, o proba de lichid din cavitatea abdominala poate fi testata pentru depistarea sangelui.

Daca timpul permite, medicul poate folosi tomografia computerizata sau alte teste imagistice pentru a identifica sau a alimina alte cauze posibile ale simptomelor pacientului.

Tratament

Multe leziuni mici sau medii ale splinei se pot vindeca fara interventie chirurgicala. Pacientul va sta in spital pana la o saptamana timp in care medicii observa starea generala a pacientului si ofera ingrijiri acestuia, cum ar fi transfuzii de sange, daca acestea sunt necesare.

Daca leziunea este severa, splina poate necesita reparatie chirurgicala sau , in unele cazuri, este extirpata.
Operatia de indepartare a splinei poarta numele de splenectomie.

Majoritatea splenectomiilor sunt realizate cu incizii mici si un aparat ce contine un tub subtire cu o camera mica la capat si o sursa de lumina (laparoscop), dar interventia de urgenta poate necesita procedura deschisa. Daca pacinetul a pierdut o cantitate mare de sange, acesta poate necesita transfuzii de sange pentru a-si imbunatatii circulatia.

Viata fara splina

Pacientii fara splina pot avea o viata activa si plina, dar exista riscul de a contacta infectii severe sau amenintatoare de viata. Daca splina este indepartata, medicul poate recomanda vaccinarea anti-pneumococ si vaccinare anuala antigripala.

In unele cazuri, pot fi recomandate preventiv si antibiotice – mai ales daca pacientul prezinta si alte afectiuni care ii cresc riscul de a contacta o infectie grava. Dupa splenectomie, pacientul trebuie sa anunte medicul la primele semne de infectie.

Este bine, de asemeni, ca fiecare membru al familiei sau persoanele care ingrijesc pacientul sa anunte personalul medical despre splenectomia suferita.


Citeste si despre:

Splenomegalia sau marirea splinei - cauze, simptome, tratament Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Remediul natural impotriva gripei! Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Durerea abdominala Mononucleoza sau boala sarutului