Influenta bolii parodontale in afectiunile cardiovasculare

Actualizat: 06 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Corneliu Gherasim
Consultant medical:

Dr. Corneliu Gherasim
Medic Stomatologie Generala

Generalitati


Bolile parodontale sunt afectiuni inflamatorii cronice localizate ale tesuturilor parodontale, cauzate de infectia bacteriana, avand ca rezultat o distructie a osului de suport si a fibrelor parodontale.

Principalii factori incriminati in etiologia acestei boli sunt bacteriile din placa dentara, in asociere cu factorii genetici si cei de mediu.

Afectiunile cardiovasculare reprezinta o mare problema in societatea de astazi in tarile industrializate; ele sunt prima cauza de mortalitate, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Facand analiza specifica a cauzelor deceselor datorate bolilor aparatului circulator la barbati, se constata ca ischemia cardiaca este cea mai frecventa cauza, urmata indeaproape de patologia cerebrovasculara si boala hipertensiva; la femei, ischemia cardiaca este a doua ca importanta dupa patologia cerebrovasculara, in timp ce boala hipertensiva ocupa al treilea loc.

Relatia boala parodontala – afectiuni cardiovasculare

Este straniu faptul ca doua grupe de boli atat de diferite precum boala parodontala si cea coronara au fost asociate, fara nici o conexiune aparenta. Initial, singurul lucru pe care pareau sa-l aiba in comun era frecventa mare in societatile dezvoltate. Datorita progresului in cunoasterea mecanismelor care stau la baza celor doua entitati, s-a reusit in ultima vreme sa se stabileasca o neasteptata legatura intre cele doua maladii.

Analizand etiologia bolii parodontale, un rol important il joaca indiscutabil bacteriile gram-negative, atat in initierea, cat si in evolutia boli. Microorganismele implicate sau produsii lor metabolici pot patrunde in circulatia generala, creandu-se astfel posibilitatea unui transfer al toxinelor bacteriene din punga parodontala in sistemul circulator. In anumite circumstante aceste bacterii pot fi daunatoare (deficite imunitare, afectiuni generale). Se cunoaste influenta lor in etiologia endocarditei bacteriene, iar recent au fost asociate si cu cresterea agregarii plachetare.

Pe de alta parte, pierderea integritatii epiteliale a tesuturilor parodontale permite bacteriilor sa treaca in torentul sanguin, astfel incat concentratia bacteriilor in sange va fi proportionala in intensitate si durata cu severitatea bolii parodontale. In acest fel se creeaza un schimb continuu de bacterii si produsi, care nu este sesizat nici de pacient, nici de doctor, favorizand afectarea organelor la distanta (sistem cardio-vascular, sistemul renal, ficat, etc).

Desi multe cazuri de complicatii cardiace cu origine in cavitatea bucala survin la pacienti dentati, o mica parte apar si la pacientii edentati. Bacteremia se poate dezvolta in urma ulceratiilor traumatice care rezulta din cauza protezatiilor mobile.

Pacientii considerati la risc in a dezvolta complicatii cardiace sunt sfatuiti a-si insusi mesajul sanogen pentru profilaxia acestor complicatii. In primul rand ei trebuie sa fie complianti la recomandarile medicului. Vizitele periodice la medic sunt recomandate, inclusiv pentru pacientii protezati total in vederea retusurilor protezelor avand ca scop evitarea aparitiei leziunilor de decubit.

De asemenea trebuie respectata profilaxia antibiotica in anumite interventii stomatologice. Igiena orala trebuie mentinuta cu strictete - periajul dentar dupa fiecare masa, utilizarea atei dentare. Nu trebuie uitata igienizarea profesionala periodica (detartraj, periaj profesional, air-flow). Folosirea apelor de gura este indicata pentru ca reduce bacteriemia de origine orala (clorhexidina 0.12 – 0.2 %, 30 secunde, de doua ori pe zi).


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633
DENTAL CROWN HEALTH
Tel: 0764800048
Bucuresti, CAMIL RESSU 27B - Cladire Individuala

Citeste si despre:

Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Cum influenteaza sanatatea orala imunitatea organismului Boala membrelor nelinistite Boala zgarieturii de pisica Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala Astmul bronsic, cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate Protocol de practica in boala Gaucher Un cadru unic pentru stomatologia sub anestezie generala sau sedare Indicatii dupa inserarea unui implant dentar Incontinenta urinara in boala Parkinson Displazia Bronhopulmonara (BPD) – Boala pulmonara cronica la copii Boala Canavan Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19) Boala pulmonara cronica la copiii mici Boala inflamatorie pelvina si infertilitatea Boala Creutzfeldt-Jakob - afectiune degenerativa a creierului