Modalitati de a avea grija de genunchii dumneavoastra

Actualizat: 22 Martie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pe masura ce oamenii imbatranesc este normal ca oasele organismului acestora sa se deterioreze. Din moment ce au purtat toata greutatea corpului intreaga viata, nu ar trebui sa fie deloc surprinzator faptul ca genunchii devin vulnerabili. In cazul in care o persoana nu acorda importanta durerilor de genunchi, poate ajunge chiar sa isi piarda mobilitatea. Totusi, exista masuri care le poate lua orice individ pentru a se asigura ca genunchii sai raman puternici si poate face activitati fizice chiar si la o varsta inaintata.

Atentie la durerile de genunchi

Cand apar durerile de genunchi foarte multi oameni se grabesc sa creada ca acestea vor trece de la sine, ca durerile de genunchi reprezinta un fapt normal, in special daca sunt atleti. Cateodata durerea chiar dispare, dar asta nu inseamna ca se diminueaza si riscul aparitiei unei afectiuni serioase in viitor.

Scaderea in greutate

Este adevarat ca, din cauza kilogramelor in plus, persoanele supraponderale supun oasele si articulatiile la o presiune destul de mare. Excesul de greutate agraveaza artritele prin degradarea mai rapida a cartilajelor de la nivelul genunchilor. Este stiut ca fiecare kilogram al corpului este echivalentul a 5 kilograme forta asupra genunchilor, astfel, fiecare kilogram in minus reduce presiunea exercitata asupra genunchilor.

Dieta corecta

Consumul urmatoarelor alimente poate reduce durerile de genunchi mai ales datorita continutului de substante nutritive cu rol inflamator:
- Ceapa;
- Curry;
- Ghimbir;
- Soia;
- Peste, in special somon si macrou;
- Spanac;
- Fructe precum kiwi, portocala, mango, papaya, grapefruit;

De stiut: un pahar de suc este mai eficient cu 25% decat consumul unei portocale. Nu trebuie sa se consume mancaruri cu continut ridicat de carbohidrati precum pastele sau painea alba, intrucat acestea pot agrava inflamatia existenta la genunchi.

Tratarea si odihnirea genunchilor dupa o trauma

Dupa ce au fost imobilizati din cauza unei accidentari, multi pacienti sunt dornici sa se ridice cat mai repede pe propriile picioare, indiferent ca schiopateaza. Cu toate acestea, nu trebuie subestimat rolul odihnei si perioada de repaus, necesare reabilitarii. Acestea sunt foarte importante pentru evitarea durerii si chiar a complicatiilor. Dupa ce tratamentul si indicatiile medicului au fost urmate corect este esential consultul specialistului. Doctorul va analiza situatia si va decide daca genunchiul a fost pe deplin vindecat sau ar putea fi implicate alte prejudicii de durata, care pot avea efecte negative in viitor.

Exercitii fizice moderate

Pentru a nu afecta in nici un fel genunchiul este recomandata activitatea fizica moderata. In cazul pacientilor diagnosticati cu artrita, sporturile care presupun un contact ridicat pot accelera degradarea cartilajelor, iar durerea articulara este mult mai intensa. Unul din cele mai bune sporturi in cazul pacientilor suferinzi de artrita este inotul, activitate cu impact scazut si care pune in miscare toti muschii corpului. In cazul sportivilor de performanta cu probleme la nivelul genunchilor, antrenamentul se va desfasura mai putin intens, iar incalzirea inainte si dupa exercitii nu trebuie neglijata.

Atentie la muschii din jurul genunchilor

Grija si atentia acordata muschilor acestei zone, ar putea fi fundamentale pentru mentinerea sanatatii articulatiei genunchiului. Pentru a dezvolta musculatura in jurul genunchiului - in special muschii vast lateral si mediu (quadriceps) si muschiul biceps femural - la fel ca si unii dintre muschii de baza ai trunchiului (oblici, cei din partea inferioara a spatelui si cei ai coapselor superioare) se recomanda extensii ale genunchilor (genuflexiuni), impingeri ale picioarelor, exercitii pentru intarirea bicepsului femural si exercitii de flexibilitate.

Purtarea de incaltaminte corespunzatoare

Exista rezultate contradictorii ale studiilor, privind influenta pe care o pot avea sau nu papucii unei persoane asupra genunchilor sai. Totusi se pare ca papucii sunt mult mai usori decat pantofii purtati in mod regulat si supun articulatiile genunchiului la o sarcina mult mai mica. Cu toate acestea, nu se recomanda ca o persoana sa desfasoare activitate fizica incaltata in papuci: pantofii de tip sport confera un confort maxim pentru realizarea exercitiilor fizice.


Citeste si despre:

Sanatatea coloanei vertebrale Psoriazisul si legatura lui cu depresia Beneficiile si pericolele sporturilor de iarna Paralizia cerebrala Sindromul tendonului iliotibial – o afectiune a genunchiului Dislocarea genunchiului Afectiunile genunchiului Cum sa ai grija de articulatiile tale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Sindromul plicii sinoviale a genunchiului Tendinita si ruptura tendinoasa de la nivelul genunchiului Osteocondrita disecanta a genunchiului Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului Leziunile ligamentelor colaterale mediale sau laterale ale genunchiului Leziuni ale meniscului de la nivelul articulatiei genunchiului Artrita genunchiului