15 alimente bogate in probiotice

Actualizat: 20 Mai 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alimentele bogate in probiotice, bacteriile bune asociate cu numeroase beneficii pentru sanatate, au castigat o popularitate marcanta in ultimii ani.

Microorganismele vii regasite si in flora intestinala s-au dovedit a fi capabile sa imbunatateasca sanatatea digestiva, sa intareasca sistemul imunitar si sa reduca riscul de instalare a cancerului.

Numeroase tipuri de alimente fermentate furnizeaza probiotice, insa nu toate contin culturi active. Invatati sa alegeti cele mai bune surse de bacterii sanatoase in dieta zilnica si bucurati-va de proprietatile lor benefice pe termen lung!

Surse alimentare de probiotice

1. Ceaiul Kombucha

Kombucha este un tip de ceai fermentat, faimos pentru continutul sau foarte generos de bacterii benefice. Bautura este folosita de secole intregi pentru cresterea nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si pierderea kilogramelor in plus. Intrucat furnizeaza o concentratie mare de probiotice, nu este recomandat persoanelor predispuse la candidoza.

2. Varza murata

Un preparat foarte popular in bucataria traditionala romaneasca, varza murata este totodata si o sursa excelenta de probiotice, fiind pregatita prin fermentatie, cu ingrediente naturale. Culturile vii din acest aliment pot fi utile si in reducerea simptomelor alergice. Varza murata este si o sursa excelenta de vitaminele B, A, E si C, insa este recomandat sa o consumati in cantitati moderate, din pricina continutului ridicat de sare.

3. Iaurtul

Poate ca cel mai cunoscut aliment asociat cu suplimentarea probioticelor in organism este iaurtul, in special cel preparat in casa, din maia bogata in culturi vii. Evitati sortimentele de iaurt din magazine care contin sirop de porumb bogat in fructoza, indulcitori artificiali si arome sintetice, care va aduc mai multe deservicii sanatatii, nicidecum o portie importanta de bacterii bune.

4. Supa japoneza cu miso

Acest tip de supa folosit ca remediu natural in medicina traditionala japoneza este un bun reglator digestiv, fiind preparat din secara fermentata, fasole, orez sau orz si o lingura de miso - o pasta obtinuta din amestecul boabelor de soia cu orez, orz, drojdie, sare si apa.

Toate ingredientele din pasta miso sunt lasate la fermentat in butoiase de lemn, pe perioade ce variaza de la cateva luni (pentru o pasta mai dulceaga) pana la doi ani (pentru un gust mai puternic).

5. Chefirul

La fel ca iaurtul, chefirul este un produs lactat bogat in lactobacili si bacterii bifidus, ce contribuie la mentinerea sanatatii tractului digestiv. Acelasi aliment este si o sursa generoasa de antioxidanti, cata vreme este consumat in forma sa organica, fara indulcitori artificiali si alte arome sintetice.

6. Laptele batut

Laptele batut intra si el in lista alimentelor care asigura un aport important de probiotice, datorita culturilor vii adaugate pentru fermentarea zaharurilor din lapte. Cand este adaugat in retete ce necesita prelucrare termica, laptele batut isi pierde insa proprietatile probiotice.

7. Branza de vaci fermentata

Gratie continutului sau de bacterii lactice probiotice, branza de vaci fermentata are un rol benefic in intretinerea intestinului uman. Acest aliment furnizeaza culturi vii de L. acidophilus and B. bifidum, precum si alte tulpini de culturi lactice.

8. Amestecul coreean Kimchi

Un preparat coreean agreat la scara larga este Kimchi, format din varza murata amestecata cu alte ingrediente, precum fulgii de ardei iute, ghimbir si ceapa. Acest mix, in stare proaspata (nu si cel conservat), este bogat in probiotice.

9. Laptele de soia

Boabele de soia au, in forma lor naturala, cateva proprietati probiotice, insa sortimentele moderne de lapte din soia contin si culturi vii de bacterii sanatoase adaugate. Verificati eticheta produsului si asigurati-va ca are tiparit mesajul culturi active.

10. Laptele cu probiotice

Un produs nou pe piata alimentara, laptele cu probiotice poate fi si el o sursa importanta de bacterii bune. Unele cercetari au concluzionat ca acest aliment fortificat poate sa cauzeze balonare si eructatii copiilor si persoanelor varstnice.

11. Ciocolata neagra

Ciocolata neagra s-a inscris de ceva vreme in lista alimentelor benefice sanatatii, cata vreme are o concentratie cat mai mare de cacao si un continut cat mai mic de zahar sau indulcitori sintetici. In afara de aportul sau bogat de antioxidanti si efectul de energizare, ciocolata neagra se mai remarca si prin probioticele pe care le furnizeaza organismului. Acest desert poate fi cu adevarat benefic sistemului digestiv.

12. Microalgele

Microalgele, precum chlorella si spirulina (Spirulina platensis), sunt utilizate ca ingrediente pentru sucuri naturale cu numeroase proprietati curative. Continutul lor de probiotice vii le ajuta sa fie si un adjuvant excelent in mentinerea sanatatii digestive, dar si in intarirea sistemului imunitar.

13. Castravetii murati

Desi au in compozitie multa sare, adaugata in procesul fermentatiei, castravetii murati sunt sanatosi prin prisma probioticelor care ajung in organism in urma consumului. Adaugati cateva felii din aceste muraturi sandwich-urilor, pentru un plus de gust, dar si de bacterii sanatoase.

14. Tempeh

Tempeh este un preparat din soia originar din Indonezia, folosit ca inlocuitor al carnii, bogat in vitamina B12 si probiotice. Tot tempehul ajuta si la inlocuirea bacteriilor bune pierdute in timpul tratamentelor cu antibiotice sau prin consumul de apa cu clor. Procesul de fermentatie prin care trec boabele de soia pentru a se obtine tempehul face ca acest produs sa fie mai usor digerat de organism, comparativ cu alte produse pe baza de soia. Alimentul poate sa fie prajit, fript pe gratar, copt sau preparat sub forma de chiftele.

15. Maslinele in saramura

Un alt aliment excelent pentru suplimentarea portiei zilnice de probiotice sunt maslinele in saramura, intrucat absorb toate culturile vii care fermenteaza in lichidul special. Adaugati-le in salate, in toppingul pentru pizza sau consumati-le ca gustare, alaturi de branza de vaci fermentata.


Citeste si despre:

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism Dieta de vara - alimente secrete Recomandari alimentare pentru sindromul de colon sau intestin iritabil 6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului Probioticele, adjuvanti excelenti in prevenirea racelii Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Alimente cu proprietati antivirale si antibacteriene Cele mai bune alimente care stimuleaza lactatia Probiotice pentru o digestie usoara de Sarbatori Care sunt efectele alimentatiei asupra sanatatii vaginale? Efectele benefice ale probioticelor asupra organismului Recomandari alimentare pentru hemoroizi
Cere sfatul medicului ×