Nutritia pe timpul verii

Actualizat: 27 Mai 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Spitalul judetean Arad

Generalitati


Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator.

Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare.

Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. 

Pielea uscata si degradata

Vara este anotimpul in care pielea necesita o ingrijire speciala, deoarece caldura, razele soarelui (razele ultraviolete) accelereaza degradarea acesteia. Pe parcursul intregii veri, pielea trebuie protejata corespunzator de arsurile solare (creme protectoare, hidratare corespunzatoare), deoarece o expunere necorespunzatoare, indelungata la razele ultraviolete poate cauza o imbatranire precoce a pielii sau chiar cancer cutanat.
Exista si alti factori care pot determina o deteriorare a pielii, precum apa sarata, clorul (apa din piscine), muscaturile de insecte sau traumatismele.

Dieta

Exista mai multe moduri in care alimentele iti pot afecta pielea, protejandu-te impotriva ridurilor, arsurilor solare si a cancerului de piele. Dar cele mai multe dintre mecanisme se refera la antioxidanti, compusi antiimbatranire din alimente care lupta impotriva deteriorarii pielii in moduri doiferite.. Fructele in general si in special fructele de padure precum zmeura, afinele, capsunile au un continut ridicat de vitamina C si antioxidanti, cu rol in protejarea pielii. Exista si alte alimente cu rol protector precum carnea slaba (care contine aminoacizi, proteine animale), fasolea, alunele, nucile, semintele (care contin proteine si uleiuri vegetale), protejeaza unghiile, parul si pielea.


Hidratarea corespunzatoare este foarte importanta pentru ingrijirea pielii. Specialistii recomanda consumul unei cantitati mari de lichide pe parcursul verii (in total 3-4 litri pe zi).
De asemenea, este foarte importanta inlocuirea sarurilor minerale pierdute prin transpiratia excesiva, in special calciul, care poate fi suplimentat din lactate (iaurt, lapte, branza de capra sau vaca).

Infectia micotica

Caldura si umezeala excesiva pot favoriza aparitia infectiilor micotice recidivante. Cele mai frecvente infectii de acest fel sunt onicomicozele (infectia fungica a unghiilor). Acest tip de infectie este usor de contactat, in special in cazul persoanelor care frecventeaza piscine (gresia, gratarele de lemn, prosoapele pot favoriza raspandirea infectiei).

Onicomicoza si celelalte infectii micotice sunt recidivante (reapar), chiar daca sunt tratate corespunzator si sunt mai frecvente in randul persoanelor cu un sistem imunitar deficitar (diabetici, persoane cu boli sau infectii cronice, persoane aflate in tratament imunosupresor, etc). Incaltamintea nepotrivita, care favorizeaza umezeala, precum si igiena deficitara, predispun la aparitia onicomicozei piciorului.

Dieta

Pe langa adoptarea unei igiene corespunzatoare, exista anumite alimente care protejeaza organismul impotriva infectiilor micotice. Dintre acestea amintim lactatele si in special iaurtul (cu enzime si culturi de lactobacil active). Este important de stiut ca in cazul oricarei infectii trebuie sa se adopte o dieta care sa nu contina glucide concentrate (bomboane, prajituri, inghetata, ciocolata etc). Cresterea glicemiei (nivelului de zahar din sange) favorizeaza aparitia infectiilor, in special a celor micotice (diabetici).

Parul degradat

Soarele aspru care lucreaza asupra parului il face fragil  si uscat, astfel mai predispus la rupere. In timpul verii este extrem de esential sa ai grija de corpul si parul tau. In afara de aceasta ingrijire este extrem, se pot folosi crema de protectie solara, esarfe, seruri, balsamuri. De asemenea este foarte important sa mananci corect si sa te mentii hidratat. Nu doar ingijirea externa, ci si dieta potrivita poate face o mare diferenta. 

Dieta

Carnea slaba, carnea de peste, fructele de mare (in special crevetii), salata de fasole sunt alimente cu un cotinut bogat in proteine, fibre (cheratine), iaurtul si avocado (bogat in vitamina B5), ficatul si ouale (bogate in vitamina B8), cerealele, alunele, semintele (bogate in acid folic), laptele si iaurtul (bogate in calciu si alte saruri minerale), carnea rosie si carnea de peste (bogate in zinc), toate aceste alimente protejeaza impotriva caderii si degradarii parului. Spanacul este o sursa de fier, iar deficienta de fier s-a dovedit a fi una din principalele cauze ale caderii parului. Spanacul ofera nutrienti precum vitamina A, vitamina C si proteine facandu-l o parte esnetiala a dietei.

Crampele musculare

Crampele musculare sunt consecinta deshidratarii si exercitiului fizic exagerat. Hidratarea necorespunzatoare determina un dezechilibru electrolitic (sodiul, potasiul si calciul sunt cel mai frecvent eliminate prin transpiratie excesiva), care poate cauza acidoza lactica (febra musculara) sau crampe musculare.

Dieta

Reechilibrarea hidroelectrolitica este foarte importanta pe tot parcursul verii, fiind recomandate sucurile cu un cotinut bogat in saruri (sucurile pentru sportivi). De asemenea, exista mai multe alimente cu un continut bogat in saruri, in special potasiu: bananele, stafidele, cartofii si spanacul.

Leziunile oculare

Degenerescenta maculara senila este o boala a retinei cu o oarecare predispozitie genetica (se transmite la descendenti) si care poate aparea dupa o anumita varsta (de obicei peste 55 ani), fiind determinata de expunerea excesiva la razele ultraviolete (UVB).

Dieta

Se stie ca retina (regiunea unde se formeaza imaginile) este foarte bogata in vitamina A. De aceea, consumul unor alimente bogate in vitamina A, vitamina C si E, zinc si betacaroten protejeaza impotriva aparitiei degenerescentei maculare senile. Se recomanda consumul unor alimente precum napii, boabele de mustar, ardeii, morcovii si afinele. Sunt recomandate de asemenea ouale, care contin luteina, substanta antioxidanta cu rol protector asupra retinei.

Racelile de vara

Dieta

Studiile medicale recente recomanda o dieta bogata in acid L-lysin, insa nu exista suficiente dovezi pentru a demonstra acest lucru. O susceptibilitate crescuta pentru aparitia afectiunilor cu afectare neurologica o are deficitul de vitamina B si riboflavina. Sunt recomandate de asemenea cerealele integrale, painea integrala sau suplimentele alimentare cu complexe de vitamina B.

Primul ajutor in leziunile oculare

Accidentele se pot intampla oricui, de aceea este foarte important ca orice persoana sa stie sa acorde primul ajutor atunci cand este necesar.

Expunerea la substante chimice

In cazul expunerii accidentale a ochiului la substante chimice iritante se recomanda urmatoarele:

- indepartarea imediata a lentilelor de contact, deoarece pastrarea acestora poate favoriza absorbtia substantelor toxice in cornee si poate cauza complicatii grave;

- spalarea imediata a ochilor cu apa curata, pentru o durata de 10-15 minute, pana la eliminarea toxicului

- este necesar consultul medical de specialitate deoarece majoritatea substantelor chimice provoaca leziuni oculare grave. Este important ca in momentul prezentarii la medic sa se mentioneze substanta toxica incriminata.

Obiecte straine intraoculare

In cazul in care exista suspiciunea unui corp strain intraocular se recomanda urmatoarele:

- evitarea frecarii ochiului, deoarece aceasta manevra poate agrava leziunea;

- spalarea mainilor cu apa si sapun pentru a preveni infectarea ochiului;

- spalarea ochiului cu apa calduta dupa indepartarea blanda a pleoapei (intoarcerea acesteia daca este posibil). Deseori acest lucru ajuta la eliminarea rapida a obiectului iritant;

- in cazul in care se vizualizeaza obiectul se recomanda indepartarea acestuia cu un servetel sau material curat si umed;

- in cazul in care nu se reuseste indepartarea obiectului este necesar consultul medical de urgenta, pentru a evita complicatiile infectioase si hemoragice.


Citeste si despre:

Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii Deshidratarea, pericolul verii. 5 semne ascunse ale lipsei de apa in organism Proprietatile nestiute ale plantei aloe vera Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula Elemente nutritive pentru un par sanatos Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Recomandari alimentare pentru vara 8 ponturi realiste pentru tonifierea corpului inainte de sezonul estival De ce racim vara? 10 alimente care va protejeaza de soare 8 sfaturi pentru o vara sanatoasa