Angina herpetica, o infectie virala comuna

Actualizat: 10 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este angina herpetica


Angina herpetica este o infectie virala ce se raspandeste rapid in special intre copii, in comunitati precum gradinita sau scoala. Infectia produce febra inalta si afte bucale ce pot fi dureroase.

Prevalenta

Angina herpetica afecteaza cel mai frecvent copiii mici, cu varsta sub 10 ani, din cauza colectivelor in care sunt zilnic. Adolescentii si adultii pot dobandi si ei aceasta infectie, insa mai rar. Au risc crescut nou-nascutii, persoanele cu imunosupresie si femeile insarcinate.

Angina herpetica este o infectie virala comuna ce se raspandeste repede, fiind mai frecventa in lunile de vara si de toamna.

Consecinte asupra organismului

Angina herpetica cauzeaza afte in interiorul cavitatii bucale si gatului copilului, ceea ce va face ca alimentarea si bautul de apa sa fie dureroase. Inghitirea poate deveni din ce in ce mai dificila, ducand la probleme de nutritie ale copilului. In astfel de situatii este esential sa insistati asupra alimentatiei si hidratarii, chiar daca cei mici o evita.

Semne si simptome

Simptomele variaza de la pacient la pacient, iar severitatea poate fi de asemenea diferita.

Simptomele comune includ:
Febra
• Dureri de cap
• Pierderea apetitului
Gat inflamat
• Afte bucale si in gat
• Dificultati de inghitire
• Durere la mestecare si inghitire, inclusiv la inghitirea salivei

Cauze

Angina herpetica este causata de virusuri foarte contagioase din familia coxsackievirusurilor si a enterovirusurilor:
Virusul coxsackie A si B
• Ecovirus
Enterovirus 71

Contrar denumirii, infectia cu herpes nu este cauza acestei infectii. Virusurile cauzatoare sunt foarte contagioase, se raspandesc usor si supravietuiesc mult timp in medii externe corpului uman.

Modalitatile prin care virusul se transmite de cele mai multe ori sunt:
• Contactul cu cineva care are virusul: imbratisari, joaca, vorbit de la distanta mica
• Particule mici expectorate in timpul vorbirii, tusei, stranutului
• Contactul direct cu fluidele corpului (saliva, mucus, urina) unei persoane infectate

Perioada de incubatie, acea perioada de la momentul expunerii pana cand incep simptomele, dureaza intre 3 si 5 zile pentru angina herpetica.

In aceasta perioada virusul poate fi transmis mai departe, chiar daca pacientul nu are inca simptome. Contagiozitatea continua pentru pana la 3-8 saptamani dupa perioada de incubatie chiar daca pacientul primeste tratament si nu mai prezinta simptome. Totusi, perioada in care contagiozitatea este cea mai mare este in primele 2 saptamani de infectie activa.

Diagnostic

Medicul pediatru al copilului este cel ce se va ocupa de diagnosticul si tratamentul anginei herpetice. Acesta va va pune cateva intrebari cu privire la simptome si la istoricul personal patologic al copilului, urmand sa faca un examen clinic al zonelor afectate.

De regula nu este nevoie de teste speciale, intrucat aftele si tabloul clinic dat de angina herpetica este destul de specific. Astfel, examenul clinic este suficient pentru diagnostic.

Tratament

Tratamentul medicamentos nu este eficient in ameliorarea simptomelor patologiei, de vreme ce antibioticele sau medicamentele antivirale pot accentua durerea si febra. Astfel, abordarea este de tip "asteapta si vezi" si infectia se vindeca de la sine in aproximativ o saptamana.

Ce pot parintii sa faca in aceasta perioada este:
• Administrarea de antitermice pentru febra
• Asigurati hidratarea eficienta a copilului; deshidratarea va agrava infectia
• Evitati alimentele ce pot irita suplimentar aftele bucale: bauturi fierbinti, acidulate, alimente picante sau foarte sarate, citrice
• Utilizati anestezice topice pentru afte, daca medicul recomanda
• Clatiti gura copilului dupa fiecare masa

Limitati, pe cat posibil, contagiozitatea infectiei. Copilul poate sta intr-o camera bine ventilata, fara prea mult contact cu membrii familiei sau cu cei din jur.

Aftele bucale pot fi foarte inconfortabile, inducand o lipsa de apetit semnificativa. Pentru a evita deshidratarea si problemele de nutritie, incercati sa oferiti copilului alimente ce pot "racori" leziunile, ameliorand simptomele:
• Produse lactate reci, nu foarte sarate
• Bauturi cu electroliti sigure pentru copii
• Inghetata simpla
• Alimente moi, fara gusturi intense
• Multa apa

Angina herpetica se vindeca in majoritatea cazurilor in 7-10 zile. Daca simptomele nu se amelioreaza dupa aceasta perioada, mergeti din nou la medicul pediatru. Nu uitati ca in ciuda disparitiei simptomelor, copilul ramane in continuare contagios cateva saptamani.

Odata infectia vindecata, copilul dezvolta imunitate fata de aceasta si se reduc semnificativ sansele unei infectii secundare (insa nu este imposibil).

Preventie

Puteti preveni transmisia virusurilor responsabile de angina herpetica prin respectarea normelor uzuale de preventie a infectiilor virale:

• Asigurati igiena corespunzatoare atat a dumneavoastra, cat si a copilului dumneavoastra; spalati-va des pe maini cu apa si sapun si evitati locurile murdare, neaerisite
• Dezinfectati suprafetele ce sunt atinse frecvent din casa, camera copilului si locul de munca
• Acoperiti-va gura si nasul atunci cand tusiti sau stranutati; daca o faceti folosind mana, nu uitati sa va spalati pe maini imediat dupa
• Nu duceti copilul la gradinita, scoala sau in alte colectivitati daca este bolnav

Prognostic

Majoritatea copiilor cu angina herpetica se recupereaza in 7-10 zile complet. Simptomele pot fi severe si inconfortabile pentru copil in aceasta perioada.

Prognosticul este bun, insa hidratarea si alimentarea copilului devin o responsabilitate mare pentru parinte in aceasta perioada. Desi contagiozitatea nu dispare decat dupa cateva saptamani de la infectie, copiii se pot intoarce in colectivitati dupa ameliorarea simptomelor si la aprobarea medicului pediatru.

Riscuri mai mari in fata acestei infectii au nou-nascutii si copiii cu sistem imun compromis. Discutati cu medicul despre ce consecinte poate avea angina herpetica asupra acestora.

Concluzie

Angina herpetica este o infectie virala frecventa in randul copiilor, foarte contagioasa, dar cu prognostic bun. Aceasta se dobandeste in colectivele de copii si se manifesta prin afte bucale, afte faringiene si febra. Medicul pediatru poate diagnostica aceasta infectie in urma examenului clinic, iar tratamentul este simptomatic. Parintii au rol esential in alimentarea si hidratarea copilului pe perioada bolii, intrucat acestia vor avea tendinta puternica de a refuza mancarea si apa.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22508-herpangina
https://www.webmd.com/oral-health/what-is-herpangina


Citeste si despre:

Raceala comuna (guturaiul) Cum sa eviti infectia cu coronavirus, dar si alte infectii gripale Mononucleoza infectioasa Encefalopatia virala post Covid Imunodeficienta comuna variabila Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Infectii ale degetelor Faringita virala Infectia cu Haemophilus influenzae tip b (Hib) Sinuzita (Infectia sinusurilor) SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)