Tiroidita subacuta

Actualizat: 02 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Madalina Alice Lata
Consultant medical:

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Spitalul Clinic Judetean de urgenta Oradea

Ce este si cum functioneaza glanda tiroida?


Glanda tiroida, este o glanda endocrina situata in partea din fata a gatului, are forma literei H si multiple roluri in organismul uman, precum:
- controleaza intreg metabolismul
- termoreglare
- influenteaza apetitul
- rol asupra sistemului cardio-vascular, digestiv
- aspectul parului, unghiilor si a pielii
- rol in metabolismul glucozei si a colesterolului

La nivel microscopic, glanda tiroida este organizata sub forma de foliculi, care la interior contin coloidul, o substanta gelatinoasa.

In interiorul foliculilor tiroidieni, sub controlul hipofizei si hipotalamusului si sub influenta iodului, se vor forma cei doi hormoni tiroidieni: tiroxina si triiodotironina, care circula prin sange spre toate organele tinta, unde isi vor indeplini rolurile specifice.

Ce este tiroidita subacuta?

Tiroidita subacuta, cunoscuta si cu denumirea de tiroidita De Quervain, tiroidita granulomatoasa si tiroidita cu celule gigante, reprezinta inflamatia glandei tiroide cu caracter subacut determinata de virusuri precum:
- virus Coxsackie
- echovirusuri
- virusuri gripale
- adenovirusuri
- virusul urlian

Majoritatea pacientilor diagnosticati cu aceasta boala, au in antecedentele imediate o infectie a cailor respiratorii superioare.

Afectiunea este mai frecventa in randul femeilor, are un caracter sezonier, aparand mai frecvent vara.

Debutul bolii este unul brusc, cu stare de subfebrila, care doar in formele grave poate ajunge la 39-40 grade celsius, cu frisoane, mialgii, artralgii, astenie, stare generala alterata.

Fenomenele locale de la nivelul tiroidei depind de terenul pe care a debutat tiroidita subacuta:
- pe o tiroida indemna, in limite normale, se va produce o hipertrofie moderata si globala a volumul tiroidian
- pe o tiroida preexistent hipertrofiata, poate imbraca orice aspect posibil: gusa mare, giganta, uniforma, nosulara, polinodulara.

Tiroida este dureroasa spontan si la palpare, este dura, durerea este exacerbate de miscarile gatului, deglutitie si iradiaza la nivelul mandibulei si occipital. Este caracteristic: caracterul saltant, migrator al durerii de la un lob la altul.

Din punct de vedere functional, tiroiditele, la debut, sunt insotite de fenomene de hipertiroidism precum: tahicardie, transpiratii, insomnia, din cauza faptului ca inflamatia va determina ruperea foliculilor tiroidieni, cu eliberarea in circulatie a hormonilor in exces.

Fazele tiroiditei

Faza de siderare functionala cu o durata de 3-4 saptamani se caracterizeaza prin: leziunile inflamatorii foliculare determina deversarea coloidului in spatiile interstitiale, iar
hormonii tiroidieni stocati ajung in circulatie determinand tireotoxicoza tranzitorie, in care hormonii din periferie FT4 si FT3 sunt in exces iar ecografic se deceleaza aspect patat al tiroidei, cu zone hipoecogene alternand cu zone izoecogene/

Scintigrama evidentiaza o tiroida necaptanta, scintigrama alba (prin distugerea parenchimului care este nefunctional si prin TSH supresat).

Faza de recuperare (3-4 saptamani)
- FT3, FT4 scad treptat, fiind preluati de tesuturi, dar tiroida inca nu secreta hormoni. Pe masura ce hormonii tiroidieni scad, TSH-ul creste si se restaureaza eutiroidia, dupa o faza tranzitorie de hipotiroidie.

Parenchimul tiroidian se va reface atat morfologic, cat si functional.

Majoritatea cazurilor se vindeca in 2-4 luni, complet (restitutio ad integrum, cu eutiroidie) sau cu sechele (noduli reziduali) sau hipotiroidie (rar).

Semiologia de laborator si imagistica:

Asa cum am mentionat, sunt importanti de dozat hormonii: FT4, FT3 si TSH, pentru a aprecia functia tiroidei:

- Ecografia tiroidiana pentru a vizualiza aspectul tiroidei si prezenta adenopatiilor.

- Scintigrama tiroidiana pentru a aprecia capacitatea tiroidei de a capta iodul radio marcat.

- VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) va fi crescut.

In contextual infectios, leucocitele pot fi in numar crescut

Diagnostic diferential

Tiroidita acuta: in cazul tiroiditei acute, care este determinate de bacterii, debutul bolii este mult mai brusc, cu febra foarte mare, stare generala alterata. Durerea la nivelul gatului este atat de mare, incat nu este posibila palparea sau efectuarea ecografiei tiroidiene

Tiroidita cronica autoimuna Hashimoto: in acest caz, nu exista durere la nivelul tiroidei, probele inflamatorii sunt normale, iar anticorpii antitiroidieni specifici sunt in titru crescut, iar aspectul ecagrafic este caracteristic de “mancat de molii”

Boala Basedow Graves: hormonii tiroidieni sunt in titru crescut, TSH mult supresat, iar anticorpii anti receptor TSH crescuti confirma diagnosticul

Hemoragia intrachistica: se poate manifesta prin durere si cresterea brusca in volum a glandei tiroide, in schimb, lipseste sindromul inflamator, iar ecografia si examenul citologic vor confirma diagnosticul

Tratament

Obiectivele terapiei:
- combaterea inflamatiei tiroidiene
- anularea tireotoxicozei tranzitorii
- substitutia hipotiroidismului indus

Tratamentul este necesar pentru a ameliora simptomatologia pacientului si pentru a evita o evolutie nefavorabila, intrucat tiroidita in sine se poate vindeca spontan in cateva saptamani sau luni.

Forme usoare se vor administra antiinflamatoare nesteriodiene.

Forme medii si severe: corticoterapie, dozele se vor scadea treptat in functie de evolutia clinica si de valorile sindromului inflamator. Daca se suspenda brusc terapia, apare recidiva bolii si este necesara reluarea terapiei in doze de atac.

Evolutie

Ameliorarea tabloului clinic este rapida, dupa 1-2 zile dispare durerea localizata.

Durata tratamentului trebuie sa fie cam de 4-6 saptamani pentru prevenirea recidivelor.

In cazurile in care se va instala hipotiroidismul permanent, se va introduce tratamentul cu substitutie hormonala tiroidiana de sinteza, care va trebui urmat toata viata, cu ajustarea dozelor periodic in functie de valorile hormonale de laborator.

Cand sa te prezinti la medic?

Este necesar sa te prezinti la medicul endocrinolog cand observi marirea brusca in volum a glandei tiroide, insotita de durere, stare generala alterata, mialgii, iar in zilele/saptamanile precedente ai trecut printr-o infectie respiratorie virala.

Concluzii

Tiroidita subacuta, este o patologie destul de des intalnita in practica medicala, apare cel mai frecvent la femeile de varsta mijlocie, dupa o infectie virala de tract respirator superior, are un debut insidios cu stare de subfebrilitate, sensibiliate la nivelul tiroidei, marirea in volum a acesteia, cu o faza tranzitorie de tireotoxicoza, care poate fi urmata de hipotiroidism tranzitoriu sau permanent.

Bibliografie:
https://emedicine.medscape.com/article/125648-overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279084/


Citeste si despre:

Hipotiroidia Ce este amenoreea primara si cea secundara? Importanta clinica a tiroglobulinei Relatia dintre bolile autoimune si cancer Sindroame gripale 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Care este diferenta dintre virusuri si bacterii Cat de periculos este sa folositi o batista in sezonul gripal Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale Cum sa tii sub control diabetul zaharat in sezonul rece? Care este perioada de incubatie pentru gripa?