Raceala si gripa nu se trateaza cu antibiotice, deoarece acest tip de medicamente sunt eficiente numai impotriva infectiilor bacteriene, a precizat, marti, directorul Institutului "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, cu ocazia Zilei Europene a Informarii despre Antibiotice.
"Antibioticele sunt eficace numai impotriva infectiilor bacteriene si nu pot ajuta la vindecarea de infectii cauzate de virusi, precum raceala sau gripa. De asemenea, este bine de stiut ca antibioticele nu impiedica bacteriile sa se transmita la alte persoane si ca produc reactii adverse. Este foarte important pentru o persoana sa nu ia antibiotice pentru motive eronate sau in mod incorect, ci doar atunci cand sunt prescrise de medic. Bacteriile si-au dezvoltat din ce in ce mai multe mecanisme de rezistenta, facand ca antibioticele sa isi piarda eficacitatea foarte repede", a explicat Streinu-Cercel.
Potrivit studiilor realizate la nivel european, aproape 70% dintre persoanele care racesc iau antibiotice pentru a se trata.
Primul raport epidemiologic la nivel european, realizat in 2007, arata ca numarul bacteriilor rezistente la antibiotice este in crestere. De asemenea, din studiile realizate pana in prezent in Romania, se constata ca aproximativ 30% din pacientii care se interneaza in spitale sufera de infectii cu germeni foarte rezistenti la antibiotice.
Pe de alta parte, medicii recomanda pacientilor care iau antibiotice este sa nu opreasca tratamentul atunci cand se simt mai bine, ci atunci cand expira perioada impusa de medic. in plus, medicamentele ramase dupa terminarea tratamentului trebuie aruncate, pentru ca, de cele mai multe ori, nu sunt pastrate in conditii adecvate si, din aceasta cauza, isi pierd eficacitatea.
Medicii mai avertizeaza ca supradozarea sau administrarea gresita a antibioticelor poate determina aparitia si dezvoltarea unor bacterii rezistente la aceasta categorie de medicamente. Astfel, la o viitoare imbolnavire, antibioticele risca sa nu mai fie eficiente in cazul unei infectii bacteriene.
Incepand din acest an, Consiliul Europei a stabilit ca, pe 18 noiembrie, sa fie sarbatorita, in toate statele membre, Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice. in Romania, Institutul de Sanatate Publica incearca sa aduca in atentia publicului problematica rezistentei bacteriilor la antbiotice si a consumului irational si fara prescriere medicala a acestora.