Cu totii ne aflam in mijlocul unei crize globale de sanatate ce ne afecteaza bunastarea fizica si mintala. Pe masura ce timpul trece, numarul oamenilor stresati din aceasta cauza devine tot mai mare. Izolarea, carantina si teama de necunoscut sunt doar cateva elemente ce pot duce la anxietate. Tristetea, furia si oboseala sunt factori asociati pandemiei COVID-19 si sunt frecvent experimentati de oamenii de pe tot globul. In plus, anxietatea asociata COVID-19 poate produce si insomnii, aspect ce va fi discutat in articolul de fata.
Stresul si anxietatea pot ingreuna capacitatea unei persoane de a avea un somn regulat si adecvat. Pandemia COVID-19 duce la un nivel ridicat de stres si la anxietate semnificativa, avand ca efect tulburarea somnului. Obtinerea unui somn de calitate este obligatorie in cazul persoanelor ce isi doresc sa fie sanatosi din punct de vedere fizic si psihic.
Privarea de somn poate altera sistemul imunitar si poate amplifica inflamatia, crescand vulnerabilitatea organismului in fata bolilor, in special a celor infectioase, precum infectia cu virusul SARS-CoV-2. In plus, un somn de calitate este esential pentru sanatatea creierului si a celorlalte organe.
Pandemia COVID-19 continua sa se raspandeasca si sa afecteze oamenii, semanand ingrijorare si anxietate in randul lor. Astfel, obtinerea unui nivel optim de somn in aceasta perioada nu este la fel de usoara pe cat era inainte, cu toate ca este mai importanta ca niciodata. Mai exact, calitatea somnului joaca un rol foarte important in capacitatea organismului de a face fata noului tip de coronavirus.
Asadar, pe langa toate comportamentele legate de igiena recomandate pentru a evita boala, de exemplu spalarea mainilor sau distantarea sociala, oamenii trebuie sa ia in serios calitatea somnului si orice tulburari observate in legatura cu acesta. In continuare sunt prezentate cateva sfaturi utile ce pot ajuta atunci cand se doreste un somn optim in aceasta perioada stresanta si incerta.
Viata multor persoane a capatat o forma diferita ca urmare a acestei pandemii. Spre exemplu, unele persoane au fost concediate sau au devenit somere, iar altele au fost nevoite sa se adapteze la lucrul de acasa. De asemenea, unele familii si-au schimbat programul obisnuit, iar parintii jongleaza intre a lucra de acasa, a face treburile din gospodarie si a avea grija de copiii care in acest moment nu se pot duce la scoala sau gradinita.
Indiferent de modul in care activitatile de pana acum au fost afectate, specialistii considera ca este foarte important ca oamenii sa aiba o rutina zilnica obisnuita pentru a dormi mai bine. Asadar, chiar daca momentele actuale sunt dificile, trebuie ca noul stil de viata sa fie readaptat, dar sa fie cat mai asemanator cu rutina comoda avuta inainte.
De exemplu, persoanele care lucreaza de acasa ar putea sa se trezeasca in functie de vechiul program si ar putea sa renunte la pijama, imbracandu-se ca pentru munca. Chiar daca activitatea se va desfasura in propria locuinta, aceste lucruri ar putea aduce sentimentele de rutina si de normalitate, ceea ce va face ca stresul sa fie mai redus.
Petrecerea timpului doar in carantina poate face ca energia sa nu fie consumata complet. Totusi, statul in casa predispune la o dorinta persistenta de a dormi pe timpul zilei. Somnul din timpul zilei poate fi un factor ce nu va permite o odihna adecvata pe timpul noptii, iar din acest motiv ar trebui limitat. Specialistii recomanda ca adultii sa se trezeasca devreme si sa isi desfasoare activitatea zilnica, iar cand vine vorba de dormit sa aloce aproximativ 8 ore pentru acest lucru.
Energia unei persoane nu este consumata in totalitate atunci cand aceasta sta doar in casa sau nu are activitate. Totusi, chiar si asa, exista modalitati prin care activitatea fizica ar putea fi pastrata in plina pandemie, fara a parasi propria locuinta.
Diferite platforme de internet prezinta numeroase modalitati prin care se poate face sport fara echipament sau utilizand doar propria greutate corporala. De asemenea, persoanele ce doresc sa utilizeze diferite accesorii le pot comanda online. In acest fel organismul va consuma o parte din energia avuta si va fi mult mai pregatit de somn. Totusi, trebuie mentionat ca exercitiile fizice nu trebuie realizate chiar inainte de culcare, deoarece efortul fizic poate ingreuna somnul.
Fluxul de informatii cu privire la pandemia COVID-19 este unul enorm. Totusi, consumarea constanta sau in exces a unor informatii cu privire la acest subiect pot face ca nivelul de stres sa fie unul din ce in ce mai crescut. Anxietatea se poate instala rapid si in cazul unor informatii false sau gresit intelese, iar somnul poate fi afectat drept consecinta.
Pentru a reduce nivelul de anxietate asociat cu aceasta afectiune noua de sanatate, oamenii ar trebui sa filtreze informatiile stresante sau chiar sa le limiteze. Spre exemplu, ar putea fi stabilita o anumita ora la care sa se verifice noile stiri cu privire la situatia existenta si ar putea fi folosit un numar limitat de surse, cu mentiunea ca acestea sa fie de incredere. In plus, nu se recomanda ca informatiile ce ar putea perturba starea de spirit sa fie asimilate inainte de culcare.
Telefoanele inteligente si internetul s-au dovedit a fi instrumente nepretuite in ceea ce priveste comunicarea, divertismentul si informarea. Utilizarea acestora era una foarte crescuta, dar s-a amplificat si mai mult odata cu aceasta pandemie, mai ales in cazul persoanelor ce se afla in carantina. Astfel, trebuie stiut ca ecranele de acest tip emit lumini ce pot altera capacitatea unei persoane de a adormi. Specialistii recomanda ca inainte de culcare sa se evite utilizarea smartphone-urilor, tabletelor, televizoarelor, laptop-urilor etc. In schimb, instalarea somnului poate fi favorizata de citirea unor carti sau ascultarea muzicii.
Este cunoscut faptul ca bauturile pe baza de cofeina pot altera calitatea somnului si pot face foarte dificila adormirea. Asadar, nu se recomanda consumul bauturilor pe baza de cofeina, de exemplu cafea, ceai negru sau energizant, inainte de culcare. Totusi, daca se doreste savurarea unor bauturi inainte de culcare se poate opta pentru ceaiuri calmante sau lapte cald, cu toate ca eficacitatea acestora reprezinta inca un subiect frecvent dezbatut.
Anxietatea si stresul pot predispune la un consum crescut de alcool. Multe persoane considera ca bauturile alcoolice pot face ca sentimentele neplacute sa fie inlaturate, iar situatiile stresante sa fie depasite mai usor, chiar prin somn profund. Totusi, expertii afirma ca bauturile alcoolice nu confera un somn odihnitor si de calitate, ci fac doar sa agraveze lucrurile, inclusiv anxietatea asociata COVID-19.
Bibliografie:
https://www.healthline.com/health-news/how-to-get-better-sleep-during-the-covid-19-outbreak
https://www.healthline.com/health/insomnia-treatments#lifestyle-changes
https://patient.info/news-and-features/why-lockdown-is-making-us-feel-exhausted
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.