Alterarea gustului

Publicat: 14 Septembrie 2010 | Actualizat: 12 Octombrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Alterarea gustului reflecta scaderea capacitatii de a percepe savoarea alimentelor (hipogeuzia), modificarea modului de perceptie al alimentelor (disgeuzie) sau pierderea completa a simtului gustativ (ageuzie).

De asemenea, se refera la prezenta unui gust metalic, asemanator cu cel al medicamentelor.

Modificarile de gust pot sa apara ca o consecinta a afectiunilor bucale sau chiar cancer. Gustul alterat poate avea un rol important in nutritia unui pacient care are cancer.

Pacientii care manifesta aceasta afectiune pot evita anumite alimente, isi pot pierde apetitul (anorexie) si pot scade in greutate.

Probleme de alimentatie se pot instala si atunci cand o persoana sufera de xerostomie (gura uscata) sau are o infectie bucala (afte, de exemplu).

Cauze

Oamenii au capacitatea de a simti gustul amar, sarat, acru, dulce si aromat prin intermediul papilelor gustative. Acestea sunt localizate pe limba, in partea din spate a cerului gurii si la nivelul faringelui.

Papilele gustative sunt compuse din celule gustative (microvili), alcatuite din fire foarte mici de par. Rolul acestora este de a absorbi particule microscopice din mancarea introdusa in gura.

Alterarea gustului se produce atunci cand papilele gustative sunt afectate de tratamentul cancerului, ca simptom al xerostomiei sau cand exista o afectiune bucala.

Mai poate fi cauzata si de cancer: invazia tumorii la nivelul gurii altereaza gustul. De asemenea, intre 88 si 93% dintre pacientii cu tumori la cap si gat au modificari de gust.

Cancerul, ca si substantele chimice implicate in tratamentul lui pot provoca pacientului un deficit de nutrienti, cum ar fi: cupru, niacina, nichel, vitamina A si mai ales, zinc care duc la alterarea de gust.

Bolnavii care fac radioterapie pentru afectiuni ale capului, gatului si toracelui, pot suferi de tulburari de gust, inca din primele zile de tratament.

Papilele gustative sunt foarte sensibile la radiatii. Radioterapia determina scaderi ale cantitatii de saliva care schimba gustul sarat si amar al alimentelor.

Pacientii supusi chimioterapiei pot experimenta modificari de gust. Medicamentele din timpul chimioterapiei distrug multe dintre celulele gustative.

Modificarile care rezulta sunt variate, dar cele mai frecvente includ: gust metalic, amplificarea gustului aromelor amare (carne de vita, de porc, cafea, ciocolata) si intensitate redusa a aromelor dulci. Intre 36-71% dintre pacientii care au facut chimioterapie reclama modificari ale gustului.

Antibioticele, antialgicele (analgezicele), antidepresivele, dar si alte medicamente pot modifica gustul.

Medicamentele utilizate pentru chimioterapie, frecvent asociate cu modificarile de gust sunt:

- carboplatina;
- cisplatina;
- dacarbazina;
- doxorubicina;
- fluorouracil;
- levamisol;
- metotrexat;
- vincristina.

Gustul metalic sau de medicamente poate fi cauzat si de un deficit de zinc sau de nivelurile crescute de calciu sau de lactate. Alterarea gustului este de obicei o stare temporara desi poate dura chiar si cateva luni pana cand gustul va reveni la normal.

Cu toate acestea, operatiile realizate la nivelul boltei palatine (cerul gurii), limbii, gatului sau radioterapia intensa pot provoca alterarea permanenta a gustului.

Tratament

Nu exista nici un fel de tratament sau terapie pentru modificarea gustului. Pacientii cu aceasta afectiune vor fi consiliati cu privire la metodele pe care ar trebui sa le aplice pentru a depasi disconfortul provocat de alterarea gustului in timp ce consuma alimente.

Cu toate acestea, unele studii au demonstrat ca suplimentele de zinc, administrate la primul simptom de gust alterat poate imbunatati situatia.

Dintii bolnavului trebuie periati si acesta trebuie sa foloseasca ata dentara inainte de a manca pentru a elimina gusturile vechi si pentru a reimprospata cavitatea bucala.

Clatirea gurii cu apa sarata, cu bicarbonat de sodiu, sau ghimbir inainte de a manca, poate fi de ajutor.

Exista o varietate de masuri care pot fi luate pentru a face alimentele mai gustoase.

Recomandarile dietetice includ:

- consumul de alimente reci sau la temperatura camerei;
- adaugarea de arome cu gust acru la alimente: citrice, otet (cu exceptia cazurilor in care sunt prezente rani in cavitatea bucala);
- folosirea de bomboane mentolate, guma de mestecat pentru inlaturarea gusturilor neplacute dupa ce mancati;
- adaugarea suplimentara de zahar in produsele alimentare pentru a reduce gustul sarat, amar sau acid;
- introducerea de diverse arome la mancarurile gatite: busuioc, praf de chili, usturoi, menta, mustar, ceapa, oregano, rozmarin, tarhon;
- consumul de fructe congelate sau proaspete (mai putin conservate).

Terapii alternative si complementare

Daca vinovat de modificarea gustului este deficitul de zinc, se va adauga un supliment de acest gen la dieta zilnica. Alimentele bogate in zinc sunt: stridii, crabi, carne de vita, carne de porc, oua, nuci, iaurt si cereale integrale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Aparate Auditive -Audio Alfa
Tel: 0770617707
Bucuresti, B-dul Tineretului, Nr. 21, Bloc Z6, Scara A, Parter, Sector 4

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Probleme ale cavitatii bucale

Alimente care nu trebuie pastrate la frigider

Aditivii alimentari

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

Scortisoara

Mentinerea unui simt olfactiv sanatos

Boli asociate aerului poluat

Alimente care nu trebuie tinute in frigider