Gonartroza sau atroza genunchiului este una dintre cele mai frecvente probleme articulare care se manifesta in special dupa varsta de 45 de ani.
Afectiune progresiva, gonartroza este determinata de degradarea progresiva a articulatiei genunchiului, fapt care reduce si limiteaza capacitatea de miscare a persoanei afectate.
Articulatia genunchiului este cea mai mare articulatie a corpului nostru. Aceasta functioneaza „ca o balama” si ne ajuta sa ne deplasam sau sa efectuam diverse miscari.
Articulatia este formata dintr-un cartilaj care acopera capetele osoase, in acest caz capetele tibiei si femurului, meniscul, ligamentele, rotula, capsula sinoviala, lichidul sinovial.
Odata cu trecerea anilor aceasta este supusa unor procese de uzura care duc la degradarea cartilajului articular. Procesul poate afecta si alte structuri articulare, cum ar fi oasele care intra in structura sa: tibia, femurul, fibula.
Afectiunea apare de regula dupa varsta de 45 de ani, dar se poate manifesta si mai devreme, mai ales in contextul anumitor traumatisme precum ruptura de menisc, ruptura de ligament, luxatiile de genunchi. Aceste tipuri de traumatisme sunt tipice sportivilor sau tinerilor cu locuri de munca solicitante fizic.
Desi este o afectiune cu un debut lent, gonartroza are o evolutie ireversibila si continua. Aceasta se manifesta prin dureri de genunchi si poate cauza blocarea articulatiei sau devieri de ax.
In medie, 20-30% dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 45-65 de ani sufera de gonartroza, ponderea crescand pana la 60% dupa varsta de 65 de ani.
Interesul fata de aceasta afectiune a crescut considerabil in ultimii ani, in anumite tari fiind considerata problema nationala. Incidenta extrem de crescuta a bolii este corelata cu cresterea sperantei de viata, in acest fel afectand un numar din ce in ce mai crescut de oameni.
Desi varsta este principalul factor declansator al acestei afectiuni, articulatia degradandu-se in timp, o serie de alti factori pot agrava sau grabi afectiunea.
Este o boala care afecteaza in egala masura ambele sexe, dar tinde sa debuteze mai devreme la barbati, din cauza meseriilor mai solicitante fizic, care uneori presupun ridicarea obiectelor grele.
Perioadele indelungate de stat in picioare sau greutatea corporala crescuta sunt la randul lor factori declansatori ai acestei boli, solicitand articulatia mult mai intens decat in mod normal.
Traumatismele nevindecate corespunzator pot avea o evolutie progresiva, grabind instalarea gonartrozei, in timp ce afectiunile congenitale pot avea ca efect deformarea axei biomecanice a piciorului, favorizand degradarea articulara timpurie.
Gonartroza se manifesta in special prin durere la nivelul genunchiului, in faza incipienta dupa perioadele de repaus sau somn, pe masura ce boala avanseaza, durerea devine permanenta.
In stadiile avansate ale bolii, majoritatea pacientilor vor observa inflamatii la nivelul genunchiului, rigiditatea articulatiei, mersul schiopatat si in ultima faza, se poate observa o deformare a axului piciorului.
Afectiunea are 4 stadii, in functie de gravitate:
• Stadiul 1 – modificari articulare minime, durere minima sau moderata, rigiditate dupa perioadele de repaus, inflamatie la nivelul genunchiului.
• Stadiul 2 – simptome minime sau moderate, insotite de durere permanenta la nivelul genunchiului, de durata medie, rigiditate articulara matinala pronuntata, inflamatie locala, articulatie ingustata la examinare radiologica.
• Stadiul 3 – simptome moderate, cu durere permenenta intraarticulara de intensitate medie, dar cu perioade de accentuare, apar zgomote articulare la efort, rigiditate articulara matinala si dupa perioadele de repaus durerea se accentueaza. Radiologic se observa degradarea meniscului, modificarea axului biomecanic al membrului.
• Stadiul 4 – durere intensa, in special pe timpul noptii, care nu cedeaza la antiinflamatoare. Durerile se intensifica la schimbarea conditiilor meteo, la examinare radiologica se observa aparitia osteofitelor (ciocurilor), degradarea capetelor osoase.
Gonartroza se poate depista simplu, prin examinare radiologica, observandu-se ingustarea articulatiei, aparitia osteofitelor (ciocurilor), aparitia defectelor osoase, corpii liberi intrarticulari (bucati din cartilaj se desprind, observandu-se la radiografie in spatiul intraarticular).
Tratamentul gonartrozei poate include, in functie de caz, mai multe actiuni. Scaderea in greutate este prima recomandare in cazul persoanelor supraponderale sau obeze. Aceasta masura ajuta la reducerea stresului la care este supusa articulatia genunchiului.
Tratamentul medicamentos de prima intentie cuprinde antiinflamatoarele, miorelaxantele, antialgicele. Acestea vizeaza mai degraba reducerea simptomatologiei, mai putin afectiunea.
Infiltratiile injectabile se fac doar in faza incipienta a bolii, repetandu-se la distanta de 6-12 luni pentru a intarzia evolutia bolii.
Tratamentul chirurgical cuprinde 3 directii: artroscopia (procedura prin care se niveleaza articulatia prin indepartarea bucatilor afectate din tesut), osteotomiile (vizeaza reglarea unghiului articular prin sectionarea tibiei sau femurului, cu perioada foarte lunga de recuperare), artroplastia genunchiului (protezarea – inlocuirea capetelor osoase distruse).
Kinetoterapia este recomandata atat inaintea interventiei chirurgicale, pentru a intarzia evolutia bolii cat mai mult timp, dar si dupa operatie, si are ca obiectiv recuperarea mobilitatii si functia articulatiei.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.