Beneficiile pentru sanatate ale otetului din cidru de mere sunt sustinute acerb de anumite voci si contestate de altele.
Printre potentialele sale efecte pozitive se numara ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, controlul greutatii corporale, combaterea reactiilor alergice sau chiar tratarea diabetului, cancerului si a problemelor cardiace.
De-a lungul secolelor, otetul a fost folosit in numeroase scopuri, de la prepararea muraturilor si asezonarea salatelor, pana la curatarea obiectelor electrocasnice si reducerea febrei. Recent, otetul din cidru de mere a inceput sa fie considerat chiar un tonic pentru organism si utilizat ca remediu naturist, desi dovezile stiintifice care sa ii ateste beneficiile reale in acest sens sunt inca insuficiente.
Otetul este un produs obtinut prin fermentatie, proces prin care zaharurile din alimente sunt descompuse de bacterii si drojdie. In prima faza a fermentatiei, zaharurile sunt transformate in alcool, ca apoi acesta sa devina otet (ingredientul principal este acidul acetic). Acest aliment poate fi preparat din numeroase fructe, legume si cereale, printre care se numara si merele. In afara de acid acetic, otetul din cidru de mere mai contine si alti acizi, vitamine, saruri minerale si aminoacizi.
Desi este utilizat de sute de ani ca remediu traditional pentru o serie de afectiuni (nu doar in scop gastronomic si domestic), otetul din cidru de mere a devenit popular la sfarsitul anilor '50 in SUA, odata cu lansarea best-seller-ului Folk Medicine A Vermont Doctor's Guide to Good Health, semnat de D.C. Davis. Pe masura ce medicina alternativa a inceput sa evolueze si sa castige popularitate, otetul din cidru de mere si suplimentele naturiste cu acest ingredient au inceput si ele sa fie folosite la scara larga.
Eticheta produselor naturiste pe baza de otet din cidru de mere contine liste intregi de efecte terapeutice, de la eliminarea parazitilor capilari, pana la combaterea imbatranirii premature si eliminarea toxinelor din organism.
Multe dintre aceste beneficii au fost contestate, din lipsa argumentelor stiintifice care sa le sustina. De pilda, efectul de deparazitare a fost studiat in cadrul unei cercetari si neastestat in rezultatele acesteia. Alte efecte pozitive sunt sustinute de studiile oamenilor de stiinta, dar cu un anumit procent de probabilitate.
Pierderea in greutate
Un beneficiu intens popularizat al otetului din cidru de mere este acela ca ar putea ajuta la slabit, intrucat acidul acetic inhiba apetitul alimentar, accelereaza metabolismul si reduce retentia de apa. Unii oameni de stiinta au mai pretins ca otetul de mere interfereaza cu capacitatea organismului de a digera amidonul, reducand numarul de calorii care ajung in fluxul sanguin dupa consumul hranei.
Oricat de bine ar suna aceste teorii, deocamdata nu s-au adus dovezi stiintifice relevante care sa sustina ideea ca otetul de mere ar influenta rata metabolica si masura in care caloriile sunt utilizate in procesul digestiei.
Reducerea nivelului de colesterol
Un experiment stiintific a reusit sa demonstreze ca un consum sporit de otet din cidru de mere conduce la reducerea nivelului de colesterol, insa doar in cazul cobailor de laborator. Chiar daca studiul este promitator, sunt necesare alte cercetari viitoare care sa evidentieze concret efectele acidului acetic din otetul de mere asupra organismului uman.
Inducerea senzatiei de satietate
Strans legat de controlul greutatii corporale, beneficiul inducerii senzatiei de satietate prin consumul otetului de mere prezinta un interes la fel de mare pentru sustinatorii alimentului.
Un studiu efectuat in anul 2006 a descoperit ca persoanele care au consumat doua doze de otet si paine la o masa s-au saturat mai repede decat cele care au consumat doar paine. Cercetarea a fost efectuata pe un esantion de doar 12 persoane, de aceea autorii acesteia au mentionat rezultatele nu pot fi relevante la scara larga si ca mai sunt necesare studii care sa permita trasarea unor concluzii avizate.
Controlul diabetului
Efectele otetului de mere sunt, probabil, cel mai intens cercetate beneficii ale acestui aliment. Mai multe studii au demonstrat ca otetul poate reduce nivelul glicemiei, precum unul publicat in anul 2007 si efectuat pe un esantion de 11 pacienti cu diabet zaharat. Participantii care au consumat inainte de culcare 1-2 lingurite de otet de mere s-au trezit dimineata cu nivelul glicemiei mai mic cu 4%-6%. Un alt studiu a descoperit ca suplimentele cu otet de mere pot avea efecte pozitive asupra sensibilitatii la insulina a pacientilor.
Desi numeroase, studiile care au incercat sa demonstreze beneficiile otetului din cidru de mere in controlul diabetului de tip 2 sunt restranse, asadar neconcludente la nivelul intregii populatii.
Reducerea presiunii arteriale
Alte experimente de laborator efectuate pe cobai au scos in evidenta efectul otetului de mere asupra reducerii presiunii arteriale. Un studiu observational extins a descoperit ca persoanele care consuma otet, in orice forma, de 5-6 ori pe saptamana, prezinta cea mai redusa incidenta a bolilor de inima.
Tratarea cancerului
Beneficiile otetului de mere au fost examinate chiar si in aria sensibila a tratarii cancerului. Cateva studii de laborator au incercat sa evidentieze cum otetul omoara celulele canceroase sau le incetineste cresterea si raspandirea. Alte studii observationale au lansat supozitia ca otetul de mere poate sa scada riscul de cancer esofagian, pe cand altele au adus in prim plan ipoteza ca acest aliment ar putea chiar sa creasca predispozitia la cancerului de vezica urinara.
Alte beneficii pentru sanatate ale otetului din cidru de mere, invocate de sustinatorii acestui produs, sunt
- tratarea sughitului;
- vindecarea gatului iritat;
- prevenirea indigestiei;
- tratarea congestiei nazale;
- tratarea matretii;
- vindecarea acneei;
- energizarea organismului;
- tratarea crampelor nocturne;
- tratarea halenei;
- albirea dintilor;
Ca remediu naturist, otetul de mere se recomanda intr-o cantitate zilnica de maximum doua lingurite sau intr-o doza de 285 mg, pentru suplimentele nutritive.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.