Virusul coxsackie si sarcina

Actualizat: 07 Februarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Virusul coxsackie este un virus din familia enterovirusurilor. Aceste virusuri sunt destul de frecvente pe durata sarcinii, dar, de cele mai multe ori, nu reprezinta un pericol grav pentru mama sau pentru copil. Diferitele tulpini ale virusului coxsackie sunt, de obicei, vinovate de aparitia bolii mana, picior, gura.

Boala mana, picior, gura este o infectie extrem de contagioasa. Astfel, boala se poate raspandi foarte usor de la persoana la persoana prin contact direct cu mainile murdare sau cu suprafetele contaminate cu fecale.

De asemenea, poate fi transmisa si prin contactul cu lichidul din eruptiile cutanate, saliva, scaunul sau secretiile respiratorii ale unei persoane infectate.

Tablou clinic

Virusul coxsackie, sub forma bolii mana, picior, gura, infecteaza cel mai frecvent copiii cu varste sub 5 ani. Cu toate acestea, adultii pot fi afectati ocazional.

De asemenea, virusul este mai frecvent in anumite parti ale lumii, cum ar fi Asia. In general, este o afectiune usoara care dispare singura in cateva zile.

Simptomele bolii mana, picior, gura incep sa se dezvolte dupa trei pana la sapte zile de la infectia initiala si sunt reprezentate de:

- Febra (38-39 grade Celsius);
- Pierderea apetitului alimentar;
- Stare de iritabilitate;
- Alterarea starii generale;
- Dureri de cap;
- Tuse;
- Dureri la inghitire;
- Ulceratii sau vezicule dureroase la nivelul gurii;
- Eruptii la nivelul mainilor, picioarelor sau chiar al zonelor genitale.

Trebuie cunoscut faptul ca in cazul adultilor, de cele mai multe ori, virusul nu produce simptome.

Factori de risc

Infectarea cu virusul coxsackie in timpul sarcinii poate reprezenta un risc mic pentru copil. Cu toate acestea, riscul exista doar daca virusul este capabil sa treaca prin bariera reprezentata de placenta. Riscurile ca acest lucru sa se intample sunt extrem de mici.

Totusi, trebuie stiut ca infectia cu virusul coxsackie creste usor riscul de avort spontan sau de a naste un copil mort. Acest lucru este valabil in cazul oricarei infectii din timpul sarcinii.

Boala mana, picior, gura este mai riscanta atunci cand mama dobandeste virusul mai aproape de sfarsitul sarcinii. Infectiile apropiate nasterii sunt mai riscante, putand provoca boala mana, picior, gura la nou-nascut.

Exista, de asemenea, unele dovezi care afirma ca virusul coxsackie este legat de defectele cardiace congenitale, dar si de alte anomalii la copil. Cu toate acestea, exista date conflictuale cu privire la aceste aspecte.

De obicei, copiii dezvolta imunitate ulterioara la boala daca au fost expusi la virus. Din acest motiv, boala afecteaza foarte rar persoanele mai mari de 10 ani.

De multe ori, infectia este preluata de adulti atunci cand au imunitatea scazuta, de exemplu in sarcina.

Complicatiile pe care o femeie insarcinata le poate dezvolta sunt rare, dar includ, in general, afectarea sistemului nervos. Acest lucru poate duce la meningita (inflamatia meningelor, adica a membranelor ce protejeaza sistemul nervos central), encefalita (inflamarea creierului), paralizie.

In cazuri extrem de rare, atat mama, cat si copilul pot suferi de insuficienta respiratorie.

Diagnostic

Atunci cand eruptiile cutanate exista, medicul poate diagnostica foarte usor boala mana, picior, gura doar prin simplul examen fizic. De asemenea, medicul va verifica amanuntit gura si corpul.

Medicul poate preleva probe din gat cu ajutorul unui tampon sau poate solicita un esantion de scaun. Aceste probe vor fi trimise la laborator pentru a confirma diagnosticul.

Optiuni de tratament

Nu exista un tratament curativ pentru infectia cu virusul coxsackie. In cele mai multe cazuri, infectia va disparea fara tratament in sapte pana la zece zile.

Cu toate acestea, medicul poate recomanda anumite tratamente pentru a usura simptomele. Medicul va tine cont de sarcina si va compara riscurile cu beneficiile.

Tratamentele pot include:

• Unguente topice pentru calmarea eruptiilor cutanate;

• Antiinflamatoare nesteroidiene pentru calmarea durerilor de cap;

• Diferite siropuri pentru ameliorarea durerilor in gat.

Exista si cateva metode prin care boala poate fi gestionata si la domiciliu. Acestea includ:

• Aplicarea compreselor reci sau de gheata pe locurile cu eruptii;

• Consumarea de inghetata sau bauturi reci;

• Evitarea fructelor citrice, a bauturilor din fructe si a celor acidulate;

• Evitarea alimentelor picante, sarate sau foarte condimentate.

• Gargara cu apa calduta si sarata poate ajuta la ameliorarea durerii asociate cu ulceratiile de la nivelul gurii si a gatului.

De asemenea, in unele cazuri, medicul poate recomanda si administrarea de antivirale. Acestea nu vor vindeca boala, dar vor face ca aceasta sa treaca mai repede si sa fie mai usoara.

Daca apare deshidratarea severa, medicul poate solicita administrarea de fluide pe cale intravenoasa.

Profilaxie

Boala mana, picior, gura este provocata de virusul coxsackie. Acest virus afecteaza in principal copiii, de aceea este mult mai probabil sa se intre in contact cu virusul atunci cand se sta in preajma copiilor.

Daca o femeie are deja alti copii cu boala mana, picior, gura si este insarcinata, trebuie sa tina cont de anumite aspecte prin care se poate proteja. Acestea sunt reprezentate de:

• Spalarea mainilor in mod frecvent, mai ales dupa fiecare contact cu copilul bolnav. Copiii trebuie sa fie invatati sa isi spele mainile dupa ce au tusit sau stranutat.

De asemenea, trebuie invatati sa stranute sau sa tuseasca in servetele de unica folosinta, in acest mod evitand imprastierea virusurilor;

• Purtarea unei masti faciale;

• Spalarea si dezinfectarea frecventa a jucariilor si a suprafetelor comune (in lipsa dezinfectarii, virusul poate trai chiar si zile intregi);

• Evitarea atingerii leziunilor cutanate ale copiilor bolnavi;

• Evitarea impartirii obiectelor personale, dar si a paharelor sau a oricaror lucruri ce intra in contact cu saliva. De asemenea, pe perioada bolii, copiii nu trebuie pupati;

• Mentinerea unei stari optime de hidratare. Deshidratarea reprezinta un adevarat risc de infectie pe perioada sarcinii. De asemenea, deshidratarea poate provoca si alte complicatii, precum contractii sau travaliu prematur.

Apa trebuie consumata in cantitati optime chiar si daca nu exista simptomele infectiei virale.

Pentru evitarea infectiei cu virusul coxsackie, dar si cu alte virusuri, femeile insarcinate trebuie sa evite spatiile mici, in care exista un numar mare de persoane.

Concluzii

Infectia cu virusul coxsackie se remite in aproximativ sapte zile de la debutul simptomelor, iar reinfectia este mai putin frecventa. Organismul construieste, de obicei, imunitate la virusurile care provoaca boala.

Daca o femeie dezvolta o infectie cu virusul coxsackie in timpul sarcinii, aceasta trebuie sa discute cu medicul cat mai curand posibil.

Sansele potentialelor riscuri sunt destul de mici, existand dezbateri cu privire la orice tulburari legate de infectiile cu virusul coxsackie pe durata sarcinii.

Cu toate acestea, preventia este extrem de utila si se face prin urmarea unor pasi simpli.


Citeste si despre:

Ce cauzeaza bolile infectioase si cum se transmit? 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat Herpangina - cauze, simptome si tratament Explorarea meningitei: tipuri si diferente Meningita aseptica (virala) Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Bolile copilariei Miocardita pediatrica Sarcoidoza Bolile pancreasului Meningita - cauze, simptome, tratament