STOP parodontozei

Actualizat: 06 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Corneliu Gherasim
Consultant medical:

Dr. Corneliu Gherasim
Medic Stomatologie Generala

Generalitati


Bolile parodontale sunt afectiuni ale gingiei si osului alveolar precum si ale ligamentelor ce sustin dintele in alveola.

Ele sunt cauzate in principal de placa bacteriana care determina inflamatia parodontiului marginal.

In faza incipienta, afectiunea parodontala poarta numele de gingivita si este reversibila prin tratament adecvat si mentinerea unei igiene riguroase. Netratata, gingivita poate duce la parodontopatie (parodontoza) si in final la pierderea dintilor.

Semne si simptome

Semne alarmante:

- gingii rosii;
- gingii sensibile;
- gingii ce sangereaza la periaj si masticatie;
- usoara mancarime gingivala;
- dureri usoare, suportabile, la periaj si in timpul masticatiei unor alimente dure sau fierbinti;

Deoarece manifestarile clinice sunt reduse ca intensitate si intermitente, ele sunt de obicei tolerate de majoritatea pacientilor care nu solicita decat rar o consultatie de specialitate din aceste cauze.

Astfel, in lipsa tratamentului, afectiunea evolueaza atacand si suportul osos al dintilor prin demineralizare. Din acest moment nu mai este posibila vindecarea fara sechele tisulare, vasculare sau osoase si se instaleaza parodontopatia.

Parodontopatia este, impreuna cu caria dentara, una dintre cauzele principale care duc la pierderea dintilor.

Parodontopatia este, dupa cum ne spune si numele, o boala a parodontiului, tesutul de sustinere a dintelui in alveola osoasa. Astfel, putem intalni dinti aparent sanatosi, fara carii, care sunt mobili si care uneori necesita extractia.

Semne ale imbolnavirii parodontale sunt multe si este bine ca evaluarea lor sa nu se faca acasa, ci in cabinetul stomatologic.

Daca aveti gingii umflate, rosii violacee, care sangereaza usor, ar fi indicat sa consultati un medic stomatolog.

Prevenire

Periajul dentar corect precum si prezentarea la controlul periodic stomatologic din 6 in 6 luni sunt modalitati elementare dar foarte eficiente de prevenire a aparitiei bolii parodontale.

Periajul dentar trebuie executat de 2 ori pe zi, dimineata si seara. De asemenea, e foarte importanta tehnica de periaj pentru ca un periaj incorect poate deveni chiar nociv. De aceea, adresati-va unui medic stomatolog care va poate explica o modalitate corecta de periaj.

Alaturi de periajul zilnic este necesar un detartraj insotit de un periaj profesional, o data la sase luni.

Consult de specialitate

Boala parodontala afecteaza populatia cu varste cuprinse intre 25 si 75 de ani. Este cauza principala pentru caderea dintilor la adulti.

Daca aveti una sau mai multe simptome de mai jos trebuie sa va adresati medicului:
- sangerari ale gingiilor
- gingii rosii tumefiate
- retractii ale gingiilor
- miros neplacut al gurii.

In functie de gradul de gravitate al bolii, medicul stomatolog va decide planul de tratament.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Cat de sanatos este zambetul tau? Autovaccinul Parodontal Semnele care ne arata o afectiune parodontala Parodontoza - boala care macina dintii Trateaza parodontopatia (parodontoza) acasa in timpul liber Boli parodontale: parodontoza - cauze, 
simptome, prevenire si tratament Parodontita sau boala parodontala De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa 8 afectiuni provocate de lipsa igienei orale Boala parodontala - metode profilactice si de tratament De ce malocluziile trebuie corectate? Nu mai am nici un dinte. Ce pot face? Cauze ale respiratiei urat mirositoare Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat?