Afectiuni care determina durerile de genunchi

Actualizat: 31 August 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Durerea de genunchi reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni in randul populatiei. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru durerile genunchilor sunt ligamentele inflamate sau rupte si anumite afectiuni ale cartilajelor.

Genunchiul este o articulatie complexa si pot exista mai multi factori cauzatori ai durerii.

Pentru a putea afla motivul durerilor de genunchi va trebui sa realizati un examen aprofundat, cum ar fi cel de rezonanta magnetica sau un tip special de RMN, in care un colorant este injectat in genunchi pentru a putea fi observate detaliat articulatiile.

Tratamentul este prescris si recomandat in urma stabilirii diagnosticului, numai de catre medicul specialist ortoped.

Principalele afectiuni

Bursita. Bursa este un saculet de fluid care are rol de tampon si care protejeaza articulatiile in mai multe zone ale genunchilor. Suprasolicitarea, caderile pot irita bursa, provocand dureri si umflaturi la nivelul genunchilor.

Sindromul tendonului iliotibial. Tendonul iliotibial este un tesut dur, care face trecerea de la sold in josul tibiei. Daca acesta este iritat din cauza suprasolicitarii, este posibil sa se inflameze si sa apara durerea pe partea exterioara a genunchiului.

Boala Osgood-Schlatter. Aceasta afectiune duce la aparitia unei inflamatii dureroase, localizata mai jos de genunchi, unde tendonul de la rotula se „conecteaza” la tibie. Este determinata de suprasolicitarea si iritarea tendonului, durerea putand aparea si disparea fara tratament.

Osteoartrita. Aceasta este o cauza frecventa pentru durerile de genunchi ale sportivilor sau non-sportivilor, dar si a celor care au peste 60 de ani.

Tendinita sau umflarea tendoanelor. Tendoanele sunt fasii de tesut care conecteaza oasele si muschii, iar suprasolicitarea duce la inflamarea lor. Daca nu a fost tratata corespunzator poate cauza inclusiv dureri de genunchi.

Gonartroza. Este o afectiune degenerativa a articulatiei genunchiului, care ia nastere in urma unor procese de degradare a componentelor articulare, in special a cartilajului articular, cat si ca urmare a unor eforturi mai mari decat poate suporta articulatia genunchiului.

Principalele cauze ale aparitiei gonartrozei sunt: statul mult in picioare, mersul mult timp pe jos, caratul unor greutati, dar si problemele legate de supraponderalitate, cat si anumite accidentari.

Din pacate, in timp, aceasta boala progreseaza destul de mult, mai ales in lipsa unui tratament de specialitate. La inceput, pacientul aude niste sunete ca niste pocnituri la nivelul articulatiei genunchiului, ulterior apar durerile aferente statului mult timp in picioare.

Atunci cand boala este deja intr-un stadiu mai avansat, durerea apare din ce in ce mai des in timpul mersului.

Practic are loc o limitare a mobilitatii genunchiului. In stadiul final al bolii, pacientul se va confrunta cu dureri persistente inculsiv in repaus, iar articulatia genunchiului devine umflata si creste in volum.

Cum se pot preveni durerile de genunchi

• Odihniti-va genunchii, iar seara incercati sa dormiti cu ei sprijiniti pe o perna mai mare.

• Gheata poate fi utila in cazul aparitiei inflamatiilor, putand reduce durerea.

• Folositi un bandaj elastic pentru a oferi suport articulatiei afectate.

• Medicul va poate recomanda medicamente analgezice si antiinflamatoare.

• Practicati exercitii specifice, insa doar la indicatiile medicului.

• Utilizati genunchierele pentru a preveni bursita.


Citeste si despre:

Ce afectiuni pot ascunde durerile de genunchi Durerile de genunchi 5 afectiuni care ne tulbura somnul Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu leziuni papuloscuamoase si papule nonconfluente 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Durerile articulare: cum sa le depistati si cum sa le tratati la domiciliu? Psoriazis: informatii esentiale pe care trebuie sa le cunoasca un pacient diagnosticat cu psoriazis Cum sa ai grija de articulatiile tale De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Declansarea durerilor - cauze nebanuite Apa la genunchi Durerile cervicale Cauze comune ale durerii de sold la femei Sindromul dureros patelofemural Anotimpul rece si durerile Cauze care duc la aparitia durerii de genunchi