Dieta DASH pentru scaderea tensiunii arteriale

Actualizat: 29 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Introducere


Dieta DASH reprezinta o solutie viabila pentru persoanele care sufera de hipertensiune.

Plan nutritional recomandat de medici:
- consumul de fructe, legume si lactate cu un continut scazut de grasimi;
- renuntarea la produsele alimentare bogate in grasimi saturate, colesterol;
- introducerea in alimentatie a cerealelor integrale, peste, carne de pui, seminte, nuci si alune;
- o dieta bogata in alimente care contin magneziu, potasiu si calciu.

Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) reprezinta un plan de nutritie care ofera solutii dietetice pentru normalizarea tensiunii arteriale. Conform studiilor, tensiunea arteriala a pacientilor hipertensivi care au utilizat aceasta dieta a scazut in numai 2 saptamani. O dieta similara, DASH - sodiu, presupune reducerea consumului de sare la maxim 1500 mg pe zi (aproximativ 2/3 de lingurita). Si in cazul acestei diete tensiunea arteriala a subiectilor implicati in studii, a scazut semnificativ.

Cum tineti tensiunea arteriala sub control?

Raspunsul este: prin dieta DASH.

Dieta DASH presupune consumul unui anumit numar de portii din grupe diferite de alimente. Cantitatea portiilor poate varia in functie de necesitatile calorice. De asemenea, programul nutritional al acestei diete presupune consumul a 2.400 mg pe zi (aproximativ o lingurita). Dupa ce organismul s-a obisnuit cu dieta, maximum de sodiu permis, zilnic, in alimentatie va fi de 2/3 de lingurita. Aceste valori insumeaza inclusiv sarea din componenta produselor alimentare, sarea folosita la gatit, dar si cea care se adauga in farfurie.

Iata cateva sfaturi specifice dietei DASH:
- Se va adauga o portie de legume la pranz si la cina;
- Se va adauga o portie de fructe (care poate fi considerata parte a unei mese principale sau gustare). Se pot consuma atat fructe proaspete, fructe uscate, dar si compoturi si conserve de fructe;
- Consumul de unt, margarina sau dressingul pentru salate va fi redus la jumarate. Folositi doar ingrediente cu un continut scazut de grasimi sau fara grasimi;
- Se va limita consumul de carne la 200 g/zi. Pot fi consumate produse vegetariene;
- In alimentatia zilnica se pot introduce cantitati mai mari de legume, orez, paste si fasole uscata;
- Se vor consuma produse lactate (in special lapte) fara grasimi, de trei ori pe zi;
- In loc de gustarile tipice (chips-uri, etc.) se vor consuma covrigei fara sare, nuci, stafide, graham, iaurt cu continut scazut de grasimi, popcorn simplu si legume crude;
- Se vor alege produsele alimentare care au continut redus de sodiu, conform informatiilor nutritionale de pe etichetele acestora.

Dieta DASH in alimentatia zilnica

Pentru a respecta principiile nutritive ale dietei DASH trebuie sa includeti in planul dietetic zilnic urmatoarele grupe de produse alimentare:
- cereale: 7 - 8 portii pe zi;
- legume: 4 - 5 portii pe zi;
- fructe: 4 - 5 portii pe zi;
- lactate cu continut scazut (sau fara) de grasimi: 2 - 3 portii pe zi;
- carne de pasare si peste: 2 portii pe zi sau chiar mai putin;
- nuci, seminte, fasole uscata: 4 - 5 portii pe saptamana;
- grasimi si uleiuri: 2 - 3 portii pe zi;
- dulciuri: mai putin de 5 portii pe saptamana.

Cat inseamna o portie?

Cand doriti sa adoptati un plan de alimentatie sanatoasa este important sa stiti care este dimensiunea unei portii. Urmatorul tabel va ofera cateva exemple:

Produse alimentare
Dimensiunea unei portii
paste fierte sau orez 1/2 ceasca
paine 1 felie
legume sau fructe crude 1 cana
lapte 250 ml
ulei de masline 1 lingurita
carne gatita 100 g
tofu


Citeste si despre:

Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala Ai grija de inima ta! Cum poti preveni aparitia hipertensiunii arteriale Hipertensiunea arteriala: simptome si monitorizare Inca un motiv pentru a consuma iaurt Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Secretele dietei DASH Cum combatem depresia prin alimentatie? Cum influenteaza mancarea procesata functia cognitiva Pseudotumor cerebri (Hipertensiunea intracraniana idiopatica) Hipertensiunea arteriala la copii Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Hipertensiunea pulmonara