Solutii eficiente sa combati inflamatiile articulare

Actualizat: 09 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Inflamatiile articulare produc durere si rigiditate articulara, limitand miscarile.

Dieta, kilogramele in plus si deficitul unor substante din organism, care pot fi substituite prin suplimente alimentare, agraveaza inflamatiile.

De aceea, este necesara adoptarea unor masuri de stil de viata care sa ajute la controlul inflamatiei si care sa favorizeze regenerarea articulara.

Cauze

Inflamatiile de la nivelul articulatiilor pot avea multiple cauze. Unele sunt fiziologice, precum procesul de imbatranire care uzeaza si articulatiile, iar in alte situatii este vorba despre predispozitia genetica.

De asemenea, suprasolicitarea unor articulatii, accidentarile, sedentarismul si obezitatea, precum si nutritia deficitara pot contribui la deteriorarea cartilajelor osoase si pot determina inflamatie locala ce se traduce prin durere si, implicit, prin limitarea miscarilor.

Omega-3 si antioxidantii reduc inflamatiile

Dieta poate favoriza prezenta inflamatiilor in organism, dar in egala masura poate reduce procesele inflamatorii.

De exemplu, acizii grasi Omega-3 continuti de peste si de uleiul de peste au efect antiinflamator. De aceea, trebuie incurajata dieta in care pestele inlocuieste alte tipuri de carne la persoanele care au afectiunii inflamatorii articulare.

De asemenea, pentru ca sunt bogate in antioxidanti, fructele si legumele consumate din abundenta ajuta la reducerea efecteleor nocive ale radicalilor liberi si, implicit, descurajeaza procesele inflamatorii din organism.

Recomandarile de baza pentru o dieta antiinflamatorie constau in consumul crescut de fructe si de legume, scaderea consumului de grasimi saturate precum cele din produsele fast-food, consumul de samburi si de seminte in salate, evitarea consumului de lapte si de produse nedegresate, evitarea alimentelor procesate si a dulciurilor rafinate.

Cafeaua, tutunul si alcoolul, care produc un surplus de radicali liberi in organism trebuie evitate.

Mentine-ti greutatea in limite normale

Articulatiile sunt din ce in ce mai solicitate pe masura ce greutatea persoanei creste, de aceea persoanele cu suferinte articulare trebuie sa aiba grija sa-si mentina greutatea optima.

Daca o persoana cu dureri articulare a avut dintotdeauna probleme cu greutatea este important sa slabeasca. In acest fel se reduce uzura articulara, proces care provoaca leziuni si, implicit, inflamatie suplimentara.


Citeste si despre:

10 solutii istete pentru ameliorarea durerilor din timpul verii 11 plante si condimente care amelioreaza simptomele artritei reumatoide Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Durerea cronica cauze, simptome si metode de control Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica HALLUX-VALGUS (monturi) Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Durerea asociata cancerului Boli cu transmitere sexuala Sfaturi utile pentru invingerea stresului asociat artritei psoriazice Acizii grasi omega-7 Acizii grasi omega 3 Omega-3 si Omega-6: de ce sunt importanti? Omega 3